Artikel top billede

Der er brug for flere penge til dansk it-sikkerhed: Regeringen har sat alt for lidt af

Interview: Det er småpenge, der er afsat til regeringens nye cybersikkerheds-strategio, og der mangler klare målsætninger, lyder kritikken fra DI. "Det er ikke et særligt imponerende finansielt grundlag, når nu vi er enige om, at cybertruslen er den største trussel mod Danmarks sikkerhed lige nu," siger chefkonsulent Morten Rosted Vang.

I sidste uge kunne regeringen præsentere sin længe ventede strategi for den nationale cybersikkerhed. Her fremlagde regeringen 25 initiativer, der skal hjælpe med at sikre Danmark mod it-kriminelle.

Det kan du læse mere om her: Her er regeringens nye cyberplan: 25 punkter skal gøre Danmark mere sikker

Dansk Industri (DI) er dog ikke helt tilfreds med strategien.

Den bliver kritiseret for at mangle klare målsætninger og så savner DI, at der bliver sat flere penge af til strategien.

“Der er behov for at sætte nogle konkrete mål for, hvor Danmark skal være, når strategien udløber. Som det er lige nu er der 25 initiativer, hvor en del af dem er rigtig gode, men vi havde gerne set, at der var en konkret målsætning, der bandt dem sammen,” siger chefkonsulent i Dansk Industri, Morten Rosted Vang, til Computerworld.

Der mangler flere penge

Derudover er Dansk Industri heller ikke tilfreds med det beløb, der er afsat til at opfylde de 25 initiativer, som regeringen præsenterer i strategien.

I alt er der afsat 1,5 milliarder kroner i strategien til cybersikkerhed.

Men de 1,4 milliarder kroner kommer fra forsvarsforliget, og derfor vurderer DI, at kun 100 millioner kroner er dedikeret til regeringens strategi over de kommende fire år.

“Det er ikke et særligt imponerende finansielt grundlag, når nu vi er enige om, at cybertruslen er den største trussel mod Danmarks sikkerhed lige nu. Derfor havde vi gerne set, at der var dedikeret nogle flere penge til strategien,” siger Morten Rosted Vang.

Læs mere om de 25 punkter her: Her er regeringens nye cyberplan: 25 punkter skal gøre Danmark mere sikker

DI savner konkrete mål

Hos Dansk Industri ville man derudover gerne have haft, at der var givet flere penge til konkrete initiativer, der skal være med til at styrke cybersikkerheden.

“Vi så for eksempel gerne, at politiet fik nogle flere ressourcer til at efterforske cyberkriminalitet, så de cyberkriminelle havde en reel risiko for at blive straffet for at begå cyberkriminalitet,” siger Morten Rosted Vang.

Han mener også, at regeringen overser en oplagt mulighed for at udnytte it-sikkerhed som et konkurrenceparameter for danske virksomheder.

“Vi så gerne, at man havde valgt nogle nicher, hvor Danmark skal arbejde på at blive særlig dygtig. Det kunne være i forhold til krypteringsløsninger eller kunstig intelligens i it-sikkerhed, hvor Danmark kunne gå forrest.”

Har virksomhederne ikke også selv et ansvar?

“Jo, det har de helt sikkert. Det er en løbende kamp at imødegå de trusler, der er lige nu og her, men også at forberede sig på de trusler, der kommer,” siger Morten Rosted Vang.

“Det er særligt de små og mellemstore virksomheder, der er bagefter på det område, og derfor havde vi også gerne set, at man havde et større fokus på det i strategien.”

Du kan læse andre reaktioner på planen her: Det vælter ind med opfordringer til regeringen efter ny cybersikkerhedsplan: "Skal afbalanceres mod borgernes ret til privatlivets fred"
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere