Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Antallet af offentlige it-udbud styrtdykker: IT-Branchen bekymret

Antallet af offentlige udbud falder markant herhjemme.

Antallet af offentlige it-udbud herhjemme er faldet markant, viser en opgørelse fra rådgivnings- og analysevirksomheden Udbudsvagten, der overvåger de offentlige udbud, ifølge IT-Branchen.

IT-Branchen mener, at det faldende antal udbud bør give grund til bekymring, da det betyder, at færre it-virksomheder får mulighed for at komme i spil.

Ifølge opgørelsen blev der i 2015 gennemført i alt 258 offentlige it-udbud.

Det tal var i 2016 faldet til blot 161 - et fald på 37,6 procent.

“Når der kommer så få it-udbud, er der også færre it-leverandører, der har mulighed for at bidrage til udviklingen af det digitale samfund. Det er et problem, hvis politikerne stadig har et ønske om, at vi skal høste frugterne af vores store danske digitaliseringspotentiale,” lyder det fra IT-Branchens direktør, Birgitte Hass.

Der findes herhjemme flere tusinder it-selskaber, hvoraf mange ifølge IT-Branchen kan være relevante som mulige leverandører til det offentlige.

I sommer viste en opgørelse fra Udbudsvagten imidlertid, at blot 20 it-virksomheder i dag står for 75 procent af it-leverandørernes samlede salg til kommunerne.

De to klart største leverandører er KMD og Atea.

Det kan du læse mere om her: Disse it-virksomheder leverer mest til de danske kommuner: Ny virksomhed maser sig ind i toppen.

En årsagerne er, at det koster de enkelte virksomheder dyrt at udforme et tilbud.

I sommer påviste en undersøgelse fra RUC med deltagelse af 1.200 virksomheder således, at 40 procent af virksomhederne bevidst fravælger at byde på de offentlige opgaver, fordi det kræver så mange ressourcer.

Faktisk kan det for it-virksomhederne koste helt op til 16 procent af kontraktværdien alene at byde på opgaven - som der altså ikke er nogen garanti for, at man vinder.

Det koster i gennemsnit 1,6 millioner kroner for en it-virksomhed at deltage i et udbud, lød det i rapporten. Og det gør det til en meget stor satsning for mindre virksomheder at deltage i udbud.

Det kan du læse mere om her: Ny rapport slår fast: Dyre og bøvlede it-udbud skræmmer danske it-virksomheder væk.

Rapporten fik dengang erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) til at bedyre, at omkostningerne skulle ned.

Det kan du læse mere om her: ”Virksomhedernes omkostninger ved at være med i offentlige udbud skal ned.”

Læs også:

Kendte it-danskere: Offentlige it-udbud skaber ingenting og sender milliarder af kroner til de forkerte firmaer

Ny rapport slår fast: Dyre og bøvlede it-[b]udbud skræmmer danske it-virksomheder væk

Professor om it-skandaler: Staten bør fokusere mere på god it-ledelse og mindre på pris i udbud

Det koster kassen at byde på offentlige udbud: IT-Branchen vil have presset omkostningerne ned
[/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere