Artikel top billede

Danskerne risikerer svenske tilstande: Så meget betaler svenskerne i afgifter på pc'er og smartphones

Kultur-afgifter på pc'er og smartphones er hverdag i Sverige. Danmark risikerer samme type afgifter. Her kan du se, hvor meget svenskerne i dag betaler i kultur-afgift for deres it-grej.

Den danske kulturminister Mette Bock (LA) har i denne uge lagt op til en ændring af den nuværende blankmedie-afgift, som forbrugerne betaler for at kunne kopiere underholdning over på lagermedier.

Med ændringen ønsker indholdsproducenter fra film-, musik- og andre kulturbrancher at få indført en kompensationsafgift på alle lagermedier, hvilket altså også inkluderer pc'er og smartphones.

Sådan en ordning har svenskerne, hvor der er lagt kompensationsafgifter for mulige kopier på alt fra pc'er, eksterne harddiske, MP3-afspillere, settopbokse, smartphones, brændbare DVD'er og VHS-bånd.

I Danmark er der i dag ifølge ophavsretsloven kompensationsafgift på analoge lydbånd og videobånd samt på digitale lydmedier, billedmedier og hukommelseskort.

Læs også: Vildt slagsmål på vej: Nu vil de lægge nye musik- og film-afgifter på din pc og smartphone

Prisen kan ryge over 1.000 kroner

Computerworld har kigget på de svenske kompensationsafgifter hos rettighedsorganisationen Copyswede.

Nedenstående har vi så opstillet et regnestykke for, hvad det ville koste i afgift til kulturudbyderne, hvis de samme priser kommer til at gøre sig gældende i Danmark.

Køber du en pc med over 80 gigabyte harddisk, lyder afgiften på 80 svenske kroner, et smart tv med over 320 gigabyte står i 320 svenske afgiftskroner, mens prisen per gigabyte for en smartphone er på 3,5 svenske kroner.

Med spritnyt hardware i form af en pc, et smart-tv og en smartphone med 256 gigabyte harddisk i indkøbsvognen skal hr. og fru Jönsson altså slippe 1.296 svenske kroner - godt 1.000 danske kroner.

De samme varer kan i dag købes i Danmark uden kulturafgift.

Læs også:

Afgiftsforslag er det glade vanvid: Giver ingen mening med ny sær afgift på it-udstyr og lagermedier

Elektronik-giganter slår alarm: Ny afgift på pc'er og smartphones vil sende priserne på himmelflugt
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.