It-giganterne storsatser på stemme-løsninger - nu handler kapløbet (heldigvis) om at understøtte nye sprog

Det kniber med understøttelsen af dansk i de stemmebaserede løsninger fra it-giganterne. Men nu har selskaberne for alvor fokus på at lære flere sprog.

Stemmebaserede løsninger er blevet kaldt et nyt paradigme inden for it, fordi de er med til at ændre måden, vi interagerer med computere på - om det så er på fabrikken, i bilen eller i dagligstuen.

Der findes allerede i dag en række stemme-assistenter på markedet, heriblandt er de mest kendte Apples Siri, Googles Now/Assistant, Microsofts Cortana og Amazons Alexa.

Det smarte ved de løsninger er, at man kan stille spørgsmål til computeren i form af eksempelvis en smartphone eller en højtaler og give den utallige kommandoer med stemmen.

Som vi tidligere har skrevet, så er det dog ikke muligheder, som danskerne for alvor har i dag - i hvert fald ikke, hvis de helst taler dansk. Det er nemlig kun Apples Siri, der understøtter dansk.

Svært med de mindre sprog
Det er en udfordring med de mindre sprog, har Julien Simon, ekspert i kunstig intelligens hos AWS, tidligere forklaret til Computerworld.

”Du har brug for et stort datasæt. Sprog er en kompliceret sag. Du skal på en korrekt måde kunne forstå, hvad en person siger, så du har brug for en masse prøver.”

”Vi har alle sammen forskellige stemmer, og mænd og kvinder og børn har også meget forskellige stemmer, så det hele handler om datasættet,” forklarede Julien Simon.

Læs mere: Nye brugergrænseflader gør brug af din stemme - men det danske sprog droppes: Derfor springer it-giganterne Danmark over

Kapløb om at understøtte nye sprog
Meget tyder dog på, at langt flere sprog i de kommende år kommer til at blive understøttet i de stemmebaserede løsninger.

Det skriver analysefirmaet ABI Research. I analysen fremgår det, at Amazon er den førende spiller med sin Alexa-platform, men at netop den manglende understøttelse af en række sprog gør det muligt for andre spillere at nuppe kunder.

“Amazon ligger i øjeblikket i spidsen, når det kommer til smart home voice control device shipments og med bredden i partnerskaberne, der bringer Alexa-platformen ud til et et endnu bredere udvalg af smart home devices og applikationer.”

“Men både Google og Apple udvider deres mobile device voice control platforme til også at omfatte det smarte hjem, og de har begge den eksisterende brugerbase, en vidensbase, og en solid regional sprogunderstøttelse, der kan skubbe Amazon ud af ringen.”

“Understøttelse af mange sprog bliver nu en nøglefunktion, og Apple efterfulgt af Google er som udfordrerer i en god position til at føre an med innovation i sprog.”

ABI Research skriver, at markedet hidtil har været domineret af platforme, der primært understøtter engelsk, men at alle de store spillere - Amazon, Apple og Google - nu satser på at udvide med understøttelse af flere sprog.

I dette kapløb fører Apple klart. Selskabets Siri understøtter nemlig allerede i dag 36 lande og 21 sprog.

Læs også:

Nye brugergrænseflader gør brug af din stemme - men det danske sprog droppes: Derfor springer it-giganterne Danmark over

Helt nye brugergrænseflader på fremmarch: Stiller meget store krav til dig som softwareudvikler

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Udvikling og salg af software til integration, kommunikation og e-handel samt ERP med fokus på leasing, detailhandlen, digitale abonnementer og dagblade/magasiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere


Premium
Danske regioner vil fortsætte med patientjournal-løsning fra DXC Technology - men Systematic-brok kan tvinge dem til køb af helt andet system
De fem danske regioner frygter at blive tvunget til at købe et nyt patientjournal-system, selvom regionerne gerne vil fortsætte brugen af den nuværende løsning fra DXC Technology. Det kan blive konsekvensen, efter Systematic har brokket sig over, at regionerne vil forlænge systemets support- og vedligeholdesesaftale på ubestemt tid.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.