Artikel top billede

Datatilsynet gennemførte blot 51 tilsyn i 2016 - laveste antal i 15 år

Datatilsynet gennemførte i 2016 blot 51 tilsyn. Det er laveste antal i 15 år. Arbejdet med persondataforordning suger kræfter ud af tilsynet.

Datatilsynet gennemførte i 2016 i alt 51 tilsyn, viser tilsynets nye årsrapport.

31 af de 51 tilsyn blev foretaget hos offentlige myndigheder, mens resten var hos private organisationer.

Datatilsynet har ikke siden 2000 gennemført så lille et antal tilsyn. Rekorden blev sat i 2002, hvor Datatilsynet gennemførte 114 tilsyn.

"På alle tilsynene [i 2016, red] har der været anvendt oplysningsindsamling bl.a. ved hjælp af spørgeskema. Overfor otte dataansvarlige har Datatilsynet endvidere fulgt op med besøg," skriver Datatilsynet i årsrapporten.

Det meget lille antal skyldes ikke mindst, at tilsynet er optaget af arbejdet med den kommende EU-persondataforordning, der træder i kraft 25. maj 2018.

Ikke mindst har arbejdet med den netop udgivne betænkning trukket tænder ud.

"Datatilsynet har i 2016 lagt betydelige ressourcer i arbejdet med at opnå et tilbundsgå-ende kendskab til den databeskyttelsespakke, som i april 2016 blev vedtaget i EU - både herhjemme i regi af Justitsministeriets projektarbejde og internationalt i den såkaldte "Artikel 29-gruppe"," lyder det i årsrapporten.

Til Version2 siger konstitueret kontorchef Jesper Husmer Vang, at Datatilsynet ikke kan 'foretage 200 tilsyn og så samtidig ordne alt det, som vi skal."

Datatilsynet har sammen med Justitsministeriet og Digitaliseringsstyrelsen netop udgivet en stor betænkning på mere end 1.200 sider.

Betænkningen klarlægger punkt for punkt hvordan EU-persondataforordningen skal fortolkes i forhold til dansk lov.

Det kan du læse mere om her: Bliv klar til EU-persondataforordningen: Ministerium klar med længe ventet dansk vejledning til den nye EU-lov.

Hertil kommer, at Datatilsynet er i gang med en stor omorganisering, da der er lagt op til, at tilsynet skal have en langt mere offensiv rolle i fremtiden.

"Samtidig er der med start fra 1. oktober 2016 gennemført en omorganisering af Datatilsynet, der bl.a. har resulteret i etableringen af en ny enhed, der har fået til opgave at få et større og mere effektivt fokus på de mange klagesager og forespørgsler, som tilsynet hvert år behandler," lyder det i årsrapporten.

Datatilsynet består af omkring 35 medarbejdere - heraf flest jurister. Tilsynet meddeler, at antallet af nyoprettede sager er faldet med 19 procent i 2016 i forhold til 2015 til i alt 4.427 ny-oprettede sager i fjor.

Du finder hele årsrapporten fra Datatilsynet her: Datatilsynets årsberetning 2016.

Læs også:

It-sikkerhedsråd: Indfør skrappe krav og mærkningsordning for it-sikkerhed

Løftet pegefinger til alle it-leverandører: It-sikkerheden skal blive bedre - sådan kan det ske

atatilsynet revser offentligt it-system: Skolelevers CPR-numre lå frit tilgængelige

Masser af virksomheder når ikke at blive klar: "Men hvis man i forvejen følger loven, er persondataforordningen altså ikke noget problem"

Folkekirken bryder basal it-sikkerhedsregel: "Det må kirkerne ikke, og det burde de også vide, for det er så banalt dette her"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere


Customer Experience - sådan får du glade og loyale kunder

En dyb og relevant indsigt i dine kunders behov, ageren og navigeren er med til at skabe den bedste kundeoplevelse. Det kræver mange data, og det er afgørende at virksomhederne har det rette setup og viden om dataindsamling og dataanalyse. Deltag på dette semirnår og bliv klogere på de store aktuelle muligheder som data, software og ny innovation skaber inden for customer experience.

01. marts 2023 | Læs mere