Artikel top billede

It-giganterne storsatser på stemme-løsninger - nu handler kapløbet (heldigvis) om at understøtte nye sprog

Det kniber med understøttelsen af dansk i de stemmebaserede løsninger fra it-giganterne. Men nu har selskaberne for alvor fokus på at lære flere sprog.

Stemmebaserede løsninger er blevet kaldt et nyt paradigme inden for it, fordi de er med til at ændre måden, vi interagerer med computere på - om det så er på fabrikken, i bilen eller i dagligstuen.

Der findes allerede i dag en række stemme-assistenter på markedet, heriblandt er de mest kendte Apples Siri, Googles Now/Assistant, Microsofts Cortana og Amazons Alexa.

Det smarte ved de løsninger er, at man kan stille spørgsmål til computeren i form af eksempelvis en smartphone eller en højtaler og give den utallige kommandoer med stemmen.

Som vi tidligere har skrevet, så er det dog ikke muligheder, som danskerne for alvor har i dag - i hvert fald ikke, hvis de helst taler dansk. Det er nemlig kun Apples Siri, der understøtter dansk.

Svært med de mindre sprog

Det er en udfordring med de mindre sprog, har Julien Simon, ekspert i kunstig intelligens hos AWS, tidligere forklaret til Computerworld.

”Du har brug for et stort datasæt. Sprog er en kompliceret sag. Du skal på en korrekt måde kunne forstå, hvad en person siger, så du har brug for en masse prøver.”

”Vi har alle sammen forskellige stemmer, og mænd og kvinder og børn har også meget forskellige stemmer, så det hele handler om datasættet,” forklarede Julien Simon.

Læs mere: Nye brugergrænseflader gør brug af din stemme - men det danske sprog droppes: Derfor springer it-giganterne Danmark over

Kapløb om at understøtte nye sprog

Meget tyder dog på, at langt flere sprog i de kommende år kommer til at blive understøttet i de stemmebaserede løsninger.

Det skriver analysefirmaet ABI Research. I analysen fremgår det, at Amazon er den førende spiller med sin Alexa-platform, men at netop den manglende understøttelse af en række sprog gør det muligt for andre spillere at nuppe kunder.

“Amazon ligger i øjeblikket i spidsen, når det kommer til smart home voice control device shipments og med bredden i partnerskaberne, der bringer Alexa-platformen ud til et et endnu bredere udvalg af smart home devices og applikationer.”

“Men både Google og Apple udvider deres mobile device voice control platforme til også at omfatte det smarte hjem, og de har begge den eksisterende brugerbase, en vidensbase, og en solid regional sprogunderstøttelse, der kan skubbe Amazon ud af ringen.”

“Understøttelse af mange sprog bliver nu en nøglefunktion, og Apple efterfulgt af Google er som udfordrerer i en god position til at føre an med innovation i sprog.”

ABI Research skriver, at markedet hidtil har været domineret af platforme, der primært understøtter engelsk, men at alle de store spillere - Amazon, Apple og Google - nu satser på at udvide med understøttelse af flere sprog.

I dette kapløb fører Apple klart. Selskabets Siri understøtter nemlig allerede i dag 36 lande og 21 sprog.

Læs også:

Nye brugergrænseflader gør brug af din stemme - men det danske sprog droppes: Derfor springer it-giganterne Danmark over

Helt nye brugergrænseflader på fremmarch: Stiller meget store krav til dig som softwareudvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere