Artikel top billede

USA nu sikker i sin sag: Nordkorea stod bag kæmpe cyberangreb

Den amerikanske regering er nu sikker i sin sag: Nordkorea stod bag WannaCry-angrebet, der blandt andet lagde store dele af det britiske sundhedsvæsen ned.

Det er angiveligt Nordkorea, der har stået bag WannaCry-angrebet, der har ramt hundredevis af virksomheder og institutioner verden over og kostet  milliarder af kroner i skade.

Det skriver Reuters efter en kommentar fra den amerikanske regering.

“Angrebet var vidtspredt og kostede millarder, og Nordkorea er direkte ansvarlig," skriver Tom Bosset, sikkerhedsrådgiver til Donald Trump i Wall Street Journal.

En mere officiel udmelding forventes at komme tirsdag amerikansk tid, men ordene fra Trumps sikkerhedsrådgiver er utvetydige.

“Nordkorea har opført sig særligt uagtsomt og har været uden opsyn for længe, og landets ondsindede opførsel er vokset i styrke. WannaCry var særligt hensynsløst,” skriver Tom bosset.

Ifølge den amerikanske regering var det “med stor sandsynlighed” hackergruppen Lazerus Group, der stod bag angrebet. En hackergruppe der arbejder på vegne af Nordkorea, og som også stod for et større cyberangreb mod Sony i 2014.

Nordkorea selv har gentagne gange taget afstand til beskyldningerne og nægter at have noget med WannaCry at gøre.

Omvendt har den amerikanske regering med præsident Trump i spidsen de seneste måneder øget retorikken over for diktaturstaten mod øst.

Ramte sygehuse

WannaCry ramte tilbage i april 2017 og lagde særligt europæiske virksomheder og institutioner ned. Også Kina blev ramt, hvor over 30.000 institutioner blev inficeret af WannaCry-angrebet, der fungerede som en ransomware.

Særligt blev det britiske sundhedsvæsen, NHS, ramt så voldsomt, at mange hospitaler måtte udskyde eller overflytte livsvigtige operationer.

Også den franske bilproducent Renault blev ramt og måtte lukke flere fabrikker midlertidigt.

Læs også: Efter WannaCry må politikerne da fatte det: Nedslidte og ubeskyttede offentlige it-systemer er en alvorlig trussel mod vores alle sammens sikkerhed

I Danmark slap man nogenlunde uskadt, men dog viste trafiktavler ved indfaldsvejene ved Randers et WannaCry-skærmbillede, der krævede løsesum.

Kort tid efter WannaCry blev verden igen ramt af et endnu styrer angreb, nemlig Petya.

Petya ramte blandt andet Mærsks havneanlæg verden over og kostede alene Mærsk to milliarder kroner i tabt fortjeneste.

Læs også: "Vi blev kimet ned af rædselsslagne folk, der havde læst om WannaCry og ville vide, om de var ramt. Til sidst måtte jeg bare spørge dem: “Virker din computer stadig? Ja? Så er du ikke ramt”
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere