Artikel top billede

Power-direktør Jesper Boysen er ikke tvivl om, hvem der kommer til at betale en ny kultur-afgift på smartphones og computere: Det bliver kunderne.

Elektronik-giganter slår alarm: Ny afgift på pc'er og smartphones vil sende priserne på himmelflugt

Elektronik-giganter slår fast, at regningen for en kommende ordning med ekstra betaling for lagermedier med plads til film, musik og bøger kun kan havne et sted: På kundernes regning.

Debatten omkring en reform af den såkaldte blankmedie-ordning ruller for fulde drøn, efter kulturminister Mette Bock (LA) har offentliggjort, at hun vil kigge på ordningen i løbet af 2017.

Blankmedie-afgiften er kort fortalt en kompensationsafgift på digitale lagerenheder, hvortil der kan kopieres lovlige kopier af eksempelvis musikeres, film-folks og forfatteres arbejde, som disse rettighedshavere skal kompenseres for.

Med inspiration fra blandt andet Sverige lyder det fra rettighedshaverne, at "nye" digitale medier som pc'er, smartphones og lignende enheder med en harddisk også skal omfattes af ordningen.

Computerworld har derfor spurgt de to elektronikgiganter i Danmark, Power og Elgiganten, om konsekvenserne ved en blankmedie-afgift på den slags it-udsty err, og budskabet er klokkeklart:

Det vil medføre prisstigninger for kunderne.

It-udstyr er som at trække vejret

Power-direktør Jesper Boysen har svært ved at forstå, hvorfor afgiften overhovedet skal indføres i en tid, hvor mange streamer film, musik og bøger i en underholdnings-buffet med en fast, månedlig pris.

"Jeg under da helt sikkert musikindustrien, at den tjener penge, men jeg har virkelig svært ved at sluge, at det skal ske igennem en afgift på harddiske på kundernes vegne. For selvfølgelig vil sådan en afgift føre til prisstigninger for kunderne i sidste ende," siger Jesper Boysen til Computerworld.

Han mener som it-købmand, at det er noget nær en menneskeret at have råd til en smartphone eller andet smart it-grej, som unge eksempelvis benytter i skoleøjemed.

"It-udstyr er jo lige så naturligt at have som at trække vejret, og hvis der kommer afgifter på udstyret, så vil der være nogle unge, der ikke har råd."

"Er det virkelig det, som politikerne vil; at forhindre unges digitale uddannelse og deres sociale netværk?" lyder det retoriske spørgsmål fra Jesper Boysen.

Han undrer sig over, hvordan en eventuel lovgivning konkret skal håndhæves, så alle med digitale lagermedier må punge ud ved kasse 1, når de køber en ny telefon eller computer.

"Og hvad så med skyen? Det er jo masser af lagerplads til både at gemme det ene og det andet. Jeg håber virkelig ikke, at denne reform ser dagens lys," siger Jesper Boysen til Computerworld.

Priser på himmelflugt

Hos konkurrenten Elgiganten er man heller ikke ligefrem i fødselsdagshumør over, at der muligvis skal lægges afgifter på alle telefoner og computere med en harddisk.

Slet ikke, når man kigger på udviklingen i Sverige, hvor man beregner priserne på eksempelvis smartphones ud fra, hvor meget lagerplads den har.

Hvis du i Sverige køber en telefon med 256 gigabyte, kommer den i svenske kroner til at koste dig små 900 kroner ekstra (700 danske kroner).

"Vi deler bekymringen for en gigabyte-model, der lynhurtigt kan sende priserne på himmelflugt," forklarer Elgigantens kommunikationschef Frederik Danvig til Computerworld.

"Det er klart, at hvis en smartphone eller en tablet pludselig stiger voldsomt i pris, så kan det resultere i, at danskerne blot handler i udlandet i stedet, og det er ingen tjent med," runder han af.

Læs også:

Vildt slagsmål på vej: Nu vil de lægge nye musik- og film-afgifter på din pc og smartphone




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere