Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Mistænkes for spionage: Kaspersky færdig som godkendt it-sikkerhedsleverandør i USA

Det store russiske it-sikkerhedsfirma Kaspersky fjernes på grund af spionage-mistanke fra vigtig liste over godkendte leverandører til statslige, amerikanske organisationer. Selskabet benægter alt.

Den amerikanske regering stryger det russiske it-sikkerhedsselskab Kaspersky Labs fra listen over leverandører, der er godkendt til at levere til den offentlige sektor i USA, den såkaldte GSA Schedule (General Services Administration Schedule)

Det sker efter måneders mistanke om, at Rusland kan anvende russiske Kaspersky Labs it-sikkerhedsprodukter til at bane sig vej til amerikanske netværk og amerikanske systemer.

Kaspersky fjernes fra listen efter ‘grundig gennemgang og overvejelse,' som det hedder.

GSA oplyser endvidere, at det er organisationens opgave at ‘sikre høj integritet og sikkerhed for de statslige systemer og netværk i USA,’ hvilket det altså vurderes, at Kaspersky ikke længere er i stand til.

Kaspersky meddeler, at selskabet ‘aldrig har hjulpet og aldrig vil hjælpe nogen regering i verden med cyperspionage.’

Læs også: Efterretningsfolk advarer mod statslig brug af Kaspersky - kan have forbindelser til den russiske regering

“Vi er blevet fanget i et geopolitisk slagsmål, hvor hver side forsøger at anvende selskabet som en brik i det politiske spil,” lyder det fra Kaspersky med henvisning til den politisk spændte situation mellem Rusland og USA.

Det vurderes ikke desto mindre,, at det kan skade Kaspersky Labs markant ikke at være på GSA Schedule, som af mange offentlige organisationer anvendes til at vælge leverandør.

De offentlige organisationer kan ganske vist stadig vælge Kaspersky Labs som leverandør, men fraværet på listen gør det besværligt og til en mere omstændlig proces, da organisatonerne i givet fald ikke kan anvende GSA's kontraktrammeværk.

Det offentlige it-sikkerhedsmarked i USA er meget stort og i kraftig vækst i en tid, hvor it-sikkerheds og it-sikkerhedmæssig krigsførelse for alvor er kommet på alles læber, og hvor vi i den seneste tid har set flere eksempler på avancerede cyberangreb.

Det kan du læse mere om her: Ingen nødbremse og flere spredningsmekanismer: Derfor er nyt Petya værre end WannaCry

Flere amerikanske myndigheder har i et stykke tid haft Kaspersky Labs i kikkerten for at samarbejde for tæt sammen med de russiske myndigheder.

Således arbejder den amerikanske hær-kommando, Armed Services Committe, på at få forbudt Kaspersky som leverandør til amerikansk militær med den begrundelse, at det russiske selskab “kan være sårbart over for indflydelse fra den russiske regering.

Ifølge Bloomberg mistænkes Kaspersky i USA også for at have samarbejdet med den russiske efterretningstjeneste FSB.

Selv bedyrer Kaspersky, at selskabet samarbejder med mange forskellige myndigheder og organisationer, men at det ikke har nogen ‘upassende bånd til bestemte regeringer.’

Angiveligt har FBI fornylig aflagt besøg hos en lang række af Kaspersky Labs amerikanske ansatte for at krydsforhøre dem om deres arbejde og om selskabet.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, overvejer nu helt at forbyde Kaspersky Labs som leverandør til den amerikanske stat.

Læs også:

Anklage: Kaspersky står i ledtog med russiske spioner

Kasperskys danske direktør efter spion-beskyldninger: Danske myndigheder skal 'på ingen måde' frygte at blive overvåget

Efter dramatiske anholdelser: Kendt it-sikkerhedsfirma inddraget i stor russisk spion-sag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere