Artikel top billede

Foto: Nils Rosenvold

Fjernvarmeselskaber står klar til at aftage overskudsvarme fra datacentre: Derfor er 2018 den afgørende skæringsdato

Potentialet for at udnytte de kolosale mængder overskudsvarme fra nuværende og fremtidige datacentre er enormt. Fjernvarmeselskaberne er klar, men politikerne skal handle nu, siger Dansk Fjernvarme

Når de nuværende og kommende datacentre frem mod 2030 begynder at sluge uendelige mængder af energi, så dannes der en næsten ligeså stor mængde varme. 

Varme som de danske fjernvarmeselskaber er parate til at aftage, hvis incitamentet skabes til via varmepumper at føre varmen over i fjernvarmenettet. 

Sådan lyder udmeldingen fra Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme. 

"Jeg er sikker på, at fjernvarmesleskaberne vil synes, at det er interessant. Der kan være nogle lokale forhold, der gær sig gældende, men som udgangspunkt vil selskaberne være meget interesserede i at få lov til at udnytte den her overskudsvarme," siger han.

Kæmpe potentiale

Og mængden af overskudsvarme bliver enorm, hvis man tager udgangspunkt i Energstyrelsens fremskrivning for elforbruget i de danske datacentre frem mod 2030.

Læs mere om det her: Så meget overskudsvarme vil danske datacentre producere om blot 15 år: Vil kunne opvarme hele Aarhus og Odense samtidig

Potentialet rækker i følge Computerworlds beregninger, som er belvet forholdt fagpersonger, til at opvarme flere end 200.000 husstande i 2030. Og selvom det ikke er helt præcist, så erklærer Kim Mortensen, at fjernvarmesektoren står parat. 

"Det er ikke sikkert, at man en til en kan udnytte overskudsvarmen fra datacentrene i den mængde, men potentialet er så stort, at fjernvarmeselskaberne vil kunne planlægge efter det, hvis rammebetingelserne bliver de rigtige," siger han. 

Politisk velvilje

Hos Dansk Fjernvarme er man derfor bekymrede over manglen på politisk vilje. Der ligger ellers en klar skæringsdato forude, mener man.

I udgangen af 2018 bortfalder en stor del af støtten til fjernvarmeværker, der bruger naturgas. Derfor er værkerne allerede nu på udkig efter alternative løsninger og her kan overskudsvarme fra datacentrene komme i spil, hvis der kommer et løft i afgifterne.

"Sagen er, at hvis fjernvarmeselskaberne får lavet andre løsninger, så vil den overskudsvarme i datacentrene netop komme i overskud. Man risikerer at chancen for at få den anvendt til boligopvarmning forpasses," siger Kim Mortensen og fortsætter:

Læs mere om det her: Dansk datacenter-direktør: "Det er helt pløk-åndssvagt, at det bedre kan betale sig for os at lukke varmen ud"

"Inden udgangen af 2018 skal fjernvarmeselskaberne have fundet andre varmekilder, og hvis ikke eldrevne varmepumper er konkurrencedygtige, så vil det for eksempel blive biomasseanlæg."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere