Netop vedtaget i EU: Slut med afgifter for data-roaming til sommer

EU-Parlamentet har netop fjernet den sidste hurdle i vejen mod afskaffelse af roaming-afgifter. Roaming-afgifterne fjernes for alle forbrugere fra 15. juni.

Fra sommer er det endegyldigt slut med de omstridte roaming-afgifter, der ellers gennem årene har kostet mange forbrugere kassen, når de streamet, talt eller på anden måde anvendt deres mobiltelefoner fra udlandet.

EU-Parlamentet har nemlig ifølge Ritzau torsdag endeligt vedtaget at fjerne de høje afgifter på dataroaming i Europa fra 15. juni i år.

Beslutningen betyder, at man som dansker kan tage på rejse og her anvende den download-mængde, som indgår i ens abonnement, til at downloade data i udlandet.

Det har hidtil været pålagt med en ikke ubetydeligt afgift.

Roaming-området har været genstand for en del debat og en vis utilfredshed fra teleselskaberne.

Teleselskaberne må nemlig fortsat opkræve afgifter for roaming, men pengene skal afregnes mellem teleselskaberne og altså ikke mellem fremmed teleselskab og kunden selv.

Blandt andre de danske teleselskaber har påpeget, at deres kunder vil anvende roaming-muligheden meget mere end kunder hos sydeuropæiske teleselskaber, og derfor har de været interesseret i at få nedbragt prisen så meget som muligt.

Dagens vedtagelse i EU-Parlamentet har således netop handlet om denne engros-pris per sendt megabyte.

EU-Parlementet er her landet på, at en gigabyte skal koste 7,7 euro - omkring 57 kroner. Prisen vil blive sænket gradvist til 2022, hvor den skal lande på 2,5 euro per gigabyte.

Det er penge, som dit teleselskab altså skal betale til det udenlandske teleselskab.

Den danske telebranche har tidligere sagt, at den finder denne pris ‘meget høj.'

"Jeg synes, at det er nogle meget høje engros-priser, der er blevet enighed om, og det vil unægteligt komme til at betyde et større økonomisk pres på teleudbyderne." 

"En almindelig dansker ser Netflix-serier, streamer Spotify og sender videoer og billeder fra poolen i Italien til den helt store guldmedalje. Bruger du dit abonnements 10 gigabyte på en ferie, vil det koste dit teleselskab 570 kroner. Og det gælder, selv om dit abonnement med 10 gigabyte kun koster dig 200 kroner," har direktør i Telekommunikationsindustrien, Jakob Willer, tidligere sagt til Computerworld.

Det kan du læse mere om her: Slut med skyhøje roamingpriser i EU: Roaming-afgifter fjernes til sommer.

Teleselskaber har ligeledes tidligere påpeget, at den nye ordning meget vel vil komme til at betyde, at de skruer op for prisen på deres abonnementer.

Det kan du læse mere om her: Nye roaming-regler fra EU kan ende med at gøre din mobilregning højere

EU har dog indført en såkaldt fair-use begrænsning, der skal forhindre, at de nye regler misbruges. Den er baseret på forskellige indregninger.

Læs også:

De nye roaming-regler: Sådan kan de påvirke dit mobil-abonnement

Slut med skyhøje roaming-priser i EU: Roaming-afgifter fjernes til sommer

Dansk telebranche advarer efter EU-møde: I fremtiden kan roaming-muligheden blive helt fjernet fra danske mobilabonnementer

Sådan holder Telia styr på dit roaming-forbrug i hele verden i noget nær realtid

EU fjerner forhadte roaming-afgifter til sommer - men der bliver (alligevel) ikke ubegrænset roaming i Europa

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere


Bedre EDI til SAP

Mød førende danske virksomheder, der alle bruger SAP, og hør hvordan de har tacklet komplekse forretningsudfordringer med EDI. Lær af erfaringer fra Lemvigh-Müller og BESTSELLER, få INVIXO’s 5 skridt til bedre EDI, og hør om SAP’s seneste, massive satsning på deres integrationsplatform.

27. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.