Artikel top billede

Efter hård forældrekritik: Kombit garanterer elevdata er sikre i Skoleintras afløser

Der ingen grund til bekymring. Danske skolebørns data er sikre, selvom de lagres af Amazon uden for Danmarks grænser, lyder det nu fra Kombit.

Danske forældre kan trygt stole på, at deres børns data er forsvarligt sikret i skoleintras afløser, Aula.

Det slår Kombit nu fast i en nyhed på Aulas hjemmeside.

Udmeldingen kommer efter, at Computerworld i sidste uge kunne fortælle, at Aula gør brug af en cloudløsning fra amerikanske Amazon Web Services (AWS) , der indebærer, at data bliver lagret uden for Danmark.

“De data, der ligger i Aula er sikre. Data er krypterede fra det øjeblik de bliver afleveret til Aula, når de transmitteres, og når de lagres i Aula og helt frem til brugerens web-browser eller Aula-appen. Nøglerne til krypteringen er gemt i Danmark under lås og slå og ingen uvedkommende – end ikke Amazon AWS – vil kunne læse de data, som er gemt i Aula,” siger chefkonsulent Frank Stjerne, specialist i it-drift i KOMBIT, ifølge nyheden Aulas hjemmeside.

Læs også: Forældre bekymrede over planer om, at Amazon skal opbevare danske skolebørns data: "De data, der kommer til at ligge der, er vigtige og meget personlige"

Stor kritik fra Skole-forening

Foreningen Skole og Forældre kritiserede beslutningen om at lagre skoleelevernes data uden for Danmark.

I et interview med Computerworld sagde foreningens formand Mette With Hagensen.

"Jo længere væk de er fra os, jo mere usikkerhed giver det. Jeg taler med det udgangspunkt, at vi som forældre føler, at vi tidligere er blevet svigtet. Derfor er der ikke ret stor tillid til offentlige it-systemer som har data om vores børn til rådighed,” sagde hun til Computerworld.

Kombit understreger, at data i Aula vil blive lagret inden for EU’s grænser, og derfor ikke vække bekymring.

“Det, der er vigtigt, når vi taler datasikkerhed er, at data er låst forsvarligt inde, så kun de rigtige personer kan få adgang til dem. Og her spiller det ikke nogen rolle om data ligger i Farum eller Frankfurt. Forskellen er blot, at ledningen til datacenteret er længere, og at der er datalinjer, der er krypterede og lukkede for omverdenen. Vores aftaler med Netcompany og Amazon sikrer, at Aulabrugernes data hele tiden er sikret efter de nyeste metoder, og at sikkerhedsprocedurerne kontinuerligt bliver efterprøvet,” siger Frank Stjerne til Aulas hjemmeside.

Læs også: Se kortet: Her kan AWS opbevare danske skolebørns data

Datacentre flere steder

AWS har datacentre i Frankfurt, London, Dublin og Paris ligesom selskabet åbner i Stockholm inden årsskiftet, men Kombit ønsker dog ikke at oplyse præcis, hvor de danske skolebørns data bliver opbevaret.

Ifølge Frank Stjerne er der dog en god grund til, at AWS vælger at holde denne viden for sig selv

”Hvis der skulle sidde nogle personer derude med lyssky hensigter, ville det jo være at hjælpe dem på vej at fortælle, hvor data ligger. Det er der ingen grund til, og det er helt normal procedure i it-projekter som Aula,” siger han ifølge Aula.

Læs også: Danske forældre bekymrede over Amazon-aftale - men Amazon garanterer for datasikkerhed: "Der er ingen gråzoner. Vi lever op til reglerne"