Artikel top billede

(Foto: © EU / Jennifer Jacquemart)

Interneteksperternes mareridt er gået i opfyldelse: EU godkender omstridt direktiv, der "ødelægger internettet for altid"

EU's lovgivende udvalg har godkendt nye copyright-regler, som indeholder to kontroversielle paragraffer. Eksperter advarer imod, at artikel 11 og 13 kan ødelægge internettet for altid. Reglerne mangler stadig at blive endeligt vedtaget.

En lang række eksperters værste mareridt er gået i opfyldelse.

EU's lovgivende udvalg, Legislative Committee, har netop stemt et copyright-direktiv igennem, som indeholder den voldsomt kritiserede paragraf, artikel 13.

Flere eksperter har advaret om, at paragraffen "vil ødelægge internettet, som vi kender det for altid."

Artikel 13 tvinger i grove træk internet-platforme til at filtrere indhold for ophavsretlige krænkelser.

Det betyder, at store platforme som Facebook, YouTube, Reddit og andre i givet fald skal tvinges til at scanne alt indhold, som uploades samt fjerne alt indhold, som vurderes at krænke ophavsretten.

Direktivet vil med andre ord tvinge selskaberne til at indføre massive overvågnings- og scanningsteknologier.

Her er eksperternes brev

70 prominente interneteksperter - herunder internettets ‘opfinder,’ Tim Berners-Lee, Vint Cerf, og Wikipedia-stifter Jimmy Wales, har skrevet et brev, der i skarpe vendinger advarer mod at vedtage direktivet med den pågældende artikel 13.

Brevet har titlen 'Article 13 of the EU copyright directive threatens the internet.’

Her skriver eksperterne, at automatisk filtrering af alt indhold, som brugerne uploader, vil ændre internettet fra være en "åben platform til deling og innovation’ til at været ‘et redskab til automatisk overvågning og kontrol af brugerne."

Det bliver desuden gjort klart i brevet, at internettet ikke ville have eksisteret i dag, hvis artikel 13 havde eksisteret, da internettet blev skabt.

Læs også: Bekymrede internet-eksperter: Nyt EU-direktiv vil ændre og ødelægge internettet for altid, hvis det vedtages

Artikel 11 er også problematisk

Og det er ikke kun artikel 13, der giver problemer, hvis man skal tro flere eksperter.

Artikel 11, som også er en paragraf i direktivet, indfører en såkaldt skat på links.

Det betyder, at interplatformene skal have tilladelse af den oprindelige udgiver til at gengive mindre dele af udgiverens indhold.

Det vil sige, at en tjeneste som Google eksempelvis skal betale for at gengive tre linjer af forskellige websiders indhold, når man søger på søgetjenesten.

169 akademikere har i et brev kritiseret artikel 11 med argumentet om, at den nye regel "sandsynligvis vil hæmme den frie strøm af information, der er af afgørende betydning for demokratiet."

"Vil skabe et robo-copyright regime"

Selvom EU's JURI-kommission har godkendt direktivet, skal Europa-Parlamentet endeligt vedtage det.

Her opfordrer en lang række interessenter til, at direktivet afvises.

"Artikel 13 må stoppes. Europa-Parlament skal have en chance mere for at fjerne den forfærdelige lov," lyder det fra Jim Killock, executive director i open rights group, til The Independent, inden han fortsætter:

"Det er Europa-Parlamentets pligt at forsvare EU-borgere imod uretfærdige og unfair love. Medlemmerne af Europa-Parlamentet må afvise dette lovforslag, som vil skabe et robo-copyright regime."

Du finder hele forslaget til direktivet om ophavsret på det digitale indre marked her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere