Artikel top billede

Dansk software-direktør: Det har ændret alt, at kommunerne nu selv ejer kildekoderne

Opdateret med kommentar fra Kombit: Det har ændret alt på det kommunale it-marked, at kommunerne nu selv ejer kildekoderne, mener Miracle-direktør Ursula Krogsbøl.

Det kommunale it-marked har ændret sig fundamentalt, efter ejerskabet til kildekoderne i de kommunale it-systemerne er blevet overdraget til kommunerne i form af Kombit, efter de i mange år har tilhørt it-leverandørerne.

Sådan lyder det fra Ursula Krogsbøl, der er direktør for digital strategi i Miracle, skriver de kommunale it-chefers blad, KIT Magasinet.

Den nye ejerstruktur betyder, at kommunerne har mulighed for at skifte it-leverandør hvert tredje år, skriver bladet.

Ursula Krogsbøl peger på, at den nye ejerstruktur ikke betyder, at kommunerne skal skifte leverandør hvert tredje år. Men det er godt, at de har muligheden, da det får leverandørerne til at opføre sig ordentligt, siger hun.

"I det øjeblik kommunerne selv ejer sourcekoden, betyder det ikke, at kommunerne ikke skal behandle deres leverandører godt. Det skal de. Men det betyder, at de kan samarbejde med leverandørerne på en ny måde. Nøgleordet her er ”samarbejde”. En relation mellem en it-leverandør og en kunde skal ikke bygge på et magtforhold. Det var det, da leverandørerne ejede sourcekoden. De havde fat i den lange ende, og de brugte ejerskabet til sourcekoden til at få en masse uvaner,” siger Ursula Krogsbøll til bladet.

Opdateret med kommentar fra Kombit: 
Kombit har efter offentliggørelsen af denne artikel henvendt sig til Computerworld for at præcisere, at

'alle KOMBITs udbud opfordrer til, at leverandørerne anvender standardsoftware, hvilket i dag er tilfældet i stort set alle de løsninger, KOMBIT har indkøbt på vegne af landets kommuner. I de tilfælde hvor leverandørerne ikke alene kan løse opgaven med standard programmel, tilegner KOMBIT sig en udvidet brugsret til den resterende del – der er således alene tale om udvidet brugsret til den del, som leverandøren udvikler specielt til kommunerne.

Det betyder, at leverandørerne forsat har ophavsretten til den kundespecifikke software, men at KOMBIT har ret til at få udleveret kildekoden – som leverandørerne dog stadig har fuldt ejerskab over, og frit kan benytte på andre markeder.

Vi har i øvrigt regelmæssigt dialog med brancheforeninger og leverandører i markedet og tilpasser vores udbud i henhold til den feedback, vi modtager."

Kombit skriver endvidere, at selskabet 'netop ikke forlanger ejerskab over kildekode – hverken hvad angår standardsoftware eller software udviklet specifikt til kommunerne. Det eneste, vi forlanger, er en udvidet brugsret til det software, som leverandøren udvikler specielt til kommunerne. Det betyder fx, at KOMBIT ved genudbud har mulighed for at lægge specielt udviklet software over på servere i andre datacentre, hvis der er en ny leverandør, der vinder udbuddet," skriver Kombit.

Læs også:

Kendte it-danskere: Offentlige it-udbud skaber ingenting og sender milliarder af kroner til de forkerte firmaer

Nørgaard: Stop snakken om 'opgavetyveri': Her er den fantastiske og rigtige løsning - nogle hundreder vilde, unge komplet med store skærme og coladåser

Computerworld mener: Regeringen tager fejl: 'Opgavetyveri' er ikke det egentlige problem for offentlig it-udvikling

Dansk Erhverv: Kommunale it-brugerklubber i gang med at ødelægge hele markedet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Så ofte rammer din sikkerhedsleverandør plet – eller helt ved siden af
Denne uafhængige evaluering fra MITRE ATT&CK giver et billede af styrker og svagheder hos førende udbydere af cybersikkerhedsydelser. Rapporten vurderer bl.a. reaktion og træfsikkerhed på simulerede angreb og af, hvor hurtigt der slås alarm.