Artikel top billede

Firefox satser stort på nyt produkt: Nu skal Google Chrome vippes af pinden

Efter flere år på hælene satser Mozilla med ny stil og splinternyt produkt på en gang for alle at komme på omgangshøjde med Google Chrome. Gør dig klar til Firefox 57.

Mozilla-browseren Firefox har tabt markedsandele i årevis - især til Googles Chrome-browseren, som i dag sidder på mere end halvdelen af det globale browsermarked, mens Firefox kun sidder på cirka 10 procent.

Men nu skal det være slut, lyder det fra Mozilla, der - igen - vil forsøge at komme på omgangshøjde med Chrome.

Våbnet kommer til at hedde Firefox 57.

Den kommende version af Firefox bliver lanceret 14. november.

Den ser dagens lys, efter at selskabets udviklere har arbejdet på en omfattende opgradering af browseren og dens funktioner.

Firefox 57’s betydning for Mozilla understreges af, at Mozilla internt har droppet den søde lille Firefox-figur rullet om en blå klode, som ellers siden 2003 er blevet anvendt som logo for browseren.

Til præsentationen i sidste uge for selskabets 1.200 medarbejdere blev Firefox 57 ifølge CNet repræsenteret af en robotlignende Iron Man-figur ved navn Mark 57.

Der er med andre ord krigsstemning i Mozilla. Det er knald eller fald og nu eller aldrig, at Chromes dominans skal knækkes.

Lang vej endnu

Mozillas udviklingsafdeling har arbejdet på Firefox 57 i mere end et år, og selskabet er nu klar med de første testversioner, hvilket blev markeret med taler og festivias i selskabets hovedkvarter i Mountain View i USA - ikke langt fra Googles hovedkvarter.

“Det bliver et big bang. Vi vil vinde en masse brugere tilbage,” lød det her fra Mozilla-topchef, Chris Beard.

Problemet for Mozilla og Firefox er ikke mindst, at Firefox’ i forvejen meget lille markedsandel på næsten ligger i pc-markedet.

For på smartphones verden over anvender næsten ingen Firefox som browser. På begge markeder er den klart største browser Chrome - langt foran de nærmeste konkurrenter.

Internt forlod selskabets medstifter og direktør, Brendan Eich, selskabet for et par år siden. Han har nu lanceret en ny konkurrent, browseren Brave, som du kan læse mere om her. 

Hovedfokus har under udviklingsarbejdet været på browserens hastighed.

En af forbedringerne bliver Stylo-teknologien, der sætter fut i formatterings-processerne i browseren, mens den såkaldte Quantum Flow-teknologi fjerner de små bugs, der typisk går ud over farten i en browser.

Hertil kommer den såkaldte Quantum Compositor, der sætter turbo på monitor-delen, mens WebRender via computeren grafik-chip vil kunne loade websider hurtigere.

Ifølge Mozilla vil det gøre det muligt at anvende animation og interaktivt indhold på helt nye måder, som kun vil være muligt i Firefox.

Hertil kommer, at Mozilla med Firefox 57 dropper selskabets hidtidige tilgang til extensions til fordel for Web Extensions, der iøvrigt bygger på Chrome-teknologi.

Det store spørgsmål er selvfølgelig, om de teknologiske forbedringer kommer til at gøre en forskel.

Det tror Mozillas tidligere CTO, Andreas Gal, eksempelvis ikke på.

Han har tidligere peget på, at de forskellige browsere i dag er næsten ens i både udseende og brug, og derfor kan forskellige teknologiske små-forbedringer ikke få ret mange brugere til at skifte til en ny browser end den, som de anvender.

Det kan du læse mere om her: Mozilla-topfolk i åben diskussion: Kan teknologiske forbedringer overhovedet redde Firefox?

Firefox har i dag omkring 100 millioner daglige brugere. Og Mozilla-chef Chris Beard bedyrer, at Firefox 57 i forhold til de nuværende Firefox-versioner bliver ‘som nat og dag.’

Økonomisk går det for tiden ok for Mozilla, der over de senere år har indgået nye aftaler med søge-selskaber som Baidu, Yahoo og Google, som betaler for at vise annoncer baseret på søgninger direkte i browseren.

100 millioner brugere er mange. Spørgsmålet er, om det er nok til at sikre Firefox’ fremtid.

Hvad tror du? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

Mozilla-topfolk i åben diskussion: Kan teknologiske forbedringer overhovedet redde Firefox?

Mozilla opgiver efter fire år: Her er den endelige 'kill date' for Firefox OS til smartphones

Skifter grafisk identitet: Mozilla skal nu hedde 'moz://a'

Med ny Firefox-browser kan du surfe helt privat på din iPhone

Brugerne flygter fra Microsofts browsere: 292 millioner brugere har droppet IE og Edge siden nytår




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere