Artikel top billede

Jysk kommune havde store drømme om førerløse busser, men nu trækkes stikket efter løbsk millionregning

Vesthimmerlands Kommune havde store drømme om, at førerløse busser snart skulle drøne rundt på kommunens veje. Men nu har borgmesteren trukket stikket.

I Vesthimmerlands Kommune har de gennem flere år turneret med budskabet om, at kommunen snart vil sætte førerløse busser i drift. 

Men de planer bliver nu skrottet. Det meddeler borgmester i Vesthimmerlands Kommune Knud Kristensen (V) ifølge DR.dk.

Knud Kristensen forklarer til DR, at kommunen i første omgang blev stillet i udsigt, at projektet vil kunne muliggøres for “få tusinde kroner”, men det beløb er efterfølgende vokset til tre millioner kroner.

“Det er i overkanten af det, vi kan forsvare,” siger borgmesteren til DR.

Læs også: Selvkørende busser snart en realitet i Danmark: Til sommer kan du støde på selvkørende busser i dansk kommune

Ramt af forsinkelser

Projektet i Vesthimmerland har været ramt af flere forsinkelser. 

I første omgang forlød det, at busserne ville blive taget i brug i september 2016. Efterfølgende blev det fortalt, at busserne først vil være klar i sommeren i 2017. 

Projektet har blandt andet været udfordret af, at dansk lov indtil for nylig kun tillod selvkørende biler på vejene, hvis der sad en fysisk person i førersædet. Det var ikke muligt med de busser, som de planlagde at anvende i Vesthimmerland. 

Derudover har det også været en udfordring for kommunen, at busserne i første omgang kun ville være i stand til at transportere passagerne med relativt lave hastigheder. 

"I starten vil de køre mellem 10 og 20 kilometer i timen. Det er lige præcis nok til, at vi har et "proof of concept", men det er stadig uacceptabelt langsomt. Det er jeg naturligvis lidt forbitret over, fordi de skal selvfølgelig op i fart. Ellers giver det ikke mening", sagde Henrik Schärfe, der står i spidsen for projektet og er direktør for teknologi-fonden Autonomous, til Computerworld tidligere på året

Vesthimmerlands Kommune består af en del mindre byer, der er adskilt af relativt store afstande. 

Det var oprindeligt planen, at de førerløse busser skulle bruges til at fragte kommunens ansatte rundt mellem byerne. Det kunne eksempelvis være SOSU-hjælpere, der således fik mulighed for at føre journaler og løse andre opgaver under transporten.

Læs også: 
Danmark største bilimportør: Om to år vil de fleste danskere have prøvet en selvkørende bil

Dansk kommune sender denne selvkørende bil på gaden om få måneder - og ja, den vil nok køre galt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere