Microsofts nye software-blokeringer deler vandene: Her er reaktionerne - og de helt konkrete regler

Der er ros til Microsoft fra mange af kunderne, efter at selskabet har meldt ud, at der fremover bliver slået hårdt ned over for en bestemt type 'gratis software' din Windows-computer. Mange er dog også i tvivl om, hvad Microsofts udmelding reelt betyder.

“Vi finder denne fremgangsmåde problematisk, fordi den kan presse kunderne til unødvendige beslutninger om køb.”

Sådan lød det tidligere på ugen, da Microsoft annoncerede, at man fremover kommer til at sætte en stopper for en bestemt type gratis software.

Der er tale om software til at scanne Windows-maskiner, hvor den 'gratis' software ofte finder eksempler på malware eller potentielle problemer og advarer brugerne med store bogstaver.

Det er dog kun selve scanningen, der er gratis, for når softwaren skal bruges til at fjerne problemerne og optimere maskinen, bliver man nødt til at betale.

Microsoft har meddelt, at man nu opdaterer de evalueringskriterier, der anvendes, når det vurderes, om software skal blokeres af Windows. Fremover er det et krav, at software ikke må anvende alarmer eller tvang eller på anden vis presse brugerne til køb.

“Vi anvender evalueringskriteriet til at afgøre, hvilke programmer, der identificeres som malware og uønsket software."

"I fremtiden vil programmer, der viser beskeder med krav, blive klassificeret som uønsket malware, blive opdaget og fjernet,“ forklarer Barak Shein fra Windows Defender Security Research.

Læs mere om det her: Microsoft siger stop: Slut med bestemt type gratis software på alle typer Windows-maskiner

Her er reaktionerne
Udmeldingen fra Microsoft er blevet mødt med stor interesse blandt Windows-brugerne rundt omkring i diverse online-fora. Også Computerworlds læsere har læst historien i stor stil, og mange har samtidig kommenteret historien i debatten under artiklen.

Der er generelt tilfredshed med Microsofts tiltag. En læser skriver eksempelvis:

“Så vil jeg være den første, der roser Microsoft: Det er præcis, hvad usikre computerbrugere har brug for.”

Og fra en anden læser lyder kommentaren:

“Tak! Det var ellers på tide, så kan jeg måske snart få lidt fritid i stedet for at skulle rense maskiner for den slags snavs, som de ukyndige installerer med hovedet under armen, fordi der stod advarsel i en rød blinkende firkant.”

“Det var da også på tide, men bedre sent end aldrig,” lyder det fra en tredje læser.

Hvilke programmer bliver ramt?
Der er også flere, der stiller spørgsmål ved, hvorvidt Microsoft bør kontrollere dette? Endnu mere tydeligt er det dog, at mange er i tvivl om, hvad de nye regler reelt kommer til at betyde. Flere nævner eksempelvis softwaren CCleaner:

“Jeg lurer på, om det også gælder for Ccleaner, som jeg ellers har brugt i mange år efterhånden,” skriver en af Computerworlds læsere.

“Ja, afsted med det skidt! inkl. Ccleaner mareridt software,” lyder det et andet sted - hvortil der kommer denne reaktion fra en anden læser:

“Hvad er der galt med CCleaner? Jeg bruger den jævnligt til at fjerne 'clutter' på mine computere, og jeg har aldrig haft problemer, endsige fået popup beskeder om det ene eller det andet 'problem', og jeg bruger den gratis version.”

Forstå de nye regler
Microsoft forklarer, at de nye evalueringskriterier handler om, at man ikke vil acceptere software, der viser vildledende, overdrevne eller truende beskeder om systemets helbred.

“Dette krav handler om at beskytte kunderne imod programmer, der præsenterer aggregerede 'error'-resultater uden specifikke detaljer, og uden at at give kunderne muligheden for at vurdere eller validere de såkaldte fejl.”

De nye regler træder i kraft allerede 1. marts. Fra den dato vil Windows Defender Antivirus og andre af Microsofts sikkerhedsløsninger begynde at blokere og fjerne software, der ikke lever op til de nye regler.

Microsoft har derfor også bedt softwareleverandører teste, om deres løsninger bryder med reglerne. Det kan man gøre her. Samtidig opfordrer Microsoft kunderne til at anmelde software, der ikke overholder de nye regler.

Her er reglerne
Hvis du vil vide mere om, hvordan de nye evalueringskriterier præcis er, kan du dykke ned i det på Microsofts webside.

Her skriver Microsoft blandt andet, at det er en kompliceret udfordring at identificere og analysere uønsket software.

“Det er ikke altid muligt automatisk at fastslå, om et program er noget, du ønsker at beholde, eller noget du ønsker at fjerne.”

I forhold til den type software, artiklen her omhandler, lyder de helt konkrete regler fra Microsoft nu:

Programs must not display alarming or coercive messages or misleading content to pressure you into paying for additional services or performing superfluous actions.

Software that coerces users may display the following characteristics, among others:
  • Reports errors in an exaggerated or alarming manner about the user’s system and requires the user to pay for fixing the errors or issues monetarily or by performing other actions such as taking a survey, downloading a file, signing up for a newsletter, etc.
  • Suggests that no other actions will correct the reported errors or issues.
  • Requires the user to act within a limited period of time to get the purported issue resolved.
Læs også:

Microsoft siger stop: Slut med bestemt type gratis software på alle typer Windows-maskiner

Tumult på antivirus-markedet fremkalder reaktion fra Microsoft: Derfor fungerer Windows Defender, som det gør

Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
”Vores løsning vil betyde, at du som patient kan tage et billede af en pille med din telefon og herefter få bekræftet, at den medicindosis du er ved at indtage er valid.”
Virkningsløs piratmedicin koster tusindvis af liv hvert år, men it-giganten IBM mener, at den har fundet en løsning på problemet. Bliv klogere på hvordan IBM vil bruge blockchain til at forhindre svindel i medicinalindustrien supply-chain
Computerworld
Se listen: Disse it-virksomheder drømmer de danske it-studerende om at arbejde for
Konsulenthusene buldrer frem på listen over de virksomheder, som de danske it-studerende helst vil arbejde for. "Konsulenthusene har simpelthen øget kendskabet til sig selv som arbejdsgiver blandt de it-studerende. Det kræver heftig aktivitet på de sociale medier og universiteterne," lyder det fra Universum, der står bag undersøgelsen.
CIO
Sådan kan du stå imod, når hackerangrebet rammer: 16 nye anbefalinger fra politiet
En ny vejledning fra Rigspolitiet og Dansk IT skal hjælpe danske virksomheder med at få bedre styr på it-sikkerheden. Se her, hvad du bør gøre før, under og efter du bliver ramt af et hackerangreb.
Job & Karriere
Vil strejkende it-folk kunne lægge hele Statens It ned? "Det har vi ingen kommentarer til," lyder den kryptiske melding fra Statens It
50 it-medarbejdere hos Statens It truer med at nedlægge arbejdet i sympatistrejke. Vil det betyde, at Statens It går ned?
Statens It nægter at svare.
White paper
Vigtige overvejelser til din cloud-strategi
Med denne video får du en dybdegående gennemgang af de overvejelser, man som virksomhed bør gøre sig, når man definerer sin cloud-strategi. Din virksomheds tilgang til cloud er i dag et vigtigt emne, når I planlægger jeres it-strategi. Er cloud ”et andet sted”, eller er cloud en leverancemodel for it-services? Skal man have infrastruktur on-site, outsourcing, cloud eller både og? Dette er et spørgsmål, som mange der beskæftiger sig med it-infrastruktur og strategi stiller sig selv. Se hvorfor det ofte ikke et enten eller, men snarere et både og.