Artikel top billede

Kommuner scorer selvmål med it-brugerklubber: Risikerer at ødelægge markedet for kommunale it-systemer

Klumme: Stadig flere kommuner går sammen om at udvikle egne it-systemer. Men det er en skidt ide, for det underminerer et velfungerende marked for it-systemer.

Et voksende antal kommuner går i disse år sammen om at udvikle deres egne it-systemer i de såkaldte it-brugerklubber.

Deres prisværdige hensigt er at få kontrol over udviklingen og spare skattekroner. Men de risikerer at score et selvmål, da de underminerer et velfungerende marked for it-systemer.

På længere sigt kan det betyde dannelsen af nye monopoler for kommunale it-løsninger.

Dansk Erhverv advarede forleden i Computerworld om, at kommunale it-brugerklubber truer et velfungerende privat marked for it-systemer.

Desværre afviste Brugerklubben SBSYS blankt kritikken med henvisning til, at ”Brugerklubben ejer koden, men udvikling, implementering og support sker af private leverandører valgt efter EU-udbud nøjagtig som for eksempel Kombit eller SKI gør.”

Vi advarer ... og vi savner gennemsigtighed

I Dansk Erhverv anerkender vi, at HVIS kommuner vil drive en brugerklub, er det positivt, at de bruger flest muligt private leverandører til at løse disse opgaver.

Men vi vil fortsat advare mod en indkøbsmodel, der betyder offentligt styret systemudvikling og ejerskab af intellektuelle rettigheder som for eksempel systemkode. Og vi savner fortsat gennemsigtighed i brugerklubbernes prissætning og forretningsmodel.

Vi er bekymrede for, at den kommunale virketrang sker på bekostning af private selskabers lyst til at investere i og udvikle fremtidens it-systemer for offentlig forvaltning.

Danmark har en af verdens absolut mest digitaliserede offentlige sektorer. Det giver danske systemudviklere et godt udgangspunkt for udvikling af eksportklare it-systemer, der minder om, hvad vestenvinden og offentlig støtte til vindenergi har været for privat udvikling af vindteknologi.

Tendensen kunne brede sig

Principielt rejser det også spørgsmålet, om kommunale brugerklubber vil brede sig til andre kommunale områder, hvor der i forvejen er et velfungerende privat marked.

Brugerklubber kunne i princippet sætte private udviklere i gang med at designe computerspil til kommunale fritidshjem eller uniformer til den kommunale hjemmepleje. Vi ønsker ikke, at Danmark skal gå den vej.

Kombit ejer rigtig nok også systemkode i visse tilfælde. Men denne model er et pragmatisk skridt i retning mod at opløse det forhenværende kommunale it-monopol.

Kurs mod nye kommunale monopoler

Brugerklubbernes ejerskab af systemkode og den betydelige vækst i medlemskommuner har derimod kurs mod dannelsen af nye kommunale monopoler. Det er at gå i den forkerte retning.

Vi ønsker også mere transparens i brugerklubbernes prissætning. Det kan være fristende at bruge kommunale ressourcer på projektstyring og uddannelse, hvilket de private systemudviklere har svært ved at konkurrere med.

I det lys venter vi spændt på regeringens udspil efter sommerferien om offentligt opgavetyveri. Der er stadig god grund til at holde øje med udviklingen i kommunerne.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling. 

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt? 

Læs vores klumme-guidelines og send os noget tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.
Premium
Microsoft: Slut med at overføre data til USA - garanterer at al data fra EU-kunder fra næste år kan blive i Europa
Det er slut med at sende data over Atlanten for Microsoft, der nu over for alle sine bekymrede kunder med et nyt 'pledge' garanterer, at al europæisk data kan blive i europæiske datacentre og ikke vil blive sendt til USA. Se Microsofts løfte her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.