Artikel top billede

Topmøde i Davos: Hvad gør vi med 'Industri 4.0'? Menneskeheden har ikke været igennem noget så omfattende før

Den digitale transformation er blandt de vigtigste emner, når verdens tungeste politikere og industri-folk mødes i Davos i Schweiz.

Den digitale transformation af industri og erhvervsliv står højt på dagsordenen, når en række af verdens mest magtfulde politikere og erhvervsfolk i denne uge mødes i Davos i Schweiz til det store World Economic Forum.

Faktisk er det lige før, at World Economic Forum i år mest af alt ligner en teknologi-konference.

Top-mødet begynder 17. januar og var i alt tre dage. En stor del af panel-diskussionerne handler om de konsekvenser, som den digitale revolution vil få på økonomi, samfund og erhvervsliv.

De handler blandt andet om, hvordan vi bedst muligt forbereder os, hvad konsekvenserne bliver for arbejdsmarkedet, hvordan indkomsterne bliver ramt, om kunstig intelligens, fremtidens krigsførelse, cyberkriminalitet, selvkørende biler, fintech og fake news.

World Economic Forum har endda dedikeret en hel hjemmeside til den fjerde industrielle revolution.

"Vi står ved indgangen til en teknologisk revolution, der grundlæggende vil ændre de måder, som vi lever på, arbejder på og relaterer til hinanden på. I omfang, rækkevide og kompleksitet vil denne transformation blive ulig noget, som menneskeheden har oplevet før," hedder det fra World Economic Forum.

Du kan se den særlige hjemmeside her: The fourth industrial revolution: What it means and how to respond.

Davos-topmødet er kendt for at være det årlige samlingssted for verdens mest magtfulde mennesker.

På deltagerlisten er hele rækken af tungeste it-folk i verden. De tæller Marc Benioff (Salesforce), Bill Gates og Satya Nadella (Microsoft), Jack Ma (Alibaba), Bill McDermott (SAP), Chuck Robbins (Cisco), Ginni Rometty (IBM), Sheryl Sandberg (Facebook), Vishal Sikka (Infosys), Meg Whitman (Hewlett Packard Enterprise) og mange andre.

Læs også: Disse job er mest i risikozonen: Vil næsten helt sikkert blive erstattet af it-systemer inden for de kommende år

'Industri 4.0'

'Industri 4.0' er betegnelsen for denne fundamentale transformation, som virksomheder, organisationer og samfund gennemgår i disse år, hvor processer, arbejdsgange og lignende i meget stor stil ændres og reformuleres efter digitale principper.

Computerworld har skrevet om den digitale transformation i flere år, men udviklingen og dens konsekvenser er for alvor kommet på den politiske dagsorden, efter 'Industri 4.0' var et af hovedemnerne på det årlige topmøde i Davos i Schweiz for et lille år siden.

De helt store fundamentale udviklings-spring er tidligere (ret forenklet) kommet med:

1) Indførelsen af (damp)-motorer som en stærkt produktivititets-fremmende afløser til heste-kræfter.

2) Indførelsen af masseproduktion som stærkt produktivitets-fremmende afløser for håndbyggede produkter.

3) Indførelsen af elektronik og computere som produktivitets-fremmende afløsere for eksempelvis hovedregnende bogholdere og tykke regnskabsbøger.

og nu er vi altså ved nummer fire, som er:

4) Indførelsen af sammenhængende, intelligente og selv-lærende it-systemer som afløser for mandskab i en lang række funktioner.

Virksomheder, der af den ene eller den anden grund ikke formår at komme med på bølgen og udnytte de enorme muligheder for effektivisering, produktivitetsforbedring og optimering af blandt andet kundeforhold, risikerer her i løbet af ganske få år at gå til grunde og blive løbet over ende af konkurrenterne, som forstår at udnytte de nye fordele.

I sommer fortalte den danske professor Carsten Sørensen om, at den digitale transformation faktisk udfordrer hele den middeklasse, som alle lande i Vesten er afhængig af.

For med digitaliseringen vil mange af de klassiske middelklasse-job blive udfordret af computere og it-systemer.

Det kan du læse mere om her: Se årets bedste foredrag om it: Derfor er de digitale tjenester (måske) ikke så fantastiske alligevel.

Læs også:

Sådan undgår du at miste dit job til et it-system eller en robot

Danmarks nye regering: It og den store digitale omstilling bliver et gennemgående tema i arbejdet - her er it-planerne

Her får man den højeste løn i den danske it-branche

Mangler du kvalificeret arbejdskraft? Her er en (måske) oplagt løsning

Kom så Danmark!! Udviklingen er et nødvendigt onde - nu gælder det om at få det bedste ud af den

Eksperterne siger at dit job vil forsvinde fra jordens overflade - men deres spådomme kan være helt i skoven

Tusindvis af danske job vil forsvinde - regeringens løsning er endnu et råd: "Er det ikke den slags, man gør, når man ikke rigtigt ved, hvad man ellers skal gøre?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere