Artikel top billede

Danske venturefonde ændrer kurs: Investerer mindre i startups

Flere års skiftende resultater betyder, at danske pengefonde har skiftet strategi. Fra at investere i mange start ups og mindre virksomheder, ser de danske venturefonds i stigende grad mod modne it-kometer.

Andelen af ventureinvesteringer, der går til mindre virksomheder og start ups, er faldende.

I 2017 blev 40 procent af venturefondenes samlede investeringer skudt ind i later stage-fasen hos modne virksomheder, en fordobling på to år.

Det skriver Finans på baggrund af tal fra Vækstfonden.

Tallene dækker over et strategiskifte hos venturefondene. Fra at investerer i mange og mindre æg i kurven, går de kapitalstærke venturefonde senere ind med deres investeringer, især målrettet fremadstormende it-selskaber.

"Venturefondene har nået en størrelse, hvor de kan geninvestere større beløb i vækstvirksomheder, som i forvejen er i deres portefølje. De satser generelt på færre, men mere modne selskaber, som er i færd med at skabe en global forretning," siger analysechef hos Vækstfonden, Ditte Rude Moncur.

Det har flere af de mere etablerede danske it-kometer fået at mærke over de seneste år. Blandt andet er der blevet skudt penge i Truspilot, Gomore og Peakon.

Senest fik Peakon for eksempel for tredje gang på blot to år pumpet et stort investormillionbeløb ind.


Flytter ud af Danmark

Flere af de danske it-succeser, som Vivino, Unity og Tradeshift, er rykket over Atlanten for at skaffe kapital til holde vækstdampen kørende.

Ditte Rude Moncur mener, at det er et godt tegn, at der er skuret op for investeringer i de senere vækstfaser hos de mere modne danske selskaber. Det vil, efter hendes mening, bidrage til at forløse selskabernes potentiale og være positivt for fremtiden i dansk erhvervsliv.

De seneste tal fra Vækstfonden peger på, at danske venturefonde samlet har investeret mindre i 2017, men at der samtidig er kommet mere udenlandsk investeringskapital til landet, så den del nu udgør 50 procent af de samlede investeringer i danske selskaber.

Læs også: Danske Pleo lander kapitalindskud på mere end 100 millioner kroner: "Vi har aldrig haft en ambition om at bygge en lille bolsjebutik, der skulle tjene en lille smule penge"

Et presset Mærsk jagter nye digitale vækstmuligheder: ”Vores vision er, at international handel skal være lige så simpel og effektiv som at bestille en Uber"




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere