Artikel top billede

Første Windows 10-version sendes på pension uden support

Microsoft udfaser torsdag den allerførste version af Windows 10, som dermed ikke længere modtager sikkerhedsopdateringer. Læs her, hvad du skal gøre som Windows 10-bruger for at få den bedst beskyttede version af operativsystemet.

Microsofts store styresystemssatsning, Windows 10, fik offentlig premiere i midten af juli 2015 med det noget kryptiske versionsnummer 1507.

Den version skal allerede på pension i en end-of-service-plan 26. marts i år.

Pensionen af den første offentlige version af Windows 10 skyldes, at Microsoft i november erklærede sin nyeste opdatering - den såkaldte Anniversary Update med versionsnumret 1607 - for sin fremmeste version af Windows-operativsystemet.

For få dage siden blev det så bekendtgjort, at version 1607 torsdag den 26. januar får en medie-opdatering til Windows-folket, hvilket blandt andet inkluderer volume-licenser (VLSC).

"Med tilgængeligheden af Windows 10, version 1607 til VLSC 26. januar starter en 60 dages afviklingsperiode for Windows 10, version 1507. Det betyder, at efter den 26. marts 2017 vil Windows version 2015 ikke længere blive serviceret," skriver Microsoft på sin tech-blog.

Her bliver det samtidig oplyst, at der herefter er to versioner af Windows 10 aktive. Det drejer sig om førnævnte version 1607 og så 1511, som vi vender tilbage til.

Betydning for Windows 10-brugere

Hvad betyder alt dette så for dig som privatkunder og som it-chef med ansvar for Windows-maskineriet i din virksomhed?

"For privatforbrugere betyder opdateringen til version 1607 stort set ingenting, fordi langt de fleste har automatiske opdateringer, som vil sørge for, at man kører med version 1607 af Windows 10," forklarer Microsoft Danmarks divisionschef for Windows, Martin Thorning Hansen, til Computerworld.

Han fortæller, at filosofien bag de rullende opdateringer er, at Microsoft løbende vil forbedre Windows 10-oplevelsen og ikke mindst sikkerheden.

For it-giganten ønsker ikke at havne i samme situation som for få år siden, hvor Windows XP-brugere var meget, meget længe om at opdatere til nyt styresystem.

Det kan du læse mere om her: It-ragnarok lurer om hjørnet: Windows XP-brugere bedøvende ligeglade

"Det er dog klart, at en privatforbruger med manuel opdatering kan havne i en situation, hvor man sidder med Windows 10 version 1507 efter den 26. marts. Derfor skal disse folk være opmærksomme på, at den version ikke længere bliver opdateret, og derfor er den alt andet lige er mere usikker, selvom vi taler Windows 10," fortæller Martin Thorning Hansen fra Microsoft.

Husk opdateringer i virksomheder

Konsekvensen for virksomheder ved opdateringen af Windows 10 til version 1607 er noget anderledes, da flere selskaber end privatpersoner har valgt manuelle opdateringer til Windows 10.

"Mange forretninger opdaterer selv, og her skal de altså være opmærksomme på, at version 1507 har en to måneders afviklingsperiode, hvorefter den ikke bliver understøttet længere efter den 26. marts," forklarer Martin Thorning Hansen.

Han tilføjer, at kunderne med fordel kan sætte deres systemer op til automatisk at opdatere til den nyeste version af Windows 10, som det nu passer forretningen.

"Det er dog klart, at hvis du sidder i et kontroltårn ude i en lufthavn, så skal der ikke automatisk opdateres i et kvarters tid, hvis der er 40 fly i luften, som man skal have styr på. Tidspunkter for automatisk opdatering kan man styre i Windows 10," lyder det fra den danske Windows-chef.

Hvad så med version 1511?

Som tidligere nævnt er der efter den 26. marts to versioner af Windows 10, som bliver supporteret - det drejer sig om den nyeste version 1607 fra sommeren 2016 og så version 1511 fra november 2015.

Og hvis man opdaterer, bør man nok gøre det til version 1607, da version 1511 også står for udskiftning inden længe.

"Her til foråret kommer den næste update med navnet Creators Update, og her kunne man godt forestille sig, at version 1511 derefter ryger ind i en to måneders afviklingsperiode," siger Martin Thorning Hansen.

Han fortæller, at længere fremme i kalenderen vil Microsoft løbende udskifte sine version af Windows 10 for at gøre servicen så smart og sikker som mulig.

Det vil for folk med automatiske opdateringer altså ikke betyde andet end et kvarters forstyrrelse med lange mellemrum.

Folk, som har valgt manuelle opdateringer af Windows 10, rådes derimod til at følge med på Microsofts tech-blog, hvor nye versioner varsles et par måneder i forvejen. Her fortælles også om, hvornår gamle versioner ikke længere bliver opdaterede.

Læs også: 
Stor-opdatering på vej til Windows 10 med nye smarte funktioner: Se dem her

Endnu flere funktioner på vej til Windows 10: Få bedre kontrol over computerens batteri
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere