Verdens største it-analysefirma advarer: Blockchain er over-hypet – lad dig ikke rive med

Gartner Symposium, Barcelona: Gartner mener, at der er alt for meget hype omkring blockchain. Især virksomhederne skal passe på ikke at lade sig rive med, lyder det fra analysefirmaet.

Gartner Symposium, Barcelona: 2017 har været et år med masser af fokus på blockchain-teknologien, der gang på gang er blevet udråbt som fremtidens måde at håndtere transaktioner og kontrakter på, og begejstringen har været overvældende i forhold til ikke mindst bitcoins, der også bygger på blockchains.

Desværre er blockchain-snakken også netop nu præget af alt for meget hype og for mange misforståelser.

Så klar er beskeden fra David Furlonger, Gartner-analytiker, da han holder et oplæg for nogle hundrede it-chefer på Gartners Symposium:

”Der er en masse forvirring om, hvad blockchain er, og hvad det ikke er. Vi har også set en masse leverandører være nærmest besatte af blockchain,” siger han.

Mere fra Gartner Symposium: Opråb til virksomhederne: Jeres it-sikkerhed er baseret på den forkerte præmis

Budskabet om behovet for et realitetstjek fra Gartner kommer ikke, fordi analysefirmaet ikke tror på blockchain-teknologiens potentiale. Tværtimod.

”Blockchain ændrer tillids-dynamikken og vil kunne betyde en helt ny måde at arbejde med tillid på,” forklarer David Furlonger.

Derfor skal du passe på
Når han alligevel er skeptisk, skyldes det, at mange af mulighederne med blockchain endnu ligger langt ude i fremtiden, og at blockchain-området netop nu er præget af alt for meget hype:

”Vi mener, at man skal passe på. Vi er ikke på linje med de investorer, der tror på, at alle næste år vil rende rundt og bruge blockchains,” lyder det fra David Furlonger.

”Men vi kan begynde at se på, hvordan blockchain vil kunne ændre dynamikkerne i verden - især når du kobler blockchain med to andre vigtige teknologier, internet of things og kunstig intelligens.”

Mere fra Gartner Symposium: Tusindvis af it-folk samlet for at knække koden til din digitale fremtid: Se alle billederne her

Gartner forudser, at vi på sigt vil få en form for programmerbar økonomi. Det er i hvert fald det, blockchain-teknologien kan bruges til – noget helt andet er så, hvordan regulering og politik kan spille ind.

”Spørgsmålet er, om vi som mennesker og samfund er klar til en programmerbar økonomi. Hvis vi er, tror jeg, at det er maget sandsynlig, at vi vil kunne se, at det begynder at manifestere sig fra 2020 til 2030,” siger David Furlonger, inden han endnu engang gentager:

”Pas på i dag, for der er en masse hype. Men det er en helt anden besked, I får, hvis vi kigger 10-15 år frem.”

Blockchain hype cycle
Når Gartner vurderer, at der endnu kommer til at gå en del år, før vi er klar til en blockchain-verden, skyldes det blandt andet, at der er et betydeligt behov for dokumentering og lovgivning på området.

Det er også derfor, at Gartner på den hype cycle for blockchain-teknologier, som du kan se herunder, har placeret mange af teknologierne på vej op på hype kurven – hvilket altså betyder, at de er langt fra at være modnet.

”Der er en masse forvirring i forhold til mange af de her trends, og det betyder, at du skal passe på,” siger David Furlonger.

”Pas meget på med, hvad du involverer dig i som virksomhed. En ting er de små projekter, noget helt andet er, hvis du vil forsøge at skalere det op,” forklarer han.

En af de største udfordringer er, ifølge Gartner, at selv hvis du har den geniale forretningsidé og rent faktisk kan skaffe de udviklere, der mestrer blockchain-teknologien, så er der stadig uvisheden om, hvad der sker med reguleringen og lovgivningen rundt omkring i verden over de kommende år. Mere fra Gartner Symposium:

Opråb til virksomhederne: Jeres it-sikkerhed er baseret på den forkerte præmis

Tusindvis af it-folk samlet for at knække koden til din digitale fremtid: Se alle billederne her

Her er syv konkrete teknologier der kan disrupte din virksomhed

Massivt ryk af brugere til Microsofts Office 365 og Googles G Suite: Æder stort set hele markedet – de andre må indordne sig

Google-topchefs budskab til it-folket: Ikke kun Microsoft og Amazon har store cloud-muskler - nu kommer Google for fuld kraft

Skyhøje forventninger til it-chefen og it-organisationen: Her har I ansvaret for at sikre virksomhedens succes

Du skal træffe et afgørende valg: Vil du underlægge dig de store it-giganter eller bekrige dem?
Premium
Test: Huaweis Matebook X er særlig laptop med en svaghed, som du skal være opmærksom på
Huawei beviser endnu en gang, at de sagtens kan mingle sig med de bedste pc-producenter. Men alligevel skyder selskabet lidt ved siden af, med sin nyeste maskine.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.