Artikel top billede

USA nu sikker i sin sag: Nordkorea stod bag kæmpe cyberangreb

Den amerikanske regering er nu sikker i sin sag: Nordkorea stod bag WannaCry-angrebet, der blandt andet lagde store dele af det britiske sundhedsvæsen ned.

Det er angiveligt Nordkorea, der har stået bag WannaCry-angrebet, der har ramt hundredevis af virksomheder og institutioner verden over og kostet  milliarder af kroner i skade.

Det skriver Reuters efter en kommentar fra den amerikanske regering.

“Angrebet var vidtspredt og kostede millarder, og Nordkorea er direkte ansvarlig," skriver Tom Bosset, sikkerhedsrådgiver til Donald Trump i Wall Street Journal.

En mere officiel udmelding forventes at komme tirsdag amerikansk tid, men ordene fra Trumps sikkerhedsrådgiver er utvetydige.

“Nordkorea har opført sig særligt uagtsomt og har været uden opsyn for længe, og landets ondsindede opførsel er vokset i styrke. WannaCry var særligt hensynsløst,” skriver Tom bosset.

Ifølge den amerikanske regering var det “med stor sandsynlighed” hackergruppen Lazerus Group, der stod bag angrebet. En hackergruppe der arbejder på vegne af Nordkorea, og som også stod for et større cyberangreb mod Sony i 2014.

Nordkorea selv har gentagne gange taget afstand til beskyldningerne og nægter at have noget med WannaCry at gøre.

Omvendt har den amerikanske regering med præsident Trump i spidsen de seneste måneder øget retorikken over for diktaturstaten mod øst.

Ramte sygehuse

WannaCry ramte tilbage i april 2017 og lagde særligt europæiske virksomheder og institutioner ned. Også Kina blev ramt, hvor over 30.000 institutioner blev inficeret af WannaCry-angrebet, der fungerede som en ransomware.

Særligt blev det britiske sundhedsvæsen, NHS, ramt så voldsomt, at mange hospitaler måtte udskyde eller overflytte livsvigtige operationer.

Også den franske bilproducent Renault blev ramt og måtte lukke flere fabrikker midlertidigt.

Læs også: Efter WannaCry må politikerne da fatte det: Nedslidte og ubeskyttede offentlige it-systemer er en alvorlig trussel mod vores alle sammens sikkerhed

I Danmark slap man nogenlunde uskadt, men dog viste trafiktavler ved indfaldsvejene ved Randers et WannaCry-skærmbillede, der krævede løsesum.

Kort tid efter WannaCry blev verden igen ramt af et endnu styrer angreb, nemlig Petya.

Petya ramte blandt andet Mærsks havneanlæg verden over og kostede alene Mærsk to milliarder kroner i tabt fortjeneste.

Læs også: "Vi blev kimet ned af rædselsslagne folk, der havde læst om WannaCry og ville vide, om de var ramt. Til sidst måtte jeg bare spørge dem: “Virker din computer stadig? Ja? Så er du ikke ramt”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere