Artikel top billede

Der er brug for flere penge til dansk it-sikkerhed: Regeringen har sat alt for lidt af

Interview: Det er småpenge, der er afsat til regeringens nye cybersikkerheds-strategio, og der mangler klare målsætninger, lyder kritikken fra DI. "Det er ikke et særligt imponerende finansielt grundlag, når nu vi er enige om, at cybertruslen er den største trussel mod Danmarks sikkerhed lige nu," siger chefkonsulent Morten Rosted Vang.

I sidste uge kunne regeringen præsentere sin længe ventede strategi for den nationale cybersikkerhed. Her fremlagde regeringen 25 initiativer, der skal hjælpe med at sikre Danmark mod it-kriminelle.

Det kan du læse mere om her: Her er regeringens nye cyberplan: 25 punkter skal gøre Danmark mere sikker

Dansk Industri (DI) er dog ikke helt tilfreds med strategien.

Den bliver kritiseret for at mangle klare målsætninger og så savner DI, at der bliver sat flere penge af til strategien.

“Der er behov for at sætte nogle konkrete mål for, hvor Danmark skal være, når strategien udløber. Som det er lige nu er der 25 initiativer, hvor en del af dem er rigtig gode, men vi havde gerne set, at der var en konkret målsætning, der bandt dem sammen,” siger chefkonsulent i Dansk Industri, Morten Rosted Vang, til Computerworld.

Der mangler flere penge

Derudover er Dansk Industri heller ikke tilfreds med det beløb, der er afsat til at opfylde de 25 initiativer, som regeringen præsenterer i strategien.

I alt er der afsat 1,5 milliarder kroner i strategien til cybersikkerhed.

Men de 1,4 milliarder kroner kommer fra forsvarsforliget, og derfor vurderer DI, at kun 100 millioner kroner er dedikeret til regeringens strategi over de kommende fire år.

“Det er ikke et særligt imponerende finansielt grundlag, når nu vi er enige om, at cybertruslen er den største trussel mod Danmarks sikkerhed lige nu. Derfor havde vi gerne set, at der var dedikeret nogle flere penge til strategien,” siger Morten Rosted Vang.

Læs mere om de 25 punkter her: Her er regeringens nye cyberplan: 25 punkter skal gøre Danmark mere sikker

DI savner konkrete mål

Hos Dansk Industri ville man derudover gerne have haft, at der var givet flere penge til konkrete initiativer, der skal være med til at styrke cybersikkerheden.

“Vi så for eksempel gerne, at politiet fik nogle flere ressourcer til at efterforske cyberkriminalitet, så de cyberkriminelle havde en reel risiko for at blive straffet for at begå cyberkriminalitet,” siger Morten Rosted Vang.

Han mener også, at regeringen overser en oplagt mulighed for at udnytte it-sikkerhed som et konkurrenceparameter for danske virksomheder.

“Vi så gerne, at man havde valgt nogle nicher, hvor Danmark skal arbejde på at blive særlig dygtig. Det kunne være i forhold til krypteringsløsninger eller kunstig intelligens i it-sikkerhed, hvor Danmark kunne gå forrest.”

Har virksomhederne ikke også selv et ansvar?

“Jo, det har de helt sikkert. Det er en løbende kamp at imødegå de trusler, der er lige nu og her, men også at forberede sig på de trusler, der kommer,” siger Morten Rosted Vang.

“Det er særligt de små og mellemstore virksomheder, der er bagefter på det område, og derfor havde vi også gerne set, at man havde et større fokus på det i strategien.”

Du kan læse andre reaktioner på planen her: Det vælter ind med opfordringer til regeringen efter ny cybersikkerhedsplan: "Skal afbalanceres mod borgernes ret til privatlivets fred"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere