Aktie-eksperter: Trump-effekten er skyld i Apple-aktiens himmelkurs - og den kan blive ved med at stige

Der er gode muligheder for, at Apple-aktien fortsætter med at stige, men chancen for gentagelse af sidste årtis aktie-boom er lig nul, lyder det fra en ekspert.

Tidligere på ugen ramte Apple-aktien det højeste kursniveau i virksomhedens historie.

Men aktien kan meget vel fortsætte sin positive udvikling i de kommende år, lyder det fra Per Hansen, der er investeringsøkonom og aktie-ekspert hos investeringsplatformen Nordnet.

"En aktie-top behøver ikke nødvendigvis blive efterfulgt af en dal. Som jeg plejer at sige: Efter en top kommer der en ny top," siger han til Computerworld.

Læs også: Apples aktiekurs slår alle rekorder: Når højeste niveau nogensinde på forventning om nyt produkt

Investorerne har undervurderet Apple
Aktien toppede i dagene efter, at Apple afleverede sit seneste kvartalsregnskab, der viser en fremgang i iPhone-salget og et generelt resultat, som er en anelse mere positivt end analytikerne på Wall Street havde forventet.

Ifølge Per Hansen er den stigende aktiekurs blandt andet resultatet af, at mange investorer har været lidt for pessimistiske på Apples vegne og derfor har undervurderet virksomhedens styrke i konkurrencen mod eksempelvis Samsung.

Læs også: Apple stopper langvarig tilbagegang - nu sætter iPhone-salget igen rekord

Samtidig er det også kommet frem, at det amerikanske børs-orakel Warren Buffet gennem de seneste måneder i stor stil har opkøbt aktier i Apple.

Men det er langt fra de eneste forklaringer, vurderer han.

Trumps skatteudmelding er godt for aktiekursen
For selvom Apple sammen med andre tech-virksohmeder har været markante i deres kritik af den amerikanske præsident Donald Trump, så vurderer Per Hansen dog, at det netop er meldingerne fra Donald Trumps regering, som har været med til at påvirke Apple-aktien positivt. 

Her har mange investorer en forhåbning om, at Donald Trump vil gøre det lettere for virksomheder at flytte kapital fra oversøiske datterselskaber hjem til USA. 


Eksempelvis er 94 procent af Apples kapitalbeholdning på 1.700 milliarder danske kroner i dag placeret udenfor USA, og Apple vil med de nuværende regler blive ramt af et stort skattesmæk, hvis pengene føres hjem. 

"Donald Trump har luftet tanken om at fjerne repatrieringsskatten, og det kan gøre det muligt for Apple at føre deres kapital hjem til USA, hvor kapitalen blandt andet kan bruges på forskning, virksomhedsopkøb eller på udbetaling af aktie-udbytte og aktieopkøbsprogrammer. Det er nok især det sidstenævnte, som mange investorer håber på," siger han.

Læs også: Tech-virksomheder blæser helt usædvanligt til politisk kamp mod Trump - her er fem grunde til at de råber så højt

Gentagelse af aktie-boom er helt usandsynligt
På trods af at Per Hansen ser gode muligheder for, at Apple-aktien på den lange bane vil fortsætte sin positive udvikling, slår han også fast, at aktionærerne ikke skal forvente en eksplosiv kurs-udvikling i stil med den, som Apple-aktien oplevede efter årtusindeskiftet. 

Investerede du én krone i en Apple-aktie i 2003 vil du ifølge Per Hansen have 100 kroner i dag.

"Sandsynligheden for, at det sker igen er lige præcis 0 procent, og det kan jeg sige med meget stor sikkerhed. Det skyldes ikke, at jeg har et negativt syn på Apple-aktien, men fordi Apple i dag har en markedsværdi på over 700 milliarder dollar, og hvis du 100-dobler det, så kommer du relativt hurtigt frem til, at det svarer til en værdi, der er mange højere end hele verdens samlede bruttonationalprodukt. Det er ganske enkelt ikke realistisk at forestille sig," siger han. 

Køb på rygter, sælg på fakta
Leonhardt Pihl er direktør for Dansk Aktionærforening, og han vurderer ligesom Per Hansen, at væksten i Apple-aktien i høj grad kan tilskrives Trump-administrationens udmeldinger om repatriering af oversøsisk kapital.

Dansk Aktionærforenings har en politik om ikke at give konkrete anbefalinger om enkelte aktier. 

Derfor ønsker Leonhardt Pihl ikke at vurdere, om det i øjeblikket er et godt tidspunkt at gå ind i Apple-aktien. 

"Men vi plejer i bred almindelighed at sige, at du skal købe på rygter og sælge på fakta. Det holder naturligvis ikke altid, men typisk er det sådan, at når et forhold går fra at være et rygte til et faktum, så bliver det også indregnet i kursen, og derfor er der kun en begrænset gevinst at hente," siger Leonhardt Pihl. 

Han forklarer, at det i den konkrete situation derfor må være op til den enkelte aktionær at afgøre, om udmeldingerne fra Trump-administrationen om repatrieringsskatten er at betragte som et rygte, eller om udmeldingerne ved at være så konkrete, at det nærmer sig et faktum.

Læs også: Apples pengetank er federe end nogensinde før - men hvad vil virksomheden bruge pengene på?Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Tung Atea-dominans på hardware-markedet helt ok, mener SKI: "Hvis en virksomhed vokser sig stor, er det typisk også fordi, den gør et eller andet rigtigt. Der er ikke noget i vejen med at være dominerende"
Der er glimrende konkurrence på markedet for det offentliges hardware-indkøb, selv om Atea lander de fleste ordrer, mener SKI. "Det er min opfattelse, at der er en glimrende og benhård konkurrence på hardwaremarkedet. Det er ikke nemt at være aktør på det marked," siger udbudsdirektør i SKI, Christian Lunding.
Computerworld
Kæmpe-cyberangreb afsløret: Millioner af computere hacket - pilen peger (igen) mod Rusland
Pilen peger entydigt mod Rusland, mener USA og Storbritannien. Se stor advisory om angrebet, der har inficeret millioner af routere, switche og lignende i virksomheder og myndigheder.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
Sådan indfrier du virksomhedens digitale potentiale - og her giver det mest værdi at starte
Digitalisering er det altafgørende omdrejningspunkt for mange virksomheder. Men hvor tager man fat, så det giver mest værdi? EG har identificeret fem helt centrale områder, hvor der typisk er et perfekt match mellem virksomhedens behov og de teknologiske muligheder. Læs dette whitepaper og få indblik i, hvordan vidt forskellige virksomheder har grebet det an. 14 sider på dansk.