Artikel top billede

Apple Pay kan være ulovlig i Norge - blokerer for andre betalingsløsninger

Apple Pay blev lanceret i Norge for få dage siden. Nu rejser diskussionen sig om, hvorvidt løsningen overhovedet er lovlig på det norske marked, hvor seks ud af 10 smartphones er iPhones.

Apple Pay blev introduceret på det norske marked for få dage siden, men det kan hurtigt vise sig, at løsningen faktisk er ulovlig.

Ifølge norske Dagens Næringsliv blokerer Apple Pay nemlig for, at iPhones kan anvende andre apps med kontaktløs betaling.

“En talsperson for Apple bekræfter overfor DN [Dagens Næringsliv, red], at selskabet har låst tilgangen til NFC-antennen for alle andre app-udviklere end dem selv. Det betyder i praksis, at Apple forhindrer alle andre betalingsapps, som vil anvende NFC, i at fungere på iPhone,” skriver den norske avis.

Det norske Konkurransetilsynet har endnu ikke kigget nærmere på den konkrete problematik og af Apples markedsposition i Norge.

Men tilsynet siger til Dagens Næringsliv, at en ‘blokering af NFC-antennen kan være et brud’ på norsk konkurrence-lovgivning om misbrug af dominerende markedsposition.

Omkring 60 procent af alle smartphones i Norge er iPhones.

Apple Pay har været tilgængelig herhjemme siden efteråret i fjor.

Forbrugerrådet Tænk anmeldte i november 2017 Apple til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, fordi løsningen kun understøtter de gebyrtunge Visa og Mastercard, men ikke det danske Dankort.

Forbrugerrådet Tænk bad ifølge DR dengang også Konkurrencestyrrelsen om at undersøge de begrænsninger, som Apple har lagt ned over adgangen til iPhonens NFC-chip.

Her er Apple Pay den eneste betalingsløsning, der har adgang til NFC-chippens, men konkurrerende betalingsløsnigner er tvunget til at gøre brug af betalinger via eksempelvis bluetooth eller QR-koder.

Det kan du læse mere om her: Forbrugerrådet anmelder Apple Pay til Konkurrencestyrrelsen.

Læs også:

Mobilbetalinger stormer frem i nethandlen: Kan øge konverteringen markant - men der er én stor ulempe

Alle jubler over Apple Pay: Men der kan være en grim ekstraregning på vej

Nye EU-regler kan blive revolution på betalingsområdet: Lavere priser og ophævelse af bank-monopol på vej
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere