Lars Frelle-Pedersen fortalte på Børsen i København IT-Branchens medlemmer om de store offentlige initiativer i 2018. Foto: Lars Jacobsen.

Fremtidens offentlige it-projekter bliver svære og farlige: "De lavthængende frugter i digitaliseringen af den offentlige sektor er væk"

Reportage: Fremtidens offentlige it-projekter bliver sværere og måske mere risikable, advarede Lars Frelle-Pedersen til IT-Branchens årlige nytårsmøde. Han lagde samtidig op til en strammere styring af eksterne konsulenter, mere digitaliseringsparat lovgivning og en ny offentlig sikkerhedsstrategi.

Det går godt i foreningen IT-Branchen. Medlem nummer 600 er rundet - og ambitionen om en medlemsvækst i hele landet er også på vej mod opfyldelse. 

Det var et par af budskaberne fra formand og direktør for Canon Danmark, Kim Nielsen, da brancheforeningen IT-Branchen torsdag afholdt sit traditionsrige nytårsarrangement på Børsen i København. 

Det var dog i høj grad forhenværende direktør for Digitaliseringsstyrelsen og nuværende afdelingschef i Finansministeret, Lars Frelle-Pedersen, der stjal opmærksomheden med en ærlig status på den offentlige digitalisering.

Lars Frelle-Pedersen lagde ud med at fremhæve de omfattende ændringer, som den offentlige digitalisering har betydet - ikke mindst for PostDanmark, som siden 2001 har set brevmængden falde fra 2,5 milliarder årlige breve til under 250 millioner breve i 2017.

Farvel til de lavthængende frugter
En stor del af den udvikling, understregede Lars Frelle-Pedersen, skyldes at 90 procent af borgerne i dag får post fra den offentlige sektor digitalt, samt at tilfredsheden med løsningerne er på over 80 procent.

Det kaldte Lars Frelle-Pedersen med et smil for ”nordkoreanske tilstande.”

Lars Frelle-Pedersen understregede dog også, at digitaliseringsopgaven i fremtiden ser ud til at blive sværere:

”De lavthængende frugter, som vi har kunnet høste i digitaliseringen af den offentlige sektor, er væk. Vi kan ikke digitalisere brevvekslingen en gang mere. Vi kan heller ikke finde flere besparelser ved at sende flere sms'er ud til vores borgere om, at de skal huske deres aftaler.", forklarede han de over 200 fremmødte medlemmer af IT-Branchen:

"Vi må erkende, at vores omstillingsprojekter bliver vanskeligere - og i nogle tilfælde også mere risikable. Nye løsninger skal spille sammen med teknologi, som vi allerede bruger. Og vi er ofte hæmmet af gamle systemer, som vi ikke bare kan skifte ud over natten."

Det nye paradigme
Lars Frelle-Pedersen fremhævede dog også regeringens indsats inden for den såkaldte digitaliseringsparate lovgivning, som han ikke tøvede med at kalde et helt nyt paradigme og en ”kulmination på 15 års arbejde, på at få indflydelse på lovgivningsprocessen.” 

Initiativet forhandles for tiden af Folketingets partier.

Tanken bag er, at man vil rense lovgivningen for uklare begreber, som forskellige definitioner på hvornår man er samboende - definitioner, som it-systemer så skal tage hensyn til. 

For meget ansvar til konsulenter
Lars Frelle-Pedersen nævnte desuden strategien for at styre offentlige it-projekter bedre, som blandt andet er opstået i en erkendelse af, at det offentlige har givet de eksterne konsulenter et for stort ansvar.

"Vi skal i staten give it-branchen og konsulenterne et langt bedre modspil. Jeg tror, at vi i den offentlige sektor simpelthen ikke har været gode nok til at styre dem - og dermed sikre, at vi får det, som vi har betalt for.", forklarede Lars Frelle-Pedersen deltagerne i nytårsarrangementet.

Samtidig lovede Lars Frelle-Pedersen, at der bliver arbejdet på at udvikle og styrke Statens It - og lovede desuden flere KOMBIT-lignende konstruktioner.

Det er noget, som ifølge Lars Frelle-Pedersen, skal være med til at sikre moderne anskaffelsesforhold.

Sidst, men ikke mindst, løftede afdelingschefen sløret for en kommende offentlig strategi for cyber- og informationssikkerhed, som skal løfte it-sikkerheden væsentligt inden for det offentlige.

Alt meget disruption-snak

Lars Frelle-Pedersen benyttede dog også lejligheden til at revse debatten om it og især den store fokus på disruption, som ifølge den erfarne it-strateg har stået i vejen for en rigtig forståelse af digitaliseringen. 

"De fleste virksomheder bliver ikke taget bagfra af digitaliseringen - medmindre de lukker øjnene.", understregede Lars Frelle-Pedersen med et smil over for de fremmødte: 

"Mærsk ved jo for eksempel godt, at de skal omstille sig for ikke at ende som PostDanmark eller Kodak. Det er faktisk muligt at gøre noget. Muligt at tage digitaliseringen til sig og forandre sine forretningsmodeller.", forklarede han.

Han henviste til den problemramte Sundhedsplatformen, som et eksempel på, at teknikken ikke kan løse en organisations problemer.

Læs også om Lars Frelle og de fem år i Digitaliseringsstyrelsen: "Jeg synes, jeg har nået mange ting" - her er det største"Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
KMD og NNIT bliver sat til vægs i stor leverandør-undersøgelse: Leverer ikke på niveau med konkurrenterne
KMD og NNIT halter langt efter de internationale konkurrenter på outsourcingområdet. KMD skraber bunden, mens NNIT akkurat rammer et middelniveau. "De danske leverandører leverer ikke på niveau med deres konkurrenter," mener ekspert. Her kan du se, hvordan de danske og nordiske outsourcingkunder vurderer deres leverandører. Listen toppes af tre udenlandske leverandører.
Computerworld
Her er Danmarks fem bedste CIO'er lige nu: Disse fem it-chefer er nomineret til titlen som Årets CIO 2018
Årets CIO 2018: Den eftertragtede titel som Årets CIO i Danmark skal snart uddeles for 13. gang af Computerworld, IDC og Dansk IT. Her er de fem nominerede til Årets CIO 2018.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
11 skridt, der sikrer dig det bedste udbytte af dit CRM-projekt
Dette whitepaper identificerer 11 skridt, som enhver organisation bør gennemgå i forbindelse med CRM-implementering.