Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Masser af virksomheder når ikke at blive klar: "Men hvis man i forvejen følger loven, er persondataforordningen altså ikke noget problem"

Den nye persondataforordning fra EU nærmer sig, og mange virksomheder arbejder på højtryk for at blive klar. Men ifølge en dansk it-mand, bør det ikke være noget problem, hvis man ellers følger persondataloven i dag.

"Størstedelen af dette her, har man sådan set skulle have styr på i de sidste 20 år."

Ivan Sommer arbejder med GDPR-compliance hos Canon i Danmark, og han giver ikke meget for de mange historier om virksomheder, der ikke når at blive klar til den nye lovgivning, inden den træder i kraft 25. maj 2018.

Det kan du læse mere om her: Danske virksomheder er voldsomt langt bagude med GDPR - det kan blive en bekostelig affære

"Vi har haft en udmærket lovgivning for, hvordan man indsamler og behandler persondata siden 1995. Det nye er primært, at man skal kunne dokumentere, hvordan man behandler persondata - og at det har seriøse konsekvenser, hvis man ikke kan det," siger Ivan Sommer til Computerworld.

De seriøse konsekvenser, han henviser til, består i, at den nye forordning giver mulighed for at udstede bøder på op til fire procent af en virksomheds globale omsætning op til 150 millioner kroner, hvis der sjuskes med persondata. 

Afhængigt af, hvordan loven bliver håndhævet, er det et markant kursskifte i forhold til, hvordan man juridisk har beskyttet persondata hidtil.

Tandløst datatilsyn

Frygten for at Datatilsynet banker på døren, har historisk ikke været specielt udbredt blandt danske virksomheder.

Den største bøde, tilsynet nogensinde har uddelt, har været var på 25.000 kroner, og netop derfor mener Ivan Sommer, at virksomhederne har ignoreret lovgivningen.

Der har ikke været nogen grund til bruge penge på at overholde loven, når man alligevel kan bryde den uden omkostninger.

Indtil nu, hvor det bliver dyrt.

"Datatilsynets skrappeste våben har som hovedregel været at rejse en kritik. Men nu kan man jo rent faktisk få en bøde, og jeg tror, det er her, at kæden hopper af for mange virksomheder," siger han.

Penge at tjene for data-dukse

Computerworld kunne for nylig fortælle om den danske virksomhed Unik Systemdesign, der har store problemer med at blive klar til forordningen, fordi den mere end 1.000 sider lange vejledning fra Justitsministeriet er blevet godt og grundigt forsinket.

Det kan du læse mere om her: Frustreret dansk it-virksomhed tvunget til at famle i blinde: "Hverken vi eller vores kunder ved, hvad persondataforordningen kommer til at betyde"

Samtidig har analyse-virksomheden Gartner for nylig vurderet, at mere end halvdelen af virksomhederne ikke når at blive klar.

"Compliant", som det hedder på godt EU-engelsk.

Læs: Persondataforordningen kan betyde kæmpe-bøder - men virksomhederne når slet ikke at blive klar i tide

Men ifølge Ivan Sommer kan virksomhederne altså godt tørre øjene og komme i gang.

"Få styr på, hvilke data din virksomhed har, hvad de skal bruges til, og hvor længe der er brug for at have dem liggende. Og få derefter en proces på plads, der sørger for, at de bliver slettet. Så er du rigtig godt med," siger han og tilføjer, at der på sigt kan være penge at tjene ved at være "compliant".

"Det kan blive en betragtelig konkurrence-parameter. Jeg vil da langt hellere handle hos en virksomhed, der kan dokumentere, at den har styr på mine data."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere


Roundtable: Vend dine it-strategiske valg med andre it-ledere

Kravene klare: Som digital leder skal du både have et stærkt bud på fremtidens digitale forretning og et fuldt overblik over hvordan du kommer derhen. Noget som blandt andet CIO og koncerndirektør hos Topdanmark Kasper Tjørntved Davidsen har slået fast over for Computerworld - og hvorfor Topdanmark nu både investerer i ny mainframe og satser stærkt på AI-løsninger.

30. maj 2024 | Læs mere