Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Masser af virksomheder når ikke at blive klar: "Men hvis man i forvejen følger loven, er persondataforordningen altså ikke noget problem"

Den nye persondataforordning fra EU nærmer sig, og mange virksomheder arbejder på højtryk for at blive klar. Men ifølge en dansk it-mand, bør det ikke være noget problem, hvis man ellers følger persondataloven i dag.

"Størstedelen af dette her, har man sådan set skulle have styr på i de sidste 20 år."

Ivan Sommer arbejder med GDPR-compliance hos Canon i Danmark, og han giver ikke meget for de mange historier om virksomheder, der ikke når at blive klar til den nye lovgivning, inden den træder i kraft 25. maj 2018.

Det kan du læse mere om her: Danske virksomheder er voldsomt langt bagude med GDPR - det kan blive en bekostelig affære

"Vi har haft en udmærket lovgivning for, hvordan man indsamler og behandler persondata siden 1995. Det nye er primært, at man skal kunne dokumentere, hvordan man behandler persondata - og at det har seriøse konsekvenser, hvis man ikke kan det," siger Ivan Sommer til Computerworld.

De seriøse konsekvenser, han henviser til, består i, at den nye forordning giver mulighed for at udstede bøder på op til fire procent af en virksomheds globale omsætning op til 150 millioner kroner, hvis der sjuskes med persondata. 

Afhængigt af, hvordan loven bliver håndhævet, er det et markant kursskifte i forhold til, hvordan man juridisk har beskyttet persondata hidtil.

Tandløst datatilsyn

Frygten for at Datatilsynet banker på døren, har historisk ikke været specielt udbredt blandt danske virksomheder.

Den største bøde, tilsynet nogensinde har uddelt, har været var på 25.000 kroner, og netop derfor mener Ivan Sommer, at virksomhederne har ignoreret lovgivningen.

Der har ikke været nogen grund til bruge penge på at overholde loven, når man alligevel kan bryde den uden omkostninger.

Indtil nu, hvor det bliver dyrt.

"Datatilsynets skrappeste våben har som hovedregel været at rejse en kritik. Men nu kan man jo rent faktisk få en bøde, og jeg tror, det er her, at kæden hopper af for mange virksomheder," siger han.

Penge at tjene for data-dukse

Computerworld kunne for nylig fortælle om den danske virksomhed Unik Systemdesign, der har store problemer med at blive klar til forordningen, fordi den mere end 1.000 sider lange vejledning fra Justitsministeriet er blevet godt og grundigt forsinket.

Det kan du læse mere om her: Frustreret dansk it-virksomhed tvunget til at famle i blinde: "Hverken vi eller vores kunder ved, hvad persondataforordningen kommer til at betyde"

Samtidig har analyse-virksomheden Gartner for nylig vurderet, at mere end halvdelen af virksomhederne ikke når at blive klar.

"Compliant", som det hedder på godt EU-engelsk.

Læs: Persondataforordningen kan betyde kæmpe-bøder - men virksomhederne når slet ikke at blive klar i tide

Men ifølge Ivan Sommer kan virksomhederne altså godt tørre øjene og komme i gang.

"Få styr på, hvilke data din virksomhed har, hvad de skal bruges til, og hvor længe der er brug for at have dem liggende. Og få derefter en proces på plads, der sørger for, at de bliver slettet. Så er du rigtig godt med," siger han og tilføjer, at der på sigt kan være penge at tjene ved at være "compliant".

"Det kan blive en betragtelig konkurrence-parameter. Jeg vil da langt hellere handle hos en virksomhed, der kan dokumentere, at den har styr på mine data."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?