Artikel top billede

(Foto: IBM)

IBM's Watson i farlig fejl: Anbefaler forkert medicin til blødende kræftpatient

Interne dokumenter fra IBM afslører rapporteringer om potentielt fatale fejl i supercomputeren Watsons behandlingsforslag til kræftpatienter. "This product is a piece of shit," lyder det i et internt statement til IBM fra en læge i Florida. Rigshospitalet har tidligere dumpet Watson af lignende årsager.

IBM's kunstige intelligens Watson har lavet en række alvorlige fejl i behandlingen af flere kræftpatienter.

Watson bruges på 230 sygehuse verden over, men supercomputerens algortime har lavet flere "farlige og forkerte behandlingsforslag."

Det skriver Statnews, der har set en række interne dokumenter fra IBM.

Her fremgår det, at supercomputeren har anbefalet præparatet Bevacizumab til en blødende 65-årig lungekræftpatient.

Problemet er, at medicinen forhindrer blodet i et størkne, hvilket kunne have haft fatale konsekvenser for den pågældende patient.

Fejlen burde ikke kunne ske, da bivirkningerne skulle fremgå tydeligt i systemet.

Læs også: IBM har fundet nye kunder på gammelt marked: "Mange så driftsmarkedet som en stagnerende forretning for tre til fem år siden"

Rigshospitalet dumpede Watson

Generelt har Watson fået ros sin hjælp til kræftbehandlinger, men supercomputerens behandlingsforslag kritiseres i massive vendinger i de interne dokumenter, hvor det blandt andet fremgår, at de mange forkerte forslag for softwaren "rejser alvorlige spørgsmål til den underliggende teknologi."

Det støttes af forklaringerne fra Rigshospitalet, der har testet Watson i forbindelse med behandlingen af brystkræft, lungekræft og tyktarmskræft på 31 patienter.

Her gjorde centerdirektør Leif Panduro Jensen opmærksom på, at den kunstige intelligens direkte har foreslået medicin, som ville slå patienten ihjel.

Det kan du læse mere om her: IBM's kunstige intelligens på vej ind på Rigshospitalet: Men Watson foreslår forkert behandling i hver tredje tilfælde

Alligevel må der være grund til panderynker over de nye informationer i det danske sundhedsvæsen.

I 2017 indgik Region Hovedstaden en femårig aftale med IBM om at levere kunstig intelligens-løsninger til regionens hospitaler.

Det kan du læse mere om her: Nu skal det danske sundhedsvæsen bruge kunstig intelligens: Region indgår stor aftale med IBM

"This product is a piece of shit"

Ifølge dokumenterne er Watson begyndt i højere grad at tænke som en rigtig læge fremfor at bidrage som kunstig intelligens.

Det betyder, at Watson har lavet anbefalinger på baggrund af dataindsamlinger af andre læges behandlingspræferencer i stedet for at lave en kunstig intelligens-fortolkning af de pågældende patientdata baseret på Watson-algoritmen.

"This product is a piece of shit," står der, ifølge Statnews, i de interne IBM-dokumenter.

Udmeldingen kommer fra en læge på Jupiter-hospitalet i Florida.

IBM svarer på kritik

Som svar på den massive kritik oplyser en talsperson fra IBM til Statnews, at Watson hjælper læger verden over med at behandle 13 forskellige kræftformer på 230 forskellige hospitaler og der igennem har hjulpet 84.000 patienter.

"Samtidig er Watson Health løbende blevet forbedret på baggrund af den feedback, vi har modtaget fra kunder, videnskaben nye behandlingsformer af kræft. Det indebærer 11 lanceringer af software i løbet af det seneste år, herunder nationale retningslinjer for kræft lige fra tyktarmskræft til levercancer," lyder det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere