Artikel top billede

Københavns Kommune går glip af gevinster ved it-projekter - og it-projekt-folkene er ofte lidt for optimistiske

Københavns Kommunes it-projekter kører overordnet fint. Men der er udfordringer med både gevinst-realisering, overdreven optimisme og overgang til drift, viser ny gennemgang.

Københavns Kommune går glip af alt for mange af de mulige gevinster, der kan hentes via kommunens mange it-projekter.

Sådan lyder det i den nye årsrapport fra kommunens it-projektråd, som du finder her: IT-projektrådets årsberetning 2017.

Den er baseret på en risikobaseret gennemgang af 20 af kommunens it-projekter.

Overordnet er kommunens it-projektråd godt tilfreds med det samlede billede, der viser et 'positivt billede af projekternes tilstand.'

Der er dog enkelt stykker malurt i bægeret - blandt andet udfordringer med at hente de planlagte gevinster hjem på en systematisk måde.

“Baseret på IT-projektrådets observationer har Københavns Kommune fortsat behov for at professionalisere arbejdet med gevinstrealisering i projekterne,” lyder det i rapporten.

Her peger IT-projektrådet blandt andet på, at der er behov for, at der ‘løbende kan følges op på et projekts kvalitative og kvantitative gevinster.”

IT-projektrådet blev nedsat for fire år siden som et rådgivningsorgan for kommunen, som dengang for alvor var ved at sætte skub i digitaliseringen. Det kan du læse mere om her:

Rådet består blandt andet af en række meget erfarne og garvede it-eksperter, der har arbejdet med it-projekter over en bred kam gennem mange år.

Medlemmerne tæller blandt andet tidligere Kombit-direktør Hans Bertelsen, tidligere Årets CIO Lars Mathiesen, it-direktør Stig Lundbech, datalogi-professor Stephen Alstrup og SKI-direktør Signe Madsen.

I rapporten peger rådet på, at Københavns Kommunes it-folk ofte undervurderer kompleksiteten i selve den systemmæssige implementering.

“Forvaltningerne er for optimistiske i vurderingen af omfanget af de aktiviteter, der skal gennemføres op til, under og efter en systemimplementering, hvilket medfører urealistiske tidsplaner, hvor der ikke er luft til at håndtere de issues, der identificeres undervejs eller indarbejde de erfaringer, der for eksenmpel fremkommer under en pilotimplementering,” skriver rådet i rapporten.

Desuden påpeger rådet, at de kommunale it-projekter ikke er gode nok til at følge projekterne helt til dørs.

“Overgangen til drift får ofte ikke opmærksomhed nok. Konkret ses flere eksempler på, at man undervurderer planlægningen af den driftsorganisation, der skal modtage en ny it-løsning. Det gør overgangen til drift usystematisk med risiko for, at viden går tabt mellem projekt og drift,” lyder det i rapporten.

Du finder hele årsberetningen her.

Læs også:

Kæmpe-opgave: Sådan er Københavns Kommune med 45.000 ansatte og 1.000 it-systemer blevet klar til GDPR
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere