Artikel top billede

Kæmpe annoncering af AMD ved CES-messen : “Her er alle vores planer de næste to år”

Zen+, Ryzen 2, Threadripper 2, 7nm Navi grafikkort og meget mere. AMD havde travlt under sin første store præsentation i 2018 ved CES-messen.

AMD smed en bombe af nyheder ved sin præsentation ved dette års CES-messe i Las Vegas.

AMD’s CEO Lisa Su stod på scenen og præsenterede den ene samling nyheder efter den anden, der både omhandler nye processorer, nye Ryzen 2-chips næste år, nye grafikkort på vej og nye CPU/GPU’er kaldet APU’er - noget som AMD er særlig kendt for.

Og selvfølgelig det særlige “AMD + Intel = vild ydeevne”-forhold, som har født en helt ny Intel-processor med AMD-grafik.

Det kan du læse mere om her: Intel og AMD i fælles front mod Nvidia: Så kraftfuld (og lille) er den nye Intel Kaby Lake G med AMD-grafik

Ellers tager vi et spring ud i de mange AMD-nyheder, og vi starter med APU’er.

Ryzen APU’er med Vega-magi

Nej, APU’er er ikke navnet på Aladdins abe eller en karikeret karrakter fra The Simpsons. APU står for Accelerated Processing Unit og er et chipset, der består både af en CPU og en GPU på samme plade.

Produktkategorien er særligt målrettet billige gamer-computere, og AMD har lanceret nye APU’er baseret på Ryzen-CPU’er og Vega-GPU’er til desktoppen.

De to nye APU’er er:

  • Ryzen 5 2400G: 4-kerner (SMT), 3,6/3,9GHz (kan overclockes) og 11 Vega-baserede enheder. Pris: 169 dollars (direkte omregnet: 1.100 kroner)
  • Ryzen 3 2200G: 4 kerner, 3,5/3,7GHz (kan overclockes) og 8 Vega-baserede enheder. Pris: 99 dollars (direkte omregnet: 650 kroner)

Det er ikke processorer til hardware-fanatikere, men AMD fortæller, at du vil kunne opnå en spiloplevelse med Ryzen 5 2400G svarende til at have en Intel i5-8400 processor sammen med en Geforce GTX 1030.

I Danmark koster den kombination knap 2.200 kroner, så der er potentielt noget at spare.

Begge APU’er bliver sat til salg fra februar.

Zen+ i andet kvartal

AMD har haft stor succes med sin Ryzen-serie af processorer, enten ved at konkurrere på ydeevne og/eller på prisen mod Intels tilsvarende.

AMD løftede sløret i går og fortalte, at der i løbet af andet kvartal 2018 vil komme en ny omgang Ryzen-processor bygget på, hvad AMD kalder Zen+.

Læs også: Test af AMD Ryzen 3: Fabelagtig processor til de prisbevidste

Zen er navnet på den underliggende arkitektur i Ryzen-processorerne, og Zen+ vil bygge på 12nm-arkitektur mod Zen’s 14nm.

Det er endnu uvist, hvad forskellen vil betyde målt på ydeevne og tilsvarende, men AMD fortæller, at Zen+-chips vil kunne opnå højere hastigheder, cirka 10 procent bedre ydeevne og at de nye processorer vil have opdateret indmad såsom bedre cache og opdateret XFR2-clockspeed booster til bedre boost-hastigheder.

Zen 2 og 3

Zen+ chips kommer her i 2018, men det egentlige magi vil ske i 2019. AMD fortalte ved eventet om både Zen 2 og Zen 3 - kommende versioner af arkitekturen under sine processorer.

Zen 2 i 2019 vil bygge på 7nm-arkitektur, og Zen 3 vil bygge på en forbedret 7nm-arkitektur i 2020.

Det lyder lidt som Intels “tick-tock”-fremgang, men AMD fortæller, at man ikke blot vil opleve de tidligere 7-8 procent forbedring i ydeevnen ved hver opdatering. Tag den, Intel.

Anden generation Threadripper

Til de mest ydeevnesultne er der nyt på vej omkring AMD’s Threadripper-processor.

Threadripper er AMD’s mest kraftfulde processor med 16 kerner, der konkurrerer med Intels i9-processor. AMD fortæller, at man efter sommeren kan forvente en ny Threadripper-serie af processor bygget på Zen+ arkitektur.

Læs mere her: AMD klar med 16-kernet superprocessor til forbrugerne: Så vild bliver den

7nm grafikkort - men ikke til forbrugere endnu

AMD har også en stærk grafikkort-forretning, og 2018 bliver året for kommende 7nm-baserede “Vega”-GPU. Dog bliver gamere ikke de første modtagere af den nye og hurtigere GPU, men i stedet machine learning-kunder.

Det er også her, at Nvidia ser et stort marked, at machine learning kræver kerner, hvilket grafikkort har masser af modsat processorer, der ofte kun har mellem 4 og 32.

AMD’s officielle oversigt gav os også navnet på den næste generation af grafikkort fra AMD: Navi, som forventes at udkomme i 2019.

Vega til bærbare computere

Jovist er der ingen Vega til de stationære computere endnu, men det er på vej til bærbare computere.

AMD annoncerede sin egen Vega-baserede mobil-GPU’er til bærbare computere, som blandt andet bygger på HBM2-hukommelse. De fylder tæt på ingenting og er rettet mod de tyndeste bærbare computere med gaming-evner.

Forvent at se lanceringer med den nye GPU fra AMD i løbet af foråret.

Læs også: Test af AMD's nye Ryzen-processor: AMD er tilbage - og slår Intel