Artikel top billede

(Foto: Jakob Boserup / Jakob Boserup)

NNIT-boss om milliard-udbud i Region Syddanmark: “Det her udbud er designet til, at en bestemt leverandør skal vinde"

Region Syddanmark har specialdesignet et EPJ-udbud, så en bestemt leverandør kommer til at vinde ordren, der har en værdi på én milliard kroner. Det mener Per Kogut, der er topchef for NNIT, der sammen med amerikanske Epic er blevet sorteret fra i udbuds-opløbet. Han håber, at sagen kan få lov at gå om.

Der er noget råddent i Danmarks rige. Særligt i den sydlige del. 

Region Syddanmark har nemlig i følge topchef hos NNIT Per Kogut designet sit EPJ-udbud til fordel for en enkelt leverandør, der dermed opnår fordel i kampen om ordren til værdi af én milliard offentlige kroner.

“Vores holdning er, at det her udbud er designet til, at en bestemt leverandør skal vinde, og det er der intet, der tyder på ikke er tilfældet," siger Per Kogut, der er topchef hos NNIT. 

Anklagerne kommer efter, at Computerworld torsdag kunne berette, at udbuddet ifølge både regionen selv og professor Søren Lauesen fra IT-Universitetet er tilrettelagt, så det særligt tilgodeser danske leverandører. 

Læs mere om det her: Milliardudbud i Region Syddanmark blev skræddersyet til danske leverandører

En politisk speget sag

Per Kogut og NNIT står sammen med amerikanske Epic bag Sundhedsplatformen, der er blevet implementeret i Region Hovedstaden, og som om en måneds tid skal infases i Region Sjælland.

Men selv om to regioner har sagt god for systemet, så blev Sundhedsplatformen diskvalificeret i prækvalifikationen i Region Syddanmark. 

NNIT og Epic har dog ikke valgt at klage over afgørelsen, der altså afskærer Per Kogut og de amerikanske kolleger fra at få del i milliardordren.

Det opfatter man i regionen som et udtryk for, at alt er gået til på ordentlig vis, men sådan skal det ikke tolkes, forklarer NNIT-bossen.

“At vi ikke har klaget, har ikke noget at gøre med, at vi er tilfredse. Vi har vurderet, at sagen har været så politisk speget, at vi mener, det vil være at kaste perler efter høns at bruge flere penge på at klage.“

Klagefristen er forlængst overskreddet, men NNIT har da heller ikke haft nogen ambitioner om at klage. Det kan nemlig ifølge topchefen slet ikke betale sig i den her sag. 

“Vi er oppe imod noget, som vi mener har været designet fra starten af, og derfor gider vi ikke bruge tid på at klage. Det ville vi gøre i andre sager, hvor vi mener, at vi havde en chance," siger Per Kogut.

Godkendt to andre steder

Region Syddanmark har forklaret overfor Computerworld, at diskvalifikationen af Sundhedsplatformen er sket på baggrund af den besvarelse, som virksomhederne er kommet med i den indledende fase af udbuddet. 

Læs mere om sagen her: Region Syddanmark på kant med loven: Hjælper Systematic med at skjule vigtige dokumenter i milliard-udbud

Per Kogut afviser da heller ikke, at der er blevet begået fejl, men han mener alligevel, at det er mærkeligt, at Sundhedsplatformen ikke fik chancen for at komme i "finalen", når systemet de facto er godkendt af to af landets andre regioner via udbudsprocesser, der minder meget om den Region Syddanmark er i gang med.  

Se papirerne Regionen og Systematic forsøger at skjule: Systematic og Region Syddanmark skjuler detaljer om milliard-udbud: Her er papirerne offentligheden ikke må se

“Vi må tage på os, at vi måske ikke har svaret korrekt eller har lavet fejl. Det må vi tage på os, men det har vi altså ikke for vane,“ siger Per Kogut. 

“Hvorfor i alverden skulle vi levere noget sjusk? Det er præcis de samme besvarelser og materiale, som man i de andre regioner har ment var godt nok til at vinde udbuddet. Det giver ikke mening.“

Lad sagen gå om

Professor på IT-universitetet, Søren Lauesen, har sået tvivl om, hvorvidt bortdømmelsen af Sundhedsplatformen er sket på ordentlig vis.

Han har haft adgang til en række dokumenter i sagen og stiller sig undrende overfor karakterer givet på baggrund af elementære fejl, såsom at Epic og NNIT ikke har skrevet, at deres system er "velafprøvet.  

Læs mere om det her: Professor undrer sig: Dumpede Region Syddanmark hele Sundhedsplatformen på grund af en bestemt formulering i en besvarelse?

"Det er jo åbenlyst, at Sundhedsplatformen fungerer, og det er åbenlyst, at det er et globalt velafprøvet system. Hvis Sundhedsplatformen er røget ud på den baggrund, så ville jeg som ansvarlig sige, at vi skulle starte forfra,” siger Per Kogut, der altså håber på, at udbuddet kan få lov til at gå om. 

“Vi kunne håbe på, at man ville tage sagen op og genoverveje, om ikke det her skulle gå om. Det vil være mit håb," siger Per Kogut.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere