Artikel top billede

Medarbejderne betaler prisen, når virksomheder bliver hacket: 31 procent af alle databrud ender med fyringer

Det kan få store konsekvenser for medarbejdere, hvis deres arbejdsgiver rammes af et hackerangreb. Men et kendt sikkerhedsfirma advarer mod, at man skrider hårdt til værks overfor medarbejderne.

Næsten hvert tredje tilfælde at dataindbrud ender med, at der ruller hoveder blandt medarbejderne.

Det fremgår af en ny undersøgelse fra det russiske it-sikkerhedsfirma Kaspersky Labs.

Ifølge undersøgelser har 42 procent af alle virksomheder på globalt plan haft mindst et databrud i løbet af det seneste år, og i 31 procent af alle tilfælde har dataindbruddene resultereret i fyringer.

Højtstående medarbejdere bliver fyret

I mange tilfælde er det endda højtstående medarbejdere, der må betale prisen.

Undersøgelsen fra Kaspersky viser blandt andet, at 24 procent af alle store virksomheder i løbet af det seneste år har fyret medarbejdere på ledelsesniveau grund af sikkerhedsbrud.

Det var eksempelvis tilfældet, da den amerikanske supermarkedsgigant Target for få år siden blev ramt af et stort hacker-angreb.

Her endte det med, at både virksomhedens administrerende direktør og CIO fik en fyreseddel.

Læs mere om den sag her: Kæmpe data-skandale: Både it-chefen og direktøren ryger ud

Kaspersky Labs advarer dog mod, at virksomhederne skrider så hårdt til værks overfor de ansatte.

Viden kan blive tilbageholdt

For ifølge Leif Jensen, der er direktør for Kapsersky Labs i norden, i Danmark kan det føre til, at medarbejderne tilbageholder deres viden og, at datalæk derfor ikke bliver indrapporteret i tide.

”Det er bekymrende at se, at ansvaret for databrud lægges på enkeltpersoner. Ansvaret for it-sikkerheden påhviler hele organisationen, og det gavner ingen at få en nulfejlskultur, som medfører, at medarbejderne skjuler deres fejl. Resultatet heraf bliver bare, at der går længere tid, før sikkerhedsbrud opdages – med alvorlige konsekvenser til følge."

"I stedet bør man træne sine medarbejdere i, hvad de skal være opmærksomme på, og sikre, at man har stærke sikkerhedssystemer, der kan identificere og blokere trusler,” siger Leif Jensen ifølge en pressemeddelelse.

Kasperskys undersøgelse, der bærer navnet ‘From data boom to data doom: the risks and rewards of protecting personal data’ er baseret på 5878 interview foretaget blandt respondenter i 29 forskellige lande.

Læs også:
Kaspersky Labs flytter en stor del af selskabet til Schweiz: Vil mane spionrygter i jorden

Efter dramatiske anholdelser: Kendt it-sikkerhedsfirma inddraget i stor russisk spion-sag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere