Artikel top billede

Harddiske: Så meget er prisen for lagerplads pr. gigabyte faldet

Tilbage i midten af 90’erne kostede en enkelt gigabyte 4.200 kroner. I dag ser prisen helt anderledes ud, men udviklingen er gået i stå.

Mens lagerpladsen på vores digitale enheder er vokset, er prisen pr. gigabyte faldet.

Eksempelvis ville en gigabyte i 1985 have kostet 500.000 dollars – knap 3.2 millioner kroner, hvis der havde eksisteret harddiske med så meget plads dengang.

BackBlaze er et backup-selskab, der løbende deler sine erfaringer om indkøb, vedligeholdelse og stabilitet i de titusindvis af harddiske i deres datacenter.

Blandt andet har selskabet siden 2013 købt 75.000 nye harddiske og har for nyligt udgivet et blogindlæg om prisudviklingen siden 2009.

Her viser oversigten, at priserne siden 2009 er faldet drastisk.

Tilbage i 2009 kostede det 0,12 dollar pr. gigabyte – 0,77 kroner - i en klassisk harddisk med en terabyte lagerplads, modsat i dag, hvor prisen i højere grad ligger omkring 0,02 dollars pr. gigabyte på en harddisk – 0,12 kroner.

Til gengæld er udviklingen de seneste år gået i stå. Siden 2015 er prisen kun faldet ganske lidt.

Harddiskkrise i 2012
Ligeledes kan man også tydeligt se Thailand-krisen, der ramte harddiskmarkedet tilbage i slutningen af 2011.

I forbindelse med tsunamien, der ramte Thailand hårdt, blev også en lang række harddiskfabrikker ødelagt, hvilket pressede prisen for harddiske gevaldigt op.

Prisforøgelsen stod ved indtil midten af 2013.

Herunder kan du se en gennemsnitlig prisoversigt over harddiske købt af Backblaze. Husk på, at selskabet har købt harddiske i store mængder af gangen og dermed fået mængderabatter, men udviklingen er stadig reel.

Ser man på Backblazes oversigt, er det tydeligt, at jo større den enkelte harddisk er, jo lavere er prisen pr. gigabyte.

En 1,5 TB harddisk er altså billigere pr. gigabyte end en 1 TB harddisk.

Dog finder Backblaze det interessant, at lanceringen af en 6 TB-disk ikke fik prisen pr. gigabyte til at falde i forhold til en 4 TB-disk. 6 TB-diskene har været på markedet nu i snart tre år, men har stadig ikke ramt en billigere pris pr. gigabyte end på en 4 TB-disk. Det har ellers været normen tidligere.

Computerworld har tidligere skrevet om statistikker fra Backblaze, blandt andet om hvilke harddiske, der har færrest fejl.

Læs også: Test af 60.000 harddiske: Denne fabrikant har færrest fejl på sine diske
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere