Artikel top billede

10 danske ministerier ramt af hackerangreb

It-kriminelle har skaffet sig ulovlig adgang til systemer i 10 danske ministerier. I mere end 100 tilfælde har hackerne skaffet sig adgang til emails og interne dokumenter.

Hele 10 danske ministerier er blevet hacket, og tilsammen har it-kriminelle skaffet sig adgang til interne oplysninger og emails fra ministerierne mere end 100 gange.

Antallet af hackede ministerier fremgår af en aktindsigt, som Ekstra Bladet har fået, og det årelange phishing-angreb på Forsvaret er således langt fra et enestående tilfælde.

"Der er lige nu et massivt angreb mod ministerierne. Det er pinligt, at man ikke har brugt helt basale sikkerhedsforanstaltninger i ministerierne," siger it-sikkerhedskonsulent Henrik Lund Kramshøj med henvisning til, at flere af angrebene tilsyneladende er udført med meget simple og lavteknologiske midler.

Det samme gjorde sig gældende i det for nyligt offentliggjorte angreb på Forsvaret, hvor hackere ved hjælp af banal phishing skaffede sig adgang til interne mail-systemer gennem flere år.

Ministerier tilbageholder oplysninger

Blandt de hackede ministerier er både Skatteministeriet, Justitsministeriet og Udenrigsministeriet, der alle afviser at kommentere på de konkrete angreb.

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet oplyser til gengæld, at man to gange har været ramt af ransomware-angreb, hvilket måske ikke er så overraskende, når man tager i betragtning, at ransomware-angreb nærmest er et hverdags-fænomen i kommunerne.

Læs også: Aarhus Kommune ramt af bølge af ransomware-angreb: Er blevet inficeret 10 gange på under to år

Det er dog værd at holde sig for øje, at Ekstra Bladets artikel ikke indeholder nogen information om, hvilke typer data, hackerne har fået fingrene i. Alle de ramte ministerier fastholder, at hackere på intet tidspunkt har haft adgang til fortrolige oplysninger.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at hackerangrebene ikke er problematiske, og Center for Cybersikkerhed konkluderede i sin seneste rapport, at overfladiske oplysninger om offentligt ansattes gøren og laden blandt andet kan bruges til at forbedre fremtidige hackerangreb.  

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har afvist at stille op til interview om sagen.

De hackede ministerier er: Sundheds- og Ældreministeriet, Forsvarsministeriet, Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, Justitsministeriet, Udenrigsministeriet, Erhvervsministeriet, Udlændinge- og Integrationsministeriet, Finansministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet samt Skatteministeriet.

Læs også: Hackerangreb mod Forsvaret: Her er tre ting, vi ved om angrebet - og alle de ubesvarede spørgsmål 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere