Masser af virksomheder når ikke at blive klar: "Men hvis man i forvejen følger loven, er persondataforordningen altså ikke noget problem"

Den nye persondataforordning fra EU nærmer sig, og mange virksomheder arbejder på højtryk for at blive klar. Men ifølge en dansk it-mand, bør det ikke være noget problem, hvis man ellers følger persondataloven i dag.

"Størstedelen af dette her, har man sådan set skulle have styr på i de sidste 20 år."

Ivan Sommer arbejder med GDPR-compliance hos Canon i Danmark, og han giver ikke meget for de mange historier om virksomheder, der ikke når at blive klar til den nye lovgivning, inden den træder i kraft 25. maj 2018.

Det kan du læse mere om her: Danske virksomheder er voldsomt langt bagude med GDPR - det kan blive en bekostelig affære

"Vi har haft en udmærket lovgivning for, hvordan man indsamler og behandler persondata siden 1995. Det nye er primært, at man skal kunne dokumentere, hvordan man behandler persondata - og at det har seriøse konsekvenser, hvis man ikke kan det," siger Ivan Sommer til Computerworld.

De seriøse konsekvenser, han henviser til, består i, at den nye forordning giver mulighed for at udstede bøder på op til fire procent af en virksomheds globale omsætning op til 150 millioner kroner, hvis der sjuskes med persondata. 

Afhængigt af, hvordan loven bliver håndhævet, er det et markant kursskifte i forhold til, hvordan man juridisk har beskyttet persondata hidtil.

Tandløst datatilsyn
Frygten for at Datatilsynet banker på døren, har historisk ikke været specielt udbredt blandt danske virksomheder.

Den største bøde, tilsynet nogensinde har uddelt, har været var på 25.000 kroner, og netop derfor mener Ivan Sommer, at virksomhederne har ignoreret lovgivningen.

Der har ikke været nogen grund til bruge penge på at overholde loven, når man alligevel kan bryde den uden omkostninger.

Indtil nu, hvor det bliver dyrt.

"Datatilsynets skrappeste våben har som hovedregel været at rejse en kritik. Men nu kan man jo rent faktisk få en bøde, og jeg tror, det er her, at kæden hopper af for mange virksomheder," siger han.

Penge at tjene for data-dukse
Computerworld kunne for nylig fortælle om den danske virksomhed Unik Systemdesign, der har store problemer med at blive klar til forordningen, fordi den mere end 1.000 sider lange vejledning fra Justitsministeriet er blevet godt og grundigt forsinket.

Det kan du læse mere om her: Frustreret dansk it-virksomhed tvunget til at famle i blinde: "Hverken vi eller vores kunder ved, hvad persondataforordningen kommer til at betyde"

Samtidig har analyse-virksomheden Gartner for nylig vurderet, at mere end halvdelen af virksomhederne ikke når at blive klar.

"Compliant", som det hedder på godt EU-engelsk.

Læs: Persondataforordningen kan betyde kæmpe-bøder - men virksomhederne når slet ikke at blive klar i tide

Men ifølge Ivan Sommer kan virksomhederne altså godt tørre øjene og komme i gang.

"Få styr på, hvilke data din virksomhed har, hvad de skal bruges til, og hvor længe der er brug for at have dem liggende. Og få derefter en proces på plads, der sørger for, at de bliver slettet. Så er du rigtig godt med," siger han og tilføjer, at der på sigt kan være penge at tjene ved at være "compliant".

"Det kan blive en betragtelig konkurrence-parameter. Jeg vil da langt hellere handle hos en virksomhed, der kan dokumentere, at den har styr på mine data."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Nu sker det: Amazon har onsdag morgen åbnet sin første nordiske e-handelsbutik
Amazon har længe barslet med et indtog på det nordiske marked, og onsdag morgen begyndte invasionen, da den amerikanske gigant slog dørene op for sin spritnye svenske markedsplads.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan: Fem måder at sikre dine medarbejdere på hjemmekontoret
Gennem de seneste år har arbejde hjemmefra vundet langt større gehør, selv i relativt traditionelt indstillede virksomheder, og med Covid-19 blev det i perioder en uomgængelig del af hverdagen. Men alt tyder på, at et langt mere fleksibelt arbejdsliv er kommet for at blive, også når corona slipper sit greb. Hjemme er medarbejderne – og i særdeleshed de systemer og data, de har adgang til – imidlertid langt mere udsatte for cyberangreb end bag virksomhedens firewall og andre sikkerhedsforanstaltninger. På den ene side er der altså behov for let og fleksibel adgang til centrale værktøjer og en udstrakt grad af self-service. På den anden side er det helt afgørende at sikre medarbejder, data og systemer mere grundigt end hidtil – også udenfor virksomhedens eget netværk. I denne hvidbog kan du læse mere om, hvordan værktøjerne i RSA SecurID Access kan være med til at løfte opgaven.