Artikel top billede

"Hver morgen i bilen på vej på arbejde solgte jeg i den periode for en million kroner af mine medarbejder-aktier. Det var sgu meget fedt"

Martin Frid-Nielsen er en af de danske veteraner i Silicon Valley. Her fortæller han tre anekdoter fra sin tid i verdens teknologiske epicenter.

Gennem knap 30 år i Silicon Valley har den danske iværksætter Martin Frid-Nielsen oplevet lidt af hvert.

Han kom til Californien i 1980'erne for at arbejde i it-virksomheden Borland, og i de følgende år var han med til at søsætte og sælge adskillige adskillige virksomheder - her i blandt den danske cloud-virksomhed Soonr og biotech-virksomheden Chita.

I et interview med Computerworld har han sammenfattet galskaben i Silicon Valley i tre små historier fra hvert sit årti.

1. "Vi står ude på vejen og er glade for at vi har overlevet, da det går op for os at kildekoden er inde i bygningen"

"Jeg har kun været i USA i få år, da det nordlige Californien bliver ramt af det største jordskælv siden det store jordskælv i 1906. 

Jordskælvet måler 6,9 på Richter-skalaen, og det er så kraftigt, at bygninger kollapser.

Jeg arbejder hos Borland og er på kontoret, da jordskælvet rammer. Vi haster ud af bygningen, da vi mærker de første rystelser. 

Bagefter står vi ude på vejen og er glade for, at vi har overlevet, da det pludselig går op for os: 'Vores kildekode ligger på en computer inde i bygningen! '

Vores produkter er markedsledende, og på det tidspunkt er vi lige så store som Microsoft, så der er ingen tvivl om, at det er helt afgørende, at vi får reddet kildekoden ud. Derfor bliver nogle af os nødt til at gå tilbage ind i bygningen og få hentet koden ud.

Det er en af den slags oplevelser, som man ikke lige glemmer. Den vil altid stå meget skarpt i min hukommelse. "

2. I en periode solgte jeg aktier for én million kroner hver morgen

"I 1999 er jeg i et selskab, der lige er gået på børsen. Det er få år før dot-com-boblen brister og på det tidspunkt er tingene helt vilde. Når en virksomhed går på børsen, så bliver folk i virksomheden simpelthen bare SÅ rige. 

Mine aktier er så meget værd, at jeg ikke tør beholde dem. Som dansker er man jo lidt konservativ, og derfor føler jeg, at bliver nødt til at sælge ud af dem.

Jeg får en vane med, at jeg hver morgen i bilen på vej på arbejde i den periode sælger for en million kroner af mine medarbejder-aktier.

Det var sgu meget fedt. Så møder man ind på arbejde med en god følelse.

På det tidspunkt er virksomheden, NetObjects, halvanden milliard dollar værd, men da boblen brister få år senere krakker virksomheden. Heldigvis har jeg solgt alle mine aktier."

Læs også: 21-årige Daniel bor på et værelse i San Francisco med to venner og drømmer om succes: "En del investorer har allerede taget kontakt

3. "I dag er Silicon Valley som at leve i fremtiden"

"I dag bor jeg i Menlo Park i Silicon Valley og mit kontor ligger tæt på Googles hovedkvarter i Mountain View. Her oplever jeg dagligt, at jeg er omgivet af selvkørende biler. Det er fandme ligesom som at leve i fremtiden.

For få år siden virkede det helt utopisk, men i Silicon Valley er det i dag blevet til virkelighed. Nu styrer software verden, og jeg er ikke i tvivl om, at selvkørende biler snart vil vende det hele på hovedet.

Når jeg i dag sidder og følger den debat, som vi har om Uber i Danmark, så virker det som spild af tid. For Uber er uden tvivl et af de selskaber, som kommer til at forandre verden."

Læs også: 
Masser af spekulationer: Tre kendte tech-virksomheder står over for gigantiske børsnoteringer i 2017

Tech-virksomheder blæser helt usædvanligt til politisk kamp mod Trump - her er fem grunde til at de råber så højt
Premium
De virker skræmmende godt: Med Apples nye Airtags kunne jeg spore mine chefer (og mine ting) med mobilen
Apples Airtags er uhyre effektive og lette at anvende - og det giver grund til bekymring.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.