Artikel top billede

Datatilsynet gennemførte blot 51 tilsyn i 2016 - laveste antal i 15 år

Datatilsynet gennemførte i 2016 blot 51 tilsyn. Det er laveste antal i 15 år. Arbejdet med persondataforordning suger kræfter ud af tilsynet.

Datatilsynet gennemførte i 2016 i alt 51 tilsyn, viser tilsynets nye årsrapport.

31 af de 51 tilsyn blev foretaget hos offentlige myndigheder, mens resten var hos private organisationer.

Datatilsynet har ikke siden 2000 gennemført så lille et antal tilsyn. Rekorden blev sat i 2002, hvor Datatilsynet gennemførte 114 tilsyn.

"På alle tilsynene [i 2016, red] har der været anvendt oplysningsindsamling bl.a. ved hjælp af spørgeskema. Overfor otte dataansvarlige har Datatilsynet endvidere fulgt op med besøg," skriver Datatilsynet i årsrapporten.

Det meget lille antal skyldes ikke mindst, at tilsynet er optaget af arbejdet med den kommende EU-persondataforordning, der træder i kraft 25. maj 2018.

Ikke mindst har arbejdet med den netop udgivne betænkning trukket tænder ud.

"Datatilsynet har i 2016 lagt betydelige ressourcer i arbejdet med at opnå et tilbundsgå-ende kendskab til den databeskyttelsespakke, som i april 2016 blev vedtaget i EU - både herhjemme i regi af Justitsministeriets projektarbejde og internationalt i den såkaldte "Artikel 29-gruppe"," lyder det i årsrapporten.

Til Version2 siger konstitueret kontorchef Jesper Husmer Vang, at Datatilsynet ikke kan 'foretage 200 tilsyn og så samtidig ordne alt det, som vi skal."

Datatilsynet har sammen med Justitsministeriet og Digitaliseringsstyrelsen netop udgivet en stor betænkning på mere end 1.200 sider.

Betænkningen klarlægger punkt for punkt hvordan EU-persondataforordningen skal fortolkes i forhold til dansk lov.

Det kan du læse mere om her: Bliv klar til EU-persondataforordningen: Ministerium klar med længe ventet dansk vejledning til den nye EU-lov.

Hertil kommer, at Datatilsynet er i gang med en stor omorganisering, da der er lagt op til, at tilsynet skal have en langt mere offensiv rolle i fremtiden.

"Samtidig er der med start fra 1. oktober 2016 gennemført en omorganisering af Datatilsynet, der bl.a. har resulteret i etableringen af en ny enhed, der har fået til opgave at få et større og mere effektivt fokus på de mange klagesager og forespørgsler, som tilsynet hvert år behandler," lyder det i årsrapporten.

Datatilsynet består af omkring 35 medarbejdere - heraf flest jurister. Tilsynet meddeler, at antallet af nyoprettede sager er faldet med 19 procent i 2016 i forhold til 2015 til i alt 4.427 ny-oprettede sager i fjor.

Du finder hele årsrapporten fra Datatilsynet her: Datatilsynets årsberetning 2016.

Læs også:

It-sikkerhedsråd: Indfør skrappe krav og mærkningsordning for it-sikkerhed

Løftet pegefinger til alle it-leverandører: It-sikkerheden skal blive bedre - sådan kan det ske

atatilsynet revser offentligt it-system: Skolelevers CPR-numre lå frit tilgængelige

Masser af virksomheder når ikke at blive klar: "Men hvis man i forvejen følger loven, er persondataforordningen altså ikke noget problem"

Folkekirken bryder basal it-sikkerhedsregel: "Det må kirkerne ikke, og det burde de også vide, for det er så banalt dette her"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Salesforce er blevet populær hos IT-kriminelle – luk sikkerhedshullerne før det går galt
Mange bygger en stor del af deres IT-strategi på Salesforce, men glemmer at sikre cloudplatformen. Læs her, hvordan du forebygger ødelæggende angreb og kritiske datatab.