Artikel top billede

SE-direktør fastholder at Stofa-opkøb var en god investering: "Jeg ville gøre det samme i dag"

På trods af, at man hos SE har nedskrevet værdien af goodwill i Stofa med 1,3 milliarder kroner, så står direktør Niels Duedahl fast: Det var en rigtig beslutning at købe Stofa i 2012.

En god forretning er normalt ikke kendetegnet ved, at man nedskriver 1,3 milliarder kroner på noget, man har købt for mindre end fem år siden. 

Alligevel mener direktør hos SE, Niels Duedahl, at det var rigtigt af energiselskabet fra Esbjerg at købe Stofa for 1,9 milliarder kroner tilbage i 2012, selvom man nu nedskriver værdien af goodwill i Stofa med 1,3 milliarder kroner. 

"Der er ikke noget, der indikerer, at den her type selskaber bliver handlet billigere, end da vi købte, og det har givet os nogle kommercielle muligheder indenfor konsolidering og tv-penetration, så det var stadigvæk en rigtig investering."

"At det er et udfordrende marked, det er helt uomtvisteligt," siger Niels Duedahl.

Læs også: SE nedskriver værdien af Stofa med 1,3 milliarder kroner

Så du holder fast i, at det var en fornuftig handel, I gjorde dengang?

"Jeg ville gøre det samme i dag," siger direktøren.

Analytikere peger ellers på, at når man står med sådan en nedskrivning, så er det klart, at det ikke var en super god idé at købe Stofa?

"Jeg kan godt forstå, at det her i offentligheden virker som en radikal værdiforringelse, men det er noget, der ikke koster likviditet hos moderselskabet, og det er nogle omkostninger, der alligevel var kommet over de næste 16 år."

"Jeg har svært ved at se, at det er en katastrofebeslutning. Og selvfølgelig sker det i et år, hvor vi har råderum til det," forklarer Niels Duedahl. 

Ekstra råderum

Netop råderummet til at foretage nedskrivningen kommer blandt andet fra SEs salg af Dong-aktier. Salget har nemlig givet selskabet en flot gevinst på knap 2,2 milliarder kroner, og det luner i regnskabet.  

Dagens nedskrivning har ifølge direktøren den effekt, at man fredadrettet har mindre usikkerhed.

"Det er klart, at vi selvfølgelig skeler til, at vi har råderum til at manøvrere i. Ved at pille den her post ud af vores bøger, så har vi reduceret fremtidige afskrivninger og dermed fremtidig usikkerhed," forklarer Niels Duedahl, der mener, at dagens nyhed om milliardnedskrivningen skygger for et ellers flot regnskab.

"Noget af det, som jeg er lidt ked af i dag, er, at det i medierne ikke står meget klart, hvordan vores basisindtjening forbedrer sig," siger han og fortsætter:

"Vi forbedrer faktisk bundlinjen med 200 millioner kroner. Det er ret imponerende i det marked, vi er i, hvor energipriserne er lave, og mediemarkedet er under kraftig forvandling." 

Svært at forstå

Niels Duedahl kan dog godt forstå, at det kan virke besynderligt, at SE købte Stofa for 1,9 milliarder kroner i 2012 og nu nedskriver værdien i goodwill med 1,3 milliarder kroner. 

Så du kan godt forstå, at der kan sidde nogle af jeres andelshavere og tænke, at det ser mærkeligt ud, at man for få år siden købte Stofa og nu nedskriver værdien med 1,3 milliarder?

"Det er komplekse ting det her. Det er for almindelige mennesker regnskabsteknisk meget svært. Jeg vil ikke påtage mig opgaven at forklare min mor i Varde, hvordan det her hænger sammen. Det vil jeg ikke," siger han.  

Læs også:

SE nedskriver værdien af Stofa med 1,3 milliarder kroner