Artikel top billede

(Foto: Trafikverket/Göran Falt)

Svensk togtrafik ramt af angreb - hackere udløser forsinkelser i hele landet (men måske er det bare drengestreger)

Svensk togtrafik ramt af stort hacker-angreb, som har ramt tog i hele landet.

Svensk togtrafik blev onsdag ramt af forsinkelser og problemer over store dele af landet. Årsag: Et klassisk DDoS-angreb mod Trafikverket.

DDoS-angrebet ramte ifølge vores søstermedie ComputerSweden Trafikverketet internet-leverandører TDC og DGC. TDC Sverige er ejet af Tele2, som købte selskabet for et års tid siden.

Det kan du læse mere om her: TDC-frasalg i milliardklassen netop godkendt: Nu sælges TDC Sverige fra.

Angrebet fik hovedsystemerne til at lukke ned og reserve-systemerne til at gå i gang. Det betød, at websites og systemer gik i sort samt at tog blev ramt af forsinkelser.

“Overbelastningen ramte alle vores web-baserede systemer - lige fra togtrafik-systemer over websites til Skype og andre systemer,” lyder det fra Sven Lindberg fra Trafikverket til Computersweden.

Webbaseret system

Ifølge ham anvender Trafikverket et webbaseret system til at sende meddelelser fra trafikstyringen og ud til lokomotiv-førerne om køretilladelser og lignende.

Efter nedbruddet skulle disse beskeder sendes analogt, og det forårsagede forsinkelserne.

Selv om angrebet ramte store dele af svensk togtrafik, siger direktør Patrik Gylesjö fra DGC til Computersweden, at angrebet langt fra er det værste, som selskabet har været udsat for.

Angrebet har været ‘ret standardiseret,’ siger han. Ikke desto mindre øger svenskerne nu beredskabet for at følge med i udviklingen.

“Vi har set det meget værre. Sådan et angreb kan skolebørn med et kreditkort bestille over internettet i dag, og vi vil ikke undersøge nærmere, hvem der faktisk står bag. Det overlader vi til Trafikverket,” siger Patrik Gylesjö.

Ifølge ham kan det være drengestreger eller hackere, der er i gang med at undersøge, hvor godt beskyttet Trafikverket faktisk er.

Voldsomme angreb mod Danmark
Det er kun nogle måneder siden, at en ny rapport fra TDC's Security Operations Center viste, at DDoS-angreb mod danske mål steg ganske kraftigt i styrke i fjor.

"Det kan koste helt ned til fem dollar, og så skriver du bare IP-adressen ind i et felt og så er angrebet startet. Der findes sågar sider, hvor du kan få et prøveangreb i ti minutter, før du betaler, eller andre tjenester, som lover pengene retur, hvis angrebet ikke lykkes. Om man så rent faktisk får pengene igen er nok tvivlsomt," lød det dengang fra TDC's centerchef Lars Højbjerg.

Det kan du læse mere om her: TDC: DDoS-angreb mod Danmark kraftigere end nogensinde før.

Læs også:

Københavns Kommune bombarderes med DDoS-angreb: Men et enkelt trick har fået løst problemet

Politianmeldt af TDC: Unge drenge bestilte cyberangreb mod andre danskere på nettet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere