Artikel top billede

Anne Frank blev den 3. september 1944 deporteret til Auschwitz. Formodentligt efter, at hendes familie blev angivet af en ukendt stikker. Foto: Jacob Ø. Wittorff (Foto: Jacob Ø. Wittorff)

Kunstig intelligens skal løse 73 år gammelt nazi-mysterium

En tidligere FBI-agent leder et hold af 20 efterforskere, der med hjælp fra kunstig intelligens skal afsløre et af verdenshistoriens største stikkermysterier.

Kunstig intelligens skal løse mysteriet om, hvem der stak den jødiske pige Anne Frank og hendes familie, da de for snart 73 år siden blev pågrebet af nazisterne i et baghus i Amsterdam.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er en tidligere FBI-agent ved navn Vincent Pankoke blevet sat i spidsen for et hold bestående af 20 efterforskere, der skal kulegrave sagen med hjælp fra kunstig intelligens.

Opbygger gigantisk database

I dag er det kun ganske få potentielle vidner, der er i live, ligesom at det ifølge Vincent Pankoke heller ikke vil være muligt at finde tekniske beviser.

I stedet vil efterforskerne samle en database, der blandt andet kommer til at bestå af oplysninger om hollandske nazi-kollaboratører, informatører, historiske dokumenter og politi-rapporter.

“Vi vil indlæse hvert eneste stykke data, vi kan finde. Der er så meget information derude, som der aldrig er blevet kigget på,” siger Vincent Pankoke til Reuters.

Ifølge Vicent Pankoke er datamaterialet så omfangsrigt, at ét menneske i hele sin levetid ikke vil kunne nå at læse det hele igennem.

Reuters oplyser, at efterforskningsholdet vil samarbejde med det hollandske big data-firma Xomnia, der har udviklet en algoritme som muligvis kan afsløre hidtil ukendte sammenhæng i datamaterialer, og dermed gør det muligt at komme tættere på stikkerens identitet.

Læs også: Eksperter advarer: Kunstig intelligens er altså ikke en it-løsning, du bare kan hive ned fra hylden - det kræver meget mere arbejde

Mange teorier

Der har været mange teorier om, hvem der har stukket familien Frank, men ifølge Reuters kom en undersøgelse i 2016 frem til, at der er muligt, at familien slet ikke blev stukket, men blot blev opdaget af nazisterne ved et tilfælde. 

Anne Frank og hendes familie blev anholdt den 4. august 1944, og den 3. september blev de deporteret Auschwitz. 

Efterfølgende blev hun sammen med sin søster, Margot, sendt videre til koncentrationslejren Bergen-Belsen. Her omkom begge søstre på et ukendt tidspunkt i starten af 1945.  

Anne Franks far, Otto Frank, overdrog efter 2. verdenskrigs afslutning hendes senere verdensberømte dagbog til en hollandsk historiker, og i 1947 blev dagbogen første gang udgivet på hollandsk.

Læs også: Her er det buzzword som alle topledere i øjeblikket kaster om sig med
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere