Artikel top billede

Nyt læk afslører CIA's hemmelige værktøjer til overvågning - afsløringerne kan få store konsekvenser

Gigantisk Wikileaks-læk kan få store konsekvenser for efterretningstjenester og almindelige borgeres brug af såkaldte 'internet of things-enheder.'

Den amerikanske efterretningstjeneste CIA's cybervåben er nu blevet offentliggjort af den kontroversielle organisation Wikileaks.

Tirsdag aften offentliggjorde Wikileaks en række dokumenter, der beskriver de hackerværktøjer og cybervåben, som efterretningstjenesten anvender for at få adgang til smartphones, tv, computere og andre type internetforbundet forbrugerelektronik.

Offentliggørelsen forstærker således den udbredte frygt for, at mikrofoner og kameraer i vores forbrugerelektronik kan bruges til at overvåge borgerne i deres eget hjem.

Eksempelvis har chefen for det amerikanske forbundspoliti FBI, James Comey, tidligere fortalt, at han selv dækker webcammet på sin computer med et stykke tape.

En praksis der også anvendes Facebook-stifteren Mark Zuckerberg.

Læs også: Sådan kan vi få styr på de ekstreme it-sikkerheds-risici i Internet of Things

Store konsekvenser for efterretningstjenesterne 

Ifølge den amerikanske avis Washington Post vil offentliggørelsen kommer til at skade CIA's arbejde og besværliggøre den amerikanske regerings samarbejde med Silicon Valley-giganter som Apple og Google.

Et samarbejde som i forvejen har været anstrengt efter, at Donald Trumps regering tiltrådte.

Læs også: Tech-virksomheder blæser helt usædvanligt til politisk kamp mod Trump - her er fem grunde til at de råber så højt

I offentliggørelsen bliver det blandt andet beskrevet, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste går målrettet efter at udnytte sårbarheder i produkter fra blandt verdens største it-giganter. Her i blandt Apples iPhones.

Wikileaks hævder i følge Washington Post, at de offentliggjorte filer stammer fra en tidligere CIA-konsulent, og ifølge Wikileaks er offentliggørelsen af de seneste dokumenter - i både omfang og betydning - at sammenligne med de dokumenter, som Edward Snowden lækkede for få år siden.

Wikileaks hævder desuden, at de offentliggjorte dokumenterne blot er en del af større dokumentsamling, der vil blive lækket løbende.

Det er endnu ikke blevet fastslået om de lækkede dokumenter er ægte, men efterretnings-eksperter vurderer overfor både New York Times og Washington Post, at dokumenterne er ægte.

Læs også:
Dorte Toft: Velkommen til smogsamfundet

Mød de to russiske hackergrupper, der spreder skræk og rædsel i hele it-verdenen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere