Artikel top billede

Medarbejderne betaler prisen, når virksomheder bliver hacket: 31 procent af alle databrud ender med fyringer

Det kan få store konsekvenser for medarbejdere, hvis deres arbejdsgiver rammes af et hackerangreb. Men et kendt sikkerhedsfirma advarer mod, at man skrider hårdt til værks overfor medarbejderne.

Næsten hvert tredje tilfælde at dataindbrud ender med, at der ruller hoveder blandt medarbejderne.

Det fremgår af en ny undersøgelse fra det russiske it-sikkerhedsfirma Kaspersky Labs.

Ifølge undersøgelser har 42 procent af alle virksomheder på globalt plan haft mindst et databrud i løbet af det seneste år, og i 31 procent af alle tilfælde har dataindbruddene resultereret i fyringer.

Højtstående medarbejdere bliver fyret

I mange tilfælde er det endda højtstående medarbejdere, der må betale prisen.

Undersøgelsen fra Kaspersky viser blandt andet, at 24 procent af alle store virksomheder i løbet af det seneste år har fyret medarbejdere på ledelsesniveau grund af sikkerhedsbrud.

Det var eksempelvis tilfældet, da den amerikanske supermarkedsgigant Target for få år siden blev ramt af et stort hacker-angreb.

Her endte det med, at både virksomhedens administrerende direktør og CIO fik en fyreseddel.

Læs mere om den sag her: Kæmpe data-skandale: Både it-chefen og direktøren ryger ud

Kaspersky Labs advarer dog mod, at virksomhederne skrider så hårdt til værks overfor de ansatte.

Viden kan blive tilbageholdt

For ifølge Leif Jensen, der er direktør for Kapsersky Labs i norden, i Danmark kan det føre til, at medarbejderne tilbageholder deres viden og, at datalæk derfor ikke bliver indrapporteret i tide.

”Det er bekymrende at se, at ansvaret for databrud lægges på enkeltpersoner. Ansvaret for it-sikkerheden påhviler hele organisationen, og det gavner ingen at få en nulfejlskultur, som medfører, at medarbejderne skjuler deres fejl. Resultatet heraf bliver bare, at der går længere tid, før sikkerhedsbrud opdages – med alvorlige konsekvenser til følge."

"I stedet bør man træne sine medarbejdere i, hvad de skal være opmærksomme på, og sikre, at man har stærke sikkerhedssystemer, der kan identificere og blokere trusler,” siger Leif Jensen ifølge en pressemeddelelse.

Kasperskys undersøgelse, der bærer navnet ‘From data boom to data doom: the risks and rewards of protecting personal data’ er baseret på 5878 interview foretaget blandt respondenter i 29 forskellige lande.

Læs også:
Kaspersky Labs flytter en stor del af selskabet til Schweiz: Vil mane spionrygter i jorden

Efter dramatiske anholdelser: Kendt it-sikkerhedsfirma inddraget i stor russisk spion-sag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere