Artikel top billede

Mark Zuckerberg stod skoleret: "Hr. Zuckerberg, ville du være tryg ved at fortælle os, hvilket hotel du boede på i aftes?"

I en fem-timer lang høring sad en koncentreret Mark Zuckerberg over for 44 amerikanske senatorer, der ønskede svar på alt fra, hvor Mark Zuckerberg overnattede, og hvem han sms'er til og så til regulering.

I går aftes dansk tid stod Mark Zuckerberg skoleret over for 44 amerikanske senatorer, der på skift havde fem minutter til at stille spørgsmål til direktøren for Facebook.

I en fem timer lang maratonhøring forklarede og svarede Mark Zuckerberg på spørgsmål efter den senest tids afsløringer om, at millioner af Facebook-brugeres data uden deres accept blev videregivet til konsulentfirmaet Cambridge Analytica.

Høringen foregik i Senate Judiciary and Commerce Committees.

Mark tog igen ansvaret på sine skuldre

Mark Zuckerberg mødte op i mørkt jakkesæt, lyseblåt slips og et nervøst, men kontrolleret udtryk. Her blev han mødt af et hav af blitz, inden den fem timer lange høring kunne tage sin begyndelse.

Formanden åbnede ballet og kaldte høringen for unik og ekstraordinær. Men på mange områder er Facebook også ekstraordinær, fortsatte han.

De nervøse træk hos Mark Zuckerberg blev langsomt transformeret til et koncentreret og fokuseret udtryk - som om han gentog de vigtigste svar og vendinger i hovedet om og om.

Formanden sluttede sin indledende tale af med ordene:

"Snak til dem, der bruger Facebook og er skeptiske. Vi lytter. USA lytter. Ja, hele verden lytter."

Mark Zuckerberg gentog igen, at han tager fuldt ansvar for, at Facebook ikke har gjort nok for at beskytte brugernes data

"Det var en stor fejl, at vi ikke havde et fuldt overblik over vores ansvar. Og det var min fejl, og det beklager jeg. Jeg startede Facebook, jeg driver det, og jeg er ansvarlig for, hvad der sker."

Hvilket hotel boede du på?
Et af de mere nærgående spørgsmål, om man vil, kom fra senator i Illinois Dick Durbin.

"Hr. Zuckerberg, ville du være tryg ved at fortælle os, hvilket hotel du boede på i aftes? Hvis du sendte beskeder til nogen i denne uge, ville du så dele navnene på de mennesker med os?"

Det havde Mark Zuckerberg dog ikke nogen plan om.
"Nej. Jeg ville nok ikke vælge at gøre det offentligt her."

Da latteren havde fortonet sig i salen, tog Dick Durbin igen ordet.

"Det er måske hele sagens kerne."

Mark overlevede
Mark Zuckerberg har ikke været kendt som en naturlig kommunikator. Til tider er det lige frem blevet en kende akavet. Men gennem årene er han blevet mere og mere sikker på en scene.
Aftenens høring vidner også om, at der er sket meget på den front.

Mark Zuckerberg klarede således høringen godt, hvis man skal se det fra hans egen og Facebooks synsvinkel. Der stod meget på spil, og selvom alle spørgsmål måske ikke gik nok til stålet, fik han efterladt et godt indtryk.

Aktien på Facebook er da også her til morgen oppe med 4,5 procent. Det komme efter en turbulent tid, hvor aktien de seneste måneder var faldet med 15 procent.

På trods af, at den 33-årige Mark Zuckerberg kom noget nervøst fra start, som om han lige skulle vende sig til at sidde foran 44 senatorer, var det også en direktør der var grundigt forberedt.

Men spørgsmålene og senatorerne var måske ikke lige så godt forberedt. Der manglende teknisk kunnen blandt senatorerne, og det gav Mark Zuckerberg en fordel. Flere gange virkede det som om senatorerne stod af, når Mark Zuckerberg kom ud i de lidt mere tekniske aspekter.

Alt i alt var der ikke mange nye ting, der kom på bordet i den lange høring. Dog antydede Mark Zuckerberg, at Facebook i fremtiden vil se nærmere på muligheden for at tilbyde en annoncefri Facebook for abonnenter.

Regulering?

En af høringens centrale dagsordener var spørgsmålet om reguleringer. Som da senator for Louisiana, John Kennedy opsummerede:

"Der vil nu ske det, at en bunke lovforslag om at regulere Facebook vil blive fremsat. Det er op til dig, om de bliver vedtaget eller ej. Du kan tage hjem, bruge ti millioner dollar på lobbyister til at bekæmpe os, eller du kan rejse hjem og hjælpe os med at løse det her problem."

Mark Zuckerberg var ikke afvisende over for, at myndighederne ønskede at begrænse skadelig ting på det sociale medie og beskytte brugernes data. Blandt andet fortalte han, at Facebook så mod den europæiske model for databeskyttelse i form af GDPR. Den agtede Facebook i store træk at efterleve.

De store udfordringer var ifølge Mark Zuckerberg blandt andet de algoritmer, der kan opsnappe alt fra hadefulde ytringer, falske nyheder og udenlandsk indblanding.

"Det vanskelige spørgsmål er, hvad der er den rigtige form for regulering. Altså hvilket indgreb, der ikke kvæler selskabernes ide- og produktudvikling," sagde Mark Zuckerberg.
Onsdag fortsætter høringen i Repræsentanternes Hus.

Læs også: Alle Facebook-brugere i hele verden kan være blevet overvåget og 'scrapet'
Facebook hårdt ramt af data-skandale: Er der øget kontrol og lov-stramninger på vej efter misbrug af 50 millioner brugeres data?
Der er ingen vej udenom: Google, Facebook og Amazon skal reguleres




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere