Artikel top billede

Atea-boss Morten Felding skal vidne i Atea-sagen torsdag: "Jeg er helt rolig, for jeg ved, at jeg ikke har gjort noget"

Interview: Når den nuværende danske topchef for Atea, Morten Felding, torsdag indtager vidneskranken i Retten i Glostrup, er det som en fri mand. Det understreger han dagen før, han skal afgive den forklaring, som mange har ventet på i det, der kaldes Danmarkshistoriens største sag om bestikkelse.

En ny skikkelse indtager i morgen vidneskranken i retslokale F4 i Retten i Glostrup.

Efter måneder med gengangere, der har forklaret om de dyre restaurantbesøg, business class-billetter til fjerne destinationer og labre hotelophold, går Atea-sagen nu ind i en ny fase, hvor vidnerne i sagen skal afhøres. 

Det første vidne, der er indkaldt for at svare på spørgsmål fra begge sider af salen, er den nuværende danske direktør for Atea, Morten Felding.

Han overtog jobbet 1. maj 2014 og godkendte blandt andet den Dubai-tur, der har været et centralt element i sagen. Det betyder dog ikke, at han er tiltalt i sagen.

Bagmandspolitiet sigtede i første omgang Morten Felding, men droppede efterfølgende sigtelsen i mod ham.

Det blev der klaget over, men klagen blev afvist af Rigsadvokaten.

Derfor er den nuværende Atea-boss heller ikke synderligt nervøs inden retsmødet. 

"Jeg sidder ikke i retten som en anklaget mand,” slår Morten Felding fast, da Computerworld træffer ham i Ateas hovedkvarter i Ballerup.

Læs mere om sagen her: Efter masser af luksusbilag i Atea-bestikkelsesretssagen: Tiltalte it-topfolk fastholder uskyld - vil frifindes

”Jeg sidder der, fordi der er nogen, der gerne vil have klarlagt, hvad der er foregået,” siger Morten Felding.

“Jeg er helt rolig, for jeg ved, at jeg ikke har gjort noget. Jeg var sigtet i begyndelsen af sagen, men den sigtelse er frafaldet. Det har der været klaget over, men den klage har rigsadvokaten forholdt sig til og afgjort."

Læs en opsummering af sagen her: Atea-bestikkelsessagen går ind i ny fase: Det er der sket i retten indtil nu

Svært at forberede sig

Folk, der følger sagen, har længe set frem til at høre, hvad afhøringen af Morten Felding bibringer sagen om eventuel bestikkelse af ansatte hos Region Sjælland.

I sagen er der de seneste måneder ugentligt kommet nye oplysninger frem om, hvordan forretningssamarbejdet mellem Region Sjælland bragte en række højt profilerede medarbejdere på ture til såvel Dubai som Las Vegas samt på restauranter i absolut topklasse.

Du kan læse mere om sagen her: Indsigt: Vi er halvvejs i den store Atea-retssag: Det ved vi nu om Danmarkshistoriens største bestikkelsessag

Foruden de omtalte rejser, så drejer en lang række af sagens forhold sig som sagt også om dyre restaurantbesøg, der til forveksling ligner hinanden.

Ofte har middagene været i afholdt i forbindelse med for eksempel ”års- eller statusmøder”, men deltagerne, der ofte har haft deres hustruer med, har svært ved at fremvise dagsordener eller referater fra møderne.  

Derfor er der også onsdag lagt op til et retsmøde, der kan kaste yderligere lys over sagen, der har forarget bredt i befolkningen med bilag på fantastisk dyr cognac og årgangsvine på nogle af verdens bedste restauranter.  

Læs mere her: Hemmelig aflytning med Atea-direktør i bestikkelsessagen: "Dubai-turen var bestilt som afskedstur til Atea-folk af Region Sjællands it-driftchef"

Og selvom Morten Felding gerne vil forberede sig før tæppet går op i retslokale F4 i Glostrup, så har Ateas nuværende direktør ikke haft særligt mange muligheder for at gøre netop det.

“Jeg forbereder mig på, hvad jeg kan blive spurgt om. Jeg er kun derude som vidne, fordi der er nogle forsvarsadvokater (anaklagemyndigheden er enig i at Felding skal indkaldes .red) , der har indkaldt mig, så i bund og grund ved jeg ikke, hvad de vil spørge mig om,“ siger Morten Felding, der ikke umiddelbart glæder sig til en formiddag i uvante rammer.  

“Selvfølgelig er det ikke fedt at sidde i en retssal. Jeg har ikke prøvet det før. Jeg har kun set det på film.”

Læs mere her: Tidligere Atea-topfolk afhørt i timevis i retten i bestikkelsessag: Pengene føg ind og ud af omstridt konto

Holder fast

I løbet sagen har flere af de tiltalte ad flere omgange udtrykt forundring over, at Morten Felding er gået fri af tiltale i sagen, der af flere kaldes Danmarkshistoriens største sag om bestikkelse.  

Tre af de tiltalte, der tidligere arbejdede hos Atea klagede i første omgang over, at sigtelsen af Morten Felding blev droppet.

Men efter Rigsadvokaten afviste Atea-folkenes klage, føler den frifundne danske topchef sig sikker dagen før, han indtager pladsen som et centralt vidne i sagen. 

“Jeg ved, at der er nogle mennesker, der har haft en retorik i pressen, der indikerer, at de mener, at jeg burde have et andet ansvar, end andre har taget stilling til. Jeg kunne godt forestille mig, at deres forsvarsadvokater vil gå efter mig for at få det til at se ud som om, at jeg har gjort noget galt, men det er der andre, der har taget stilling til,” siger Morten Felding:

“At der er nogen, der gerne vil forholde sig til, hvad der skete omkring det ene forhold, der er turen til Dubai, hvor jeg var administrerende direktør for Atea Danmark, det føler jeg mig helt tryg ved. Det har jeg gjort siden dag ét. Jeg har ikke noget at skjule. Jeg kan fortælle virkeligheden, som den er.”

 

Computerworld er på plads i Retten i Glostrup under retsmødet på onsdag. Du kan følge med hele dagen her på siden, hvor vi liveblogger fra retslokalet samt løbende følger op på sanges udvikling.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital kundeservice: Kom godt i gang med chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

07. december 2021 | Læs mere


Can AI bring value to your business?

You will learn how AI has been successfully used to enhance an existing business where artificial intelligence is deployed to work complementary to natural intelligence in a complex data process. And you will be presented with a business case where AI provides the possibilities of creating a completely new business platform, that would not otherwise have been possible.

08. december 2021 | Læs mere


Sådan styrker du din forsyningskæde gennem digitalisering

I dette webinar bygger CGI's eksperter bro mellem de overordnede, strategiske aspekter af den digitale værdikæde og mere konkret de nye muligheder, Intelligent Order Management til Microsoft Dynamics 365 FO byder på.

09. december 2021 | Læs mere