Artikel top billede

Mark Zuckerberg stod skoleret: "Hr. Zuckerberg, ville du være tryg ved at fortælle os, hvilket hotel du boede på i aftes?"

I en fem-timer lang høring sad en koncentreret Mark Zuckerberg over for 44 amerikanske senatorer, der ønskede svar på alt fra, hvor Mark Zuckerberg overnattede, og hvem han sms'er til og så til regulering.

I går aftes dansk tid stod Mark Zuckerberg skoleret over for 44 amerikanske senatorer, der på skift havde fem minutter til at stille spørgsmål til direktøren for Facebook.

I en fem timer lang maratonhøring forklarede og svarede Mark Zuckerberg på spørgsmål efter den senest tids afsløringer om, at millioner af Facebook-brugeres data uden deres accept blev videregivet til konsulentfirmaet Cambridge Analytica.

Høringen foregik i Senate Judiciary and Commerce Committees.

Mark tog igen ansvaret på sine skuldre

Mark Zuckerberg mødte op i mørkt jakkesæt, lyseblåt slips og et nervøst, men kontrolleret udtryk. Her blev han mødt af et hav af blitz, inden den fem timer lange høring kunne tage sin begyndelse.

Formanden åbnede ballet og kaldte høringen for unik og ekstraordinær. Men på mange områder er Facebook også ekstraordinær, fortsatte han.

De nervøse træk hos Mark Zuckerberg blev langsomt transformeret til et koncentreret og fokuseret udtryk - som om han gentog de vigtigste svar og vendinger i hovedet om og om.

Formanden sluttede sin indledende tale af med ordene:

"Snak til dem, der bruger Facebook og er skeptiske. Vi lytter. USA lytter. Ja, hele verden lytter."

Mark Zuckerberg gentog igen, at han tager fuldt ansvar for, at Facebook ikke har gjort nok for at beskytte brugernes data

"Det var en stor fejl, at vi ikke havde et fuldt overblik over vores ansvar. Og det var min fejl, og det beklager jeg. Jeg startede Facebook, jeg driver det, og jeg er ansvarlig for, hvad der sker."

Hvilket hotel boede du på?
Et af de mere nærgående spørgsmål, om man vil, kom fra senator i Illinois Dick Durbin.

"Hr. Zuckerberg, ville du være tryg ved at fortælle os, hvilket hotel du boede på i aftes? Hvis du sendte beskeder til nogen i denne uge, ville du så dele navnene på de mennesker med os?"

Det havde Mark Zuckerberg dog ikke nogen plan om.
"Nej. Jeg ville nok ikke vælge at gøre det offentligt her."

Da latteren havde fortonet sig i salen, tog Dick Durbin igen ordet.

"Det er måske hele sagens kerne."

Mark overlevede
Mark Zuckerberg har ikke været kendt som en naturlig kommunikator. Til tider er det lige frem blevet en kende akavet. Men gennem årene er han blevet mere og mere sikker på en scene.
Aftenens høring vidner også om, at der er sket meget på den front.

Mark Zuckerberg klarede således høringen godt, hvis man skal se det fra hans egen og Facebooks synsvinkel. Der stod meget på spil, og selvom alle spørgsmål måske ikke gik nok til stålet, fik han efterladt et godt indtryk.

Aktien på Facebook er da også her til morgen oppe med 4,5 procent. Det komme efter en turbulent tid, hvor aktien de seneste måneder var faldet med 15 procent.

På trods af, at den 33-årige Mark Zuckerberg kom noget nervøst fra start, som om han lige skulle vende sig til at sidde foran 44 senatorer, var det også en direktør der var grundigt forberedt.

Men spørgsmålene og senatorerne var måske ikke lige så godt forberedt. Der manglende teknisk kunnen blandt senatorerne, og det gav Mark Zuckerberg en fordel. Flere gange virkede det som om senatorerne stod af, når Mark Zuckerberg kom ud i de lidt mere tekniske aspekter.

Alt i alt var der ikke mange nye ting, der kom på bordet i den lange høring. Dog antydede Mark Zuckerberg, at Facebook i fremtiden vil se nærmere på muligheden for at tilbyde en annoncefri Facebook for abonnenter.

Regulering?

En af høringens centrale dagsordener var spørgsmålet om reguleringer. Som da senator for Louisiana, John Kennedy opsummerede:

"Der vil nu ske det, at en bunke lovforslag om at regulere Facebook vil blive fremsat. Det er op til dig, om de bliver vedtaget eller ej. Du kan tage hjem, bruge ti millioner dollar på lobbyister til at bekæmpe os, eller du kan rejse hjem og hjælpe os med at løse det her problem."

Mark Zuckerberg var ikke afvisende over for, at myndighederne ønskede at begrænse skadelig ting på det sociale medie og beskytte brugernes data. Blandt andet fortalte han, at Facebook så mod den europæiske model for databeskyttelse i form af GDPR. Den agtede Facebook i store træk at efterleve.

De store udfordringer var ifølge Mark Zuckerberg blandt andet de algoritmer, der kan opsnappe alt fra hadefulde ytringer, falske nyheder og udenlandsk indblanding.

"Det vanskelige spørgsmål er, hvad der er den rigtige form for regulering. Altså hvilket indgreb, der ikke kvæler selskabernes ide- og produktudvikling," sagde Mark Zuckerberg.
Onsdag fortsætter høringen i Repræsentanternes Hus.

Læs også: Alle Facebook-brugere i hele verden kan være blevet overvåget og 'scrapet'
Facebook hårdt ramt af data-skandale: Er der øget kontrol og lov-stramninger på vej efter misbrug af 50 millioner brugeres data?
Der er ingen vej udenom: Google, Facebook og Amazon skal reguleres




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere


Digitale forretningsprocesser 2023

Virksomhedens digitale processer er fuldkommen afgørende for, hvor hurtigt du kan transformere forretningen, udvikle nye forretningsmuligheder skabe overblik og rapportere effektivt, hurtigt og retvisende. Samtidig er de digitale processer – i tæt samspil med dine systemløsninger – afgørende for samarbejdet med partnere og leverandører – og for den oplevelse og værdiskabelse, du tilbyder ansatte og kunder. Herunder for ambitionerne om at skabe og tilpasse de muligheder, der karakteriserer en moderne arbejdsplads.

18. april 2023 | Læs mere


Digital bæredygtighed - den grønne transformation er over os

Kom med, når vi i giver et overblik over, hvordan nogle af de mest innovative it-selskaber går til bæredygtighed som forretningsområde - og hvorfor de har valgt at sætte ind på netop bæredygtighed som område. Du får også indblik i, hvordan innovative virksomheder udvikler teknologier direkte rettet mod øget bæredygtighed - og inspiration til, hvordan du selv kan komme videre med bæredygtigheden og blive en del af det spirende kæmpemarked for bæredygtighed - en af verdens for tiden tungeste dagsordener.

25. april 2023 | Læs mere