Artikel top billede

Facebook hårdt ramt af data-skandale: Er der øget kontrol og lov-stramninger på vej efter misbrug af 50 millioner brugeres data?

Facebook er hårdt ramt, efter det er kommet frem, at data på 50 millioner brugere uretmæssigt blev anvendt i den amerikanske valgkamp.

Facebook er hårdt ramt på både markedsværdi og omdømme, efter det er kommet frem, at data på 50 millioner amerikanske brugere er blevet anvendt i den amerikanske valgkamp uden deres vidende.

Aktiekursen er faldet for første gang i flere år, hvilket har høvlet næsten 40 milliarder dollar af Facebooks markedværdi. Og omdømmet er hårdt ramt.

Hele balladen udspringer af, at det amerikanske analysehus Cambridge Analytica under valgkampen frem mod det amerikanske præsidentvalg for godt et år siden, huggede data på de 50 millioner amerikanere fra deres Facebook-profiler.

Hensigten var at udnytte disse data til at udvikle et program, som kunne forudsige deres handlingsmønstre og valg.

Cambridge Analytica solgte siden dette program til Donald Trumps valg-organisation, skriver New York Times.

Cambridge Analytica afviser alle beskyldningerne.

I denne pressemeddelelse skriver selskabet, at det i 2014 'modtog Facebook-data og derivater af Facebook-data fra et selskab ved navn GSR, som vi samarbejde med i god tro med henblik på lovligt at levere data til research.'

’Et systemisk problem’

For Facebook kan sagen blive alvorlig. Allerede nu risikerer selskabet kæmpebøder og øget gennemgang, og analytikere peger på, at Facebook har ‘systemiske problemer’ med sin forretningsmodel.

Også EU meddeler, at man vil undersøge sagen nærmere, da der kan være tale om en krænkelse af europæisk privacy-lovgivning.

“Denne hændelse kan skabe et alvorligt pr-mæssigt blåt øje for Facebook og kan føre til øget lovmæssig kontrol,” siger Wells Fargo-analytiker Peter Stabler til Reuters.

News York Times skrev mandag, at Facebooks sikkerhedschef, Alex Stamos, forlader virksomheden til sommer på grund af uenighed om, hvordan selskabet skal tackle sin rolle i spredning af fake news og misinformation.

Ifølge avisen afspejler hans exit ‘øget spænding’ i selskabets ledelse over spørgsmålet om, hvorvidt Facebook skal være åben om eksempelvis staters misbrug af selskabets platform.

Læs også:

Der er ingen vej udenom: Google, Facebook og Amazon skal reguleres

"Facebook ville være bedre end mine kollegaer til at gætte personlige ting om mig, efter jeg havde liket 10 ting"

EU på vej med nye regler: Apple, Google og Amazon skal tvinges til at give indblik i deres ranking-regler




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere