Artikel top billede

Slut med skyhøje roaming-priser i EU: Roaming-afgifter fjernes til sommer

Til sommer bliver det langt billigere at sende Facebook-opdateringer fra Costa Del Sol på din mobiltelefon. Roaming-afgifterne bliver afskaffet. Den danske telebranche er ikke tilfreds med aftalen.

Fra 15. juni bliver det langt billigere at irritere din familie hjemme i regnvåde Danmark med billeder af sol og sommer fra ferien i Toscana.

Europa-Parlamentet og ministerrådet er blevet enige om afskaffelsen af roaming-afgifter i Europa for EU-borgere. 

Afskaffelsen betyder, at du som dansker kan rejse til sydens sol og benytte dine månedligt betalte gigabytes i dit almindelige abonnement, uden at det kommer til at koste dig ekstra.

Den nye aftale gælder i alle EU's 28 medlemslande.

Det Radikale Venstres Europa-Parlaments-medlem, Jens Rohde, udtaler til Ritzau, at det i 2013 kostede en EU-borger mere end 698 procent af den reelle kostpris for udbyderne, når telefonens data blev brugt i udlandet.

Læs også: Dansk telebranche advarer efter EU-møde: I fremtiden kan roaming-muligheden blive helt fjernet fra danske mobilabonnementer

Bliver dyrt for teleselskaberne

De sidste forhandlinger handlede om engros-priserne for en sendt gigabyte, som ender på 7,7 euro - godt 57 kroner - per sendt gigabyte.

Det er penge, som dit teleselskab skal betale for hver gigabyte, du sender mod Danmark fra et Euro-land efter den 15. juni.

Det er et prisniveau, som direktør for telebranchens organisation, Teleindustrien, Jakob Willer ikke er tilfreds med.

"Jeg synes, at det er nogle meget høje engros-priser, der er blevet enighed om, og det vil unægteligt komme til at betyde et større økonomisk pres på teleudbyderne," siger Jakob Willer.

Du vil som forbruger få gratis roaming, men det vil koste de danske teleudbydere, fortæller Jacob Willer.

"En almindelig dansker ser Netflix-serier, streamer Spotify og sender videoer og billeder fra poolen i Italien til den helt store guldmedalje. Bruger du dit abonnements 10 gigabyte på en ferie, vil det koste dit teleselskab 570 kroner. Og det gælder, selv om dit abonnement med 10 gigabyte kun koster dig 200 kroner," siger Jakob Willer.

Forvent begrænsninger på din roaming

Prisen på 7.7 euro - 57 kroner - vil falde til 2,5 euro i 2021. I aftalen har teleudbyderne fået mulighed for at begrænse mængden af gratis roaming, hvilket du nok skal forvente vil ske.

"Det er op til hver enkel teleudbyder, men forvent som forbruger at se en begrænsning på mængden af data, som du gratis kan bruge i udlandet. Det er faktisk det mest positive i den her aftale," siger Jakob Willer.

Jakob Willer fortæller, at særligt de sydeuropæiske teleselskaber har kæmpet for en høj en gros-pris, da data langt hen ad vejen sendes nordpå til nordeuropæiske turister, der er på ferie i Sydeuropa.

Derfor kæmpede de nordeuropæiske teleselskaber også for en så lav pris per gigabyte som muligt.

Læs også: EU fjerner forhadte roaming-afgifter til sommer - men der bliver (alligevel) ikke ubegrænset roaming i Europa




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere