Artikel top billede

Dansk fiberkæmpe træffer afgørende beslutning: Vil åbne sit net for andre selskaber

Fiberselskabet Eniig vil nu åbne op for, at andre selskaber kan levere indhold over Eniigs infrastruktur. Det kan blive en afgørende beslutning for fiberbranchens fremtid.

Vi kender det fra YouSee/TDC, hvor eksempelvis et selskab som Hiper leverer bredbånd over TDC's kabler, og forskellige mobilselskaber gennem tiderne har leveret mobiltelefoni via TDC's mobilnetværk.

TDC er kva sin størrelse tvunget til at give andre selskaber mulighed for at leje sig ind på infrastrukturen.

Det samme gælder ikke de danske fiberselskaber, og derfor har der længe været debat om, hvorvidt de som udgangspunkt også bør stille deres infrastruktur til rådighed for andre, der vil kunne se en business case i at leje sig ind på fiberen.

Nu er der truffet en afgørende beslutning om netop det spørgsmål hos fiberselskabet Eniig, der holder til i det midt og nordjyske.

Selskabet har igennem mere end 10 år opbygget sin fiber-infrastruktur, og nu skal den åbnes op for andre selskaber.

"Allerede i 2018 vil den første nye indholdsleverandør kunne byde sine kunder velkommen på Eniigs fibernet," meddeler Eniig.

Læs også: Direktør i fiberselskabet Eniig: Derfor åbner vi nu vores fibernet for andre leverandører

Eniig har netop rundet fiberkunde nummer 100.000 og kan med sin fiber tilbyde bredbånd i i det meste af Midt- og Nordjylland. Nu lægger selskabet så op til en ny fiber-virkelighed:

"Igennem flere år har Eniig Fiber A/S løst opgaver indenfor drift, vedligeholdelse og support for andre energi- og fiberselskaber. Når Eniig i 2018 åbner fibernettet, kan andre indholdsudbydere levere eget indhold til deres kunder på Eniigs lynhurtige fiberbredbånd," skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Søren Lindgaard, direktør i Eniig Fiber, uddyber samtidig beslutningen:

"Det har altid været vores strategi, at vi ville åbne fibernettet for andre indholdsleverandører, og nu er vi klar til at gå i gang. For at kunne skabe en attraktiv forretning - både for os selv og for andre - har vi i første omgang haft fokus på at etablere et stabilt og bæredygtigt fundament i fiberforretningen."

"En åbning af fibernettet på kommercielle vilkår sikrer forbrugerne meget større valgfrihed og er helt i tråd med myndighedernes og politikernes ønsker om større fibertilgængelighed for flere."

"Vi har i dag et stærkt indholdstilbud på vores fiber, som er konkurrencedygtigt. Samtidig ved vi, at nogle kunder har valgt en anden indholdsleverandør. Disse indholdsleverandører vil nu kunne tilbyde deres kunder at få leveret deres indhold via markedets bedste bredbåndsteknologi," lyder det fra Søren Lindgaard.

Læs også: Direktør i fiberselskabet Eniig: Derfor åbner vi nu vores fibernet for andre leverandører

Skal opbygge en platform

Eniig oplyser, at det kræver en omfattende investering at etablere en platform, der gør det muligt for flere indholdsleverandører at komme på Eniigs fibernet.

"Denne platform kan - udover at håndtere forskellige indholdsleverandører - også håndtere flere forskellige fibernet."

Søren Lindgaard inviterer derfor allererede nu andre netværksselskaber til en snak om et eventuelt fremtidigt samarbejde.

Eniig-koncernen har 1040 ansatte, der arbejder med el- og varmeforsyning, fiberbredbånd, el- og gassalg, gadelys, energibesparelser samt vedvarende energi.

Læs også:

Direktør i fiberselskabet Eniig: Derfor åbner vi nu vores fibernet for andre leverandører

Alt for besværligt og dyrt at grave fiberbredbånd ind til danske hjem - men lille ændring kan gøre en stor forskel

Alle venter i spænding på nyt dansk teleforlig: Her er syv konkrete bud på, hvad der skal stå i det

Fiberbredbånd boomer: For få år siden ringede alle alarmklokker - nu skovler danske fiberselskaber kunder ind

Efter heftige milliard-investeringer: Nu er der opbrud i den danske fiberbranche




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere