Artikel top billede

Google fjerner godkendelse af udbredte sikkerheds-certifikater i Chrome - rammer millioner af websites

Google er på vej til at lukke for brug af en række udbredte sikkerheds-produkter i Chrome. Det kommer til at påvirke mange system-ansvarlige, der nu får travlt med at udskifte certifikater i lange baner.

Google vil over det næste års tid fjerne godkendelsen af en række udbredte sikkerheds-certifikater fra Symantec i selskabets Chrome-browser, som i dag anvendes på millioner af websites.

Det sker efter lang tids utilfreds med Symantec, der er en af verdens største leverandører af HTTPS-credentials.

Google mener imidlertid, at Symantec begår for mange fejl i udstedelsen. Ifølge selskabet har Symantec udstedt mere end 30.000 fejlagtige certifikater. Google har derfor mistet tilliden til selskabet som troværdig certifikat-udsteder, hedder det.

Det drejer sig om alle de sikkerheds-certifikater, som Symantec har udstedt før 1. juni 2016. De vil ikke blive accepteret fra og med Chrome 66, der indtil videre er programsat til lancering til april næste år.

Google skriver i en blog-post, at selskabet vil “fjerne godkendelsen i Symantec-udstedte certifikater udstedt før 1. juni 2016. Er du website-ansvarlig med et certifikat udstedt af Symantec CA [certificate authorities, red] før 1. juni 2016 vil du før lanceringen af Chrome 66 være nødt til at erstatte eksisterende certifikater med et nyt certifikat fra en vilkårlig certifikat-myndighed, der er godkendt af Chrome.”

Du kan læse hele blog-posten her: Chromes plan to distrust Symantec-certificates.

Ophævelsen af godkendelsen af et certifikat betyder, at brugerne vil blive præsenteret for en meddelelse om, at deres forbindelse til et givent website, der anvender det pågældende certifikat, er usikker.

Det vil i dette tilfælde dreje sig om certikater udstedt af både Symantec samt af de CA’er, som Symantec gennem årene har overtaget.

Den største af dem er VeriSign. Også certifikater fra RapidSSL, Thawte, Equifax og GeoTrust vil blive ‘untrusted.’

Udstedelsen af certifikater styres af et regelsæt formuleret i det såkaldte CA/Browser Forum, hvis medlemmer tæller både browser-leverandører og certifikat-udstedere.

Ifølge Google har Symantec sjusket med de sikkerheds-foranstaltninger og kontrol-processer, som forventes af en certifikat-udsteder. De tæller processer inden for eksempelvis validering, log-gennemgang og sikring mod udstedelse af falske certifikater.

De manglende certifikatgodkendelser og de medfølgende advarsler kan være både et irritationsmoment samt en reel risiko for brugerne.

Under alle omstændigheder vil det betyde, at mange it-afdelinger og site-ansvarlige nu får travlt med at indhente nye certifikater til deres websites.

Ifølge Google vil ‘untrust’-processen være helt fuldbragt 23. oktober 2018 med lanceringen af Chrome 70.

Her vil al godkendelse af Symantecs gamle infrastruktur og alle certifikater blive helt ophævet.

“Dette vil påvirke ethvert certifikat med forbindelse til Symantec-roots bortset fra et lille antal udstedt af uafhængige, kontrollerede og underordnede CA’er, som tidligere er blevet beskrevet for Google,” hedder det.

Symantec står bag omkring hver tredje udstedte SSL-certifikat, der anvendes på nettet.

SSL/TSL-certifikater anvendes til at kryptere forbindelsen mellem browser og HTTPS-baserede websites, ligesom de anvendes til at sikre, at brugeren besøger det rigtige site og ikke en spøgelseskopi, som anvendes til at lokke data ud af dem.
 

Læs også: 

Google truer med at opsige godkendelse af en tredjedel af internettets SSL-certifikater: Har helt mistet tilliden til giganten Symantec




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere