Artikel top billede

Dansk software-direktør: Det har ændret alt, at kommunerne nu selv ejer kildekoderne

Opdateret med kommentar fra Kombit: Det har ændret alt på det kommunale it-marked, at kommunerne nu selv ejer kildekoderne, mener Miracle-direktør Ursula Krogsbøl.

Det kommunale it-marked har ændret sig fundamentalt, efter ejerskabet til kildekoderne i de kommunale it-systemerne er blevet overdraget til kommunerne i form af Kombit, efter de i mange år har tilhørt it-leverandørerne.

Sådan lyder det fra Ursula Krogsbøl, der er direktør for digital strategi i Miracle, skriver de kommunale it-chefers blad, KIT Magasinet.

Den nye ejerstruktur betyder, at kommunerne har mulighed for at skifte it-leverandør hvert tredje år, skriver bladet.

Ursula Krogsbøl peger på, at den nye ejerstruktur ikke betyder, at kommunerne skal skifte leverandør hvert tredje år. Men det er godt, at de har muligheden, da det får leverandørerne til at opføre sig ordentligt, siger hun.

"I det øjeblik kommunerne selv ejer sourcekoden, betyder det ikke, at kommunerne ikke skal behandle deres leverandører godt. Det skal de. Men det betyder, at de kan samarbejde med leverandørerne på en ny måde. Nøgleordet her er ”samarbejde”. En relation mellem en it-leverandør og en kunde skal ikke bygge på et magtforhold. Det var det, da leverandørerne ejede sourcekoden. De havde fat i den lange ende, og de brugte ejerskabet til sourcekoden til at få en masse uvaner,” siger Ursula Krogsbøll til bladet.

Opdateret med kommentar fra Kombit: 
Kombit har efter offentliggørelsen af denne artikel henvendt sig til Computerworld for at præcisere, at

'alle KOMBITs udbud opfordrer til, at leverandørerne anvender standardsoftware, hvilket i dag er tilfældet i stort set alle de løsninger, KOMBIT har indkøbt på vegne af landets kommuner. I de tilfælde hvor leverandørerne ikke alene kan løse opgaven med standard programmel, tilegner KOMBIT sig en udvidet brugsret til den resterende del – der er således alene tale om udvidet brugsret til den del, som leverandøren udvikler specielt til kommunerne.

Det betyder, at leverandørerne forsat har ophavsretten til den kundespecifikke software, men at KOMBIT har ret til at få udleveret kildekoden – som leverandørerne dog stadig har fuldt ejerskab over, og frit kan benytte på andre markeder.

Vi har i øvrigt regelmæssigt dialog med brancheforeninger og leverandører i markedet og tilpasser vores udbud i henhold til den feedback, vi modtager."

Kombit skriver endvidere, at selskabet 'netop ikke forlanger ejerskab over kildekode – hverken hvad angår standardsoftware eller software udviklet specifikt til kommunerne. Det eneste, vi forlanger, er en udvidet brugsret til det software, som leverandøren udvikler specielt til kommunerne. Det betyder fx, at KOMBIT ved genudbud har mulighed for at lægge specielt udviklet software over på servere i andre datacentre, hvis der er en ny leverandør, der vinder udbuddet," skriver Kombit.

Læs også:

Kendte it-danskere: Offentlige it-udbud skaber ingenting og sender milliarder af kroner til de forkerte firmaer

Nørgaard: Stop snakken om 'opgavetyveri': Her er den fantastiske og rigtige løsning - nogle hundreder vilde, unge komplet med store skærme og coladåser

Computerworld mener: Regeringen tager fejl: 'Opgavetyveri' er ikke det egentlige problem for offentlig it-udvikling

Dansk Erhverv: Kommunale it-brugerklubber i gang med at ødelægge hele markedet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere