Artikel top billede

10 danske ministerier ramt af hackerangreb

It-kriminelle har skaffet sig ulovlig adgang til systemer i 10 danske ministerier. I mere end 100 tilfælde har hackerne skaffet sig adgang til emails og interne dokumenter.

Hele 10 danske ministerier er blevet hacket, og tilsammen har it-kriminelle skaffet sig adgang til interne oplysninger og emails fra ministerierne mere end 100 gange.

Antallet af hackede ministerier fremgår af en aktindsigt, som Ekstra Bladet har fået, og det årelange phishing-angreb på Forsvaret er således langt fra et enestående tilfælde.

"Der er lige nu et massivt angreb mod ministerierne. Det er pinligt, at man ikke har brugt helt basale sikkerhedsforanstaltninger i ministerierne," siger it-sikkerhedskonsulent Henrik Lund Kramshøj med henvisning til, at flere af angrebene tilsyneladende er udført med meget simple og lavteknologiske midler.

Det samme gjorde sig gældende i det for nyligt offentliggjorte angreb på Forsvaret, hvor hackere ved hjælp af banal phishing skaffede sig adgang til interne mail-systemer gennem flere år.

Ministerier tilbageholder oplysninger

Blandt de hackede ministerier er både Skatteministeriet, Justitsministeriet og Udenrigsministeriet, der alle afviser at kommentere på de konkrete angreb.

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet oplyser til gengæld, at man to gange har været ramt af ransomware-angreb, hvilket måske ikke er så overraskende, når man tager i betragtning, at ransomware-angreb nærmest er et hverdags-fænomen i kommunerne.

Læs også: Aarhus Kommune ramt af bølge af ransomware-angreb: Er blevet inficeret 10 gange på under to år

Det er dog værd at holde sig for øje, at Ekstra Bladets artikel ikke indeholder nogen information om, hvilke typer data, hackerne har fået fingrene i. Alle de ramte ministerier fastholder, at hackere på intet tidspunkt har haft adgang til fortrolige oplysninger.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at hackerangrebene ikke er problematiske, og Center for Cybersikkerhed konkluderede i sin seneste rapport, at overfladiske oplysninger om offentligt ansattes gøren og laden blandt andet kan bruges til at forbedre fremtidige hackerangreb.  

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har afvist at stille op til interview om sagen.

De hackede ministerier er: Sundheds- og Ældreministeriet, Forsvarsministeriet, Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, Justitsministeriet, Udenrigsministeriet, Erhvervsministeriet, Udlændinge- og Integrationsministeriet, Finansministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet samt Skatteministeriet.

Læs også: Hackerangreb mod Forsvaret: Her er tre ting, vi ved om angrebet - og alle de ubesvarede spørgsmål 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere