Artikel top billede

Der er brug for flere penge til dansk it-sikkerhed: Regeringen har sat alt for lidt af

Interview: Det er småpenge, der er afsat til regeringens nye cybersikkerheds-strategio, og der mangler klare målsætninger, lyder kritikken fra DI. "Det er ikke et særligt imponerende finansielt grundlag, når nu vi er enige om, at cybertruslen er den største trussel mod Danmarks sikkerhed lige nu," siger chefkonsulent Morten Rosted Vang.

I sidste uge kunne regeringen præsentere sin længe ventede strategi for den nationale cybersikkerhed. Her fremlagde regeringen 25 initiativer, der skal hjælpe med at sikre Danmark mod it-kriminelle.

Det kan du læse mere om her: Her er regeringens nye cyberplan: 25 punkter skal gøre Danmark mere sikker

Dansk Industri (DI) er dog ikke helt tilfreds med strategien.

Den bliver kritiseret for at mangle klare målsætninger og så savner DI, at der bliver sat flere penge af til strategien.

“Der er behov for at sætte nogle konkrete mål for, hvor Danmark skal være, når strategien udløber. Som det er lige nu er der 25 initiativer, hvor en del af dem er rigtig gode, men vi havde gerne set, at der var en konkret målsætning, der bandt dem sammen,” siger chefkonsulent i Dansk Industri, Morten Rosted Vang, til Computerworld.

Der mangler flere penge

Derudover er Dansk Industri heller ikke tilfreds med det beløb, der er afsat til at opfylde de 25 initiativer, som regeringen præsenterer i strategien.

I alt er der afsat 1,5 milliarder kroner i strategien til cybersikkerhed.

Men de 1,4 milliarder kroner kommer fra forsvarsforliget, og derfor vurderer DI, at kun 100 millioner kroner er dedikeret til regeringens strategi over de kommende fire år.

“Det er ikke et særligt imponerende finansielt grundlag, når nu vi er enige om, at cybertruslen er den største trussel mod Danmarks sikkerhed lige nu. Derfor havde vi gerne set, at der var dedikeret nogle flere penge til strategien,” siger Morten Rosted Vang.

Læs mere om de 25 punkter her: Her er regeringens nye cyberplan: 25 punkter skal gøre Danmark mere sikker

DI savner konkrete mål

Hos Dansk Industri ville man derudover gerne have haft, at der var givet flere penge til konkrete initiativer, der skal være med til at styrke cybersikkerheden.

“Vi så for eksempel gerne, at politiet fik nogle flere ressourcer til at efterforske cyberkriminalitet, så de cyberkriminelle havde en reel risiko for at blive straffet for at begå cyberkriminalitet,” siger Morten Rosted Vang.

Han mener også, at regeringen overser en oplagt mulighed for at udnytte it-sikkerhed som et konkurrenceparameter for danske virksomheder.

“Vi så gerne, at man havde valgt nogle nicher, hvor Danmark skal arbejde på at blive særlig dygtig. Det kunne være i forhold til krypteringsløsninger eller kunstig intelligens i it-sikkerhed, hvor Danmark kunne gå forrest.”

Har virksomhederne ikke også selv et ansvar?

“Jo, det har de helt sikkert. Det er en løbende kamp at imødegå de trusler, der er lige nu og her, men også at forberede sig på de trusler, der kommer,” siger Morten Rosted Vang.

“Det er særligt de små og mellemstore virksomheder, der er bagefter på det område, og derfor havde vi også gerne set, at man havde et større fokus på det i strategien.”

Du kan læse andre reaktioner på planen her: Det vælter ind med opfordringer til regeringen efter ny cybersikkerhedsplan: "Skal afbalanceres mod borgernes ret til privatlivets fred"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere