Artikel top billede

Bekymret professor: Problemerne med de offentlige it-systemer er langt større end vi tror

Hver fjerde af det offentliges store it-projekter er i alvorlige tekniske eller økonomiske problemer."Problemerne er større end hidtil fremstillet," mener professor.

Det står galt til i det offentlige, når det gælder it-projekter. Sådan lyder det fra professor på Copenhagen Business School, Kim Normann Andersen tirsdag på Finans.dk.

Den kommer efter, at regeringen mandag udgav resultaterne af et såkaldt kasseeftersyn af de offentlige it-projekter.

Det kan du læse mere om her: Stort eftersyn: 157 af statens kritiske it-systemer er nedkørte og sårbare over for hackere

Kim Normann Andersen har gennemgået fremdriften på 50 it-systemer, der er blevet sat i søen efter 2012, og det overordnede billede ser fint ud.

Det gælder dog ikke, hvis man alene kigger på de store projekter, der koster mere end 10 millioner kroner.

"Tretten af de halvtreds it-projekter har en eller flere gange fået det røde kort. For flere projekter bløder pengekassen, og tidsplanerne skrider med alvorlige konsekvenser for både projektet og andre, afhængige delprojekter," skriver Kim Normann Andersen.

Han konkluderer, at problemerne er langt større, end det hidtil er blevet fremtstillet. Og derfor vil vi givet komme til at se flere store offentlige it-skandaler, mener han.

"I godt 25 procent af projekterne er der potentielt markante problemer på både den finansielle og den tekniske side. Derfor er det i min optik et skønmaleri af dagens it-projekter, hvis man forventer at den værste fare er drevet over," skriver professoren.

Mange it-skandaler

Det offentlige har i årevis været plaget af den ene meget dyre it-skandale efter den anden.

I den lange række finder vi blandt andet Arbejdsmarkedsstyrelsens Amanda, forsvarets DeMars, EPJ-projekterne, SLS, Skats egen e-indkomst, den digitale tinglysning, SINE, Polsag, ProAsk og seneste Skats totalt fejlslagne EFI-projekt, som har fået Skat til at kræve næsten 700 millioner kroner i erstatning fra KMD.

Du kan læse mere om, hvorfor det bliver ved med at gå galt i det offentlige her: Hvordan kan det blive ved? Få nu stoppet de offentlige it-skandaler.

Computerworlds læsere har tidligere peget på en række faktorer i det offentlige, som får projekterne til at køre af sporet. De tæller en usund kultur, et dårligt udbudssystem, lidt for grådige it-leverandører samt inkompetence og manglende viden om it.

Det kan du læse mere om her: Computerworld-læsere: Derfor plages det offentlige stadig af ekstremt dyre it-skandaler.

Kim Normann Andersen har tidligere argumenteret for, at det offentlige helt skulle sættes fra bestillingen, når det gælder store it-projekter.

Det skyldes, at Digitaliseringsstyrelsen og Statens IT efter hans mening er fanget i en 'spændetrøje af regler og procedurer, der gør, at de ikke kan slippe it-projekterne løs, så udviklerne og brugerne kommer til fadet," lige som han mener, at de centrale myndigheder blander sig alt for meget i både udbud og proces.

"Lad dog 2017 være året, hvor den lumre tro på, at staten skal sidde for bordenden og brænde penge af, afløses af staten som kunde. Noget af behovet kan elimineres ved at bruge helt nye generationer af teknologer (robotter). Andre behov løses bedst ved, at staten bruger - ikke skaber," har det tidligere lydt fra professoren.

Du kan læse hele Kim Normann Andersens indlæg på Finans.dk her.

Læs også:

Hvordan kan det blive ved? Få nu stoppet de offentlige it-skandaler

Utilfredse kunder, møgsager og store erstatningskrav hober sig op for KMD: Hvad er gået galt?

Skats it-problem kan ikke løses ved at fyre chefer - det stikker langt dybere

Stort eftersyn: 157 af statens kritiske it-systemer er nedkørte og sårbare over for hackere

Sådan kan staten stramme op på driften af dens 157 sårbare og nedslidte it-systemer

Her er hovedpunkterne i ny statslig it-strategi: Bedre og billigere it er i fokus

It-folk gider ikke have job i staten: "Det rækker altså ikke at tilbyde en it-professionel med 15-20 års erfaring 27.000 kroner om måneden"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere