Sådan kan staten stramme op på driften af dens 157 sårbare og nedslidte it-systemer

Interview: Staten bør kigge mod kommunernes opgør med KMD og efter eksterne cloud-leverandører for at optimere sin noget vakkelvorne it-drift, mener direktør for DI Digital, Adam Lebech. "Jo færre forskellige standard- og specialsystemer, staten har, jo nemmere bliver det også at sørge for en god drift," siger han.

Direktør i Dansk Industri Digital (DI Digital), Adam Lebech, har studset over flere ting i VLAK-regeringens kasseeftersyn på it-området, som du kan læse mere om her: Stort eftersyn: 157 af statens kritiske it-systemer er nedkørte og sårbare over for hackere

Først og fremmest er han positivt overrasket over, at kun 10 ud af 173 igangværende og planlagte it-projekter i staten til en værdi over fem millioner kroner er i højrisiko-zonen.

"Det viser noget om, at staten er langt bedre end sit rygte til at styre sine it-projekter. 10 højrisiko-projekter er langt bedre end de fordomme, der er er omkring, at alle offentlige it-projekter er højrisikoprojekter, der ofte slår fejl," forklarer Adam Lebech til Computerworld.

Samtidig rynker han også på næsen over, at 157 svarende til en tredjedel af alle statens kritiske it-systemer er sårbare på grund af manglende vedligeholdelse, opgraderinger og rettidig omhu med at få skiftet dem ud.

"De styrkede kompetencer fra it-projekterne kunne man med fordel benytte til at få udskiftet de forældrede it-systemer," forklarer Adam Lebech om at tage best practice fra it-projekterne til at få ryddet gevaldigt op i sine gamle, hullede og dermed usikre it-systemer i drift.

Kig til kommunerne
DI Digital-direktøren peger på kommunernes opgør med de eksisterende monopolløsninger på det kommunale område som et eksempel på, hvad staten kan studere og lære fra.

Også selv om kommunernes KMD-frasalg i 2008 og efterfølgende monopol-opgør i disse dage stadig spøger heftigt, som du kan læse mere om her: Region Syddanmark ophæver kæmpekontrakt med KMD

"Når staten har undersøgt, hvad der er gået godt og galt for kommunerne, burde det alt andet lige være nemmere for staten at få viklet sig ud af afhængighedsforhold til blandt andet medarbejdere og leverandører," siger Adam Lebech.

Han vil dog ikke nævne navne på it-leverandører.

Allerførste skridt til bedre it-systemer er at få de 4.200 statslige, konkrete it-systemer i Finansministeriets kasseeftersyn hældt ud på bordet. Herefter kan embedsfolk og eksterne eksperter få ryddet op og konsolideret systemerne.

"Jo færre forskellige standard- og specialsystemer, som staten har samlet, jo nemmere bliver det også at sørge for en god drift," siger Adam Lebech.

Statens It og eksterne clouds
Han peger også på, at Statens It øgede størrelse frem mod 2021 kan være med til at professionalisere og standardisere it-driften i en lang række ministerier og styrelser.

Statens It's vokseværk kan du læse mere om her: Spareplan til kvart milliard kroner: Alle ministerier tvinges ind i Statens It frem mod 2021

Adam Lebech advarer dog i samme åndedrag mod, at staten helt blindt opretter sit eget datacenter hos Statens It, da det ikke nødvendigvis er her, at vi får flest 0'er og 1-taller for skattekronerne.

"Vi skal ikke bare smide alle driftsprojekter i Statens It, fordi mange driftsopgaver bør konkurrenceudsættes, da der findes mange gode cloud- og andre driftsleverandører på markedet, der kan være konkurrencedygtige på performance og pris," vurderer DI Digital-direktøren.

Han runder af med at pege på, udsigten på den helt lange bane bliver, at politikerne får gjort lovgivningen mere simpel og dermed mere digitaliseringsparat, hvis vi fremadrettet skal sikre os mere professionaliserede offentlige it-udviklings og -driftsprojekter.

Den pointe har politikerne noteret sig og erklæret som mål frem mod 2020, som du kan læse mere om her: Her er hele Danmarks it-plan frem mod 2020: Disse ni områder skal der satses på

Læs også: 
Stort eftersyn: 157 af statens kritiske it-systemer er nedkørte og sårbare over for hackere

Her er hovedpunkterne i ny statslig it-strategi: Bedre og billigere it er i fokus
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.