Artikel top billede

Lærerne er nøglen til at indføre it-undervisning for alle i folkeskolen: Massiv efteruddannelse nødvendig

Interview: Skolelærerne er nøglen til at få succes med it som fag i folkeskolen. Der venter et stort arbejde med at opbygge kompetencer, efteruddannelse og viden hos dem.

Skolelærerne er helt afgørende, hvis etableringen af it som obligatisk emne i folkeskolen skal blive en succes.

Sådan lyder det fra undervisningsminister Merete Riisager (LA), der fredag løfter sløret for et nyt projekt, som om tre år skal udmøntes i indførelsen af obligatisk undervisning af it i en eller anden form.

Det kan du læse mere om her: Regeringen gør it-undervisning obligatorisk i folkeskolen: "Planen er, at alle danske børn skal lære at kode," siger undervisningsministeren.

“Det er lærerne, der er nøglen,” siger Merete Riisager til Computerworld.

Indførelsen af it som obligatorisk stof-område vil kræve dedikerede lærere.

“Arbejdet vil kræve lærere, der dedikerer sig til opgaven og som er klar på at følge med udviklingen. Det er jo et område, der udvikler sig hele tiden, så man vil ikke kunne sige, at man har taget det på lærerseminariet, og så er den klaret. Det udvikler sig hele tiden og med høj fart. Så derfor er det væsentligt at have en lærergruppe, der vil det, og som er klar på at holde sig opdateret på det,” siger Merete Riisager til Computerworld.

Høj efterspørgsel
Der er i forvejen meget høj efterspørgsel efter it-kompetencer i erhvervslivet, der konkurrerer hårdt om at tiltrække de nødvendige folk.

Merete Riisager peger på, at en succesrig indførelse af obligatorisk it-undervisning ikke mindst vil kræve, at man får tilrettelagt et effektivt og kvalificeret efteruddannelses-system af lærerne på området.

Det er noget, der hele tiden skal justeres og udvikles i takt med, at teknologierne flytter sig.

Ifølge ministeren bliver vi nødt til at ‘modernisere den måde, som vi tænker efteruddannelse af en lærer på.’

“Det er vigtigt, at vi tænker teknologi ind i efteruddannelsen af lærerne. Det er klart, at vi også skal sætte strøm til lærernes efteruddannelser, når vi nu indtænker teknologiforståelse i grundskolen. Vi må forvente, at en lærer, der arbejder med teknologiforståelse, har behov for opkvalificering hvert eneste år,” siger Merete Riisager.

Regeringen har afsat 68 millioner kroner til programmet, som bliver afsluttet i sommeren 2021.

Her er det ambitionen, at man har erfaringer nok til at begynde at udrulle en egentlig undervisning til alle folkeskoler i Danmark.

“Men det er på nuværende tidspunkt umuligt at sige, hvornår vi har erfaringer nok til at gå videre til fase tre [formulering og etablering af undervisningen, red]. Det afhænger af forsøgene - og af om vi er klar til at skalere,” siger Merete Riisager.

Hvordan oplever du engagementet hos lærerne - er de motiverede til det her?

“Ja, jeg må sige, at jeg oplever et meget stort engagement fra mange læreres side. Jeg har allerede oplevet fantastiske forløb på skolerne. Blandt andet har jeg set et fantastisk samarbejde mellem musik- og matematik-lærere om at integrere teknologiforståelse i undervisningen med internationalt udsyn.”

Jeg oplever virkelig, at lærerne går op i at præsentere børnene for den verden, som børnene skal træde ud i, og som de skal begå sig i . Det ligger jo også i hele folkeskolens formål. Og her er teknologi jo i dag en afgørende præmis.

Skal ikke køres over

“Det er vigtigt, at lærerne ikke bliver kørt over af teknologien. De skal være med til at udvikle det didaktiske arbejde og have mulighed for at vælge materialer og påvirke undervisningen i klasselokalet. Får vi dem med, tror jeg, at vi kan få et rigtigt godt resultat,” siger Merete Riisager.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere