Her er hele listen:Sådan klarer 50 danske it-virksomheder sig i Computerworlds store image-undersøgelse

Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Danskerne risikerer svenske tilstande: Så meget betaler svenskerne i afgifter på pc'er og smartphones

Kultur-afgifter på pc'er og smartphones er hverdag i Sverige. Danmark risikerer samme type afgifter. Her kan du se, hvor meget svenskerne i dag betaler i kultur-afgift for deres it-grej.

Den danske kulturminister Mette Bock (LA) har i denne uge lagt op til en ændring af den nuværende blankmedie-afgift, som forbrugerne betaler for at kunne kopiere underholdning over på lagermedier.

Med ændringen ønsker indholdsproducenter fra film-, musik- og andre kulturbrancher at få indført en kompensationsafgift på alle lagermedier, hvilket altså også inkluderer pc'er og smartphones.

Sådan en ordning har svenskerne, hvor der er lagt kompensationsafgifter for mulige kopier på alt fra pc'er, eksterne harddiske, MP3-afspillere, settopbokse, smartphones, brændbare DVD'er og VHS-bånd.

I Danmark er der i dag ifølge ophavsretsloven kompensationsafgift på analoge lydbånd og videobånd samt på digitale lydmedier, billedmedier og hukommelseskort.

Læs også: Vildt slagsmål på vej: Nu vil de lægge nye musik- og film-afgifter på din pc og smartphone

Prisen kan ryge over 1.000 kroner

Computerworld har kigget på de svenske kompensationsafgifter hos rettighedsorganisationen Copyswede.

Nedenstående har vi så opstillet et regnestykke for, hvad det ville koste i afgift til kulturudbyderne, hvis de samme priser kommer til at gøre sig gældende i Danmark.

Køber du en pc med over 80 gigabyte harddisk, lyder afgiften på 80 svenske kroner, et smart tv med over 320 gigabyte står i 320 svenske afgiftskroner, mens prisen per gigabyte for en smartphone er på 3,5 svenske kroner.

Med spritnyt hardware i form af en pc, et smart-tv og en smartphone med 256 gigabyte harddisk i indkøbsvognen skal hr. og fru Jönsson altså slippe 1.296 svenske kroner - godt 1.000 danske kroner.

De samme varer kan i dag købes i Danmark uden kulturafgift.

Læs også:

Afgiftsforslag er det glade vanvid: Giver ingen mening med ny sær afgift på it-udstyr og lagermedier

Elektronik-giganter slår alarm: Ny afgift på pc'er og smartphones vil sende priserne på himmelflugt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere

Mest læste klummer og blogs