Artikel top billede

Test: Apples iPhone Xr - missionen lykkes for Apple denne gang

Apple plejer ikke at have held med sine billigere iPhones. Det har selskabet i denne omgang.

Når en budget-model skulle skæres, blev der enten sparet så meget på lagerpladsen, at frustrationer var nærmest uundgåelige, eller der blev indført tvivlsomme nedgraderinger på materialerne.

Erindrer du iPhone 5c med 8GB lager, ville du nok også huske den som Apples til dato ringeste budget-mobil nogensinde.

Ridser og bøvl med manglende plads var en tilbagevendende reminder om, at man skulle have spenderet mere på mobilen.

Med nu er Apple igen ude med en iPhone til folket. iPhone Xr hedder den, og den er tydeligvis skabt efter en anden filosofi.

Der er sparet, ja, men modsat tidligere tider er man ikke ude på at frustrere brugerne så meget, at de istedet går efter den dyrere model.

Den øvelse er der kommet en fin iPhone ud af.

Læs også: Test: Apples iPhone Xs er den bedste smartphone, der kan købes i dag – men prisen er derefter

Når der skal spares i bærbar elektronik, plejer det at være ensbetydende med, at mindre noble materialer tages i brug, og at der holdes igen med de mest avancerede funktioner.

Det er også tilfældet her, men det vil næppe betyde det store.

iPhone Xr bytter nemlig ud her og der, men det er altså subtile ændringer, der er tale om.

På afstand ligner den en iPhone X, Xs eller Xs Max.

Altså samme væg-til-væg display med hak i toppen, samme bortsløjfede jack-stik og home-knap samt samme kvikke Face-ID genkendelse som i iPhone Xs.

Når du nærstuderer telefonen, vil du dog bemærke, at kanten i rustfrit stål er skiftet ud med aluminium, og at telefonen kun er vandtæt ned til en enkel meter frem for to.

Vi er altså nede i den slags petitesser, somman kun vil bemærke, hvis man har telefonerne side om side.

Hvad der straks vil blive bemærket, er dog den udvidede pallette af farver iPhone Xr fås i.

Var det noget med en blå, rød, gul eller ferskenfarvet iPhone? Nu kan du altså få kulør på lomme-kompagnonen.

Apropos lomme, så kan det være, at iPhone Xr bliver svær at klemme ned i de strammeste designer-jeans, for kommer du fra en af Apples mindre iPhones som 7, 8 eller SE serien, vil mobilen virke som lidt af en kleppert.

Den er vokset med omkring en centimeter på hvert led, hvilket vil lægge op til tohåndsbetjening, hvis ens hænder ikke er i NBA-størrelse.

Størrelsesmæssigt er den da også nærmere kolossale iPhone Xs Max end den mindre iPhone Xs.

Det største afsavn i forhold til sine dyrere søskende er egentlig ikke i selve mobilen, men rettere i Apples udvalg af covers.

Apple tilbyder pt. slet ingen form for beskyttelse. Den må du finde hos tredjeparter i stedet.

Mere albuerum

En fordel ved det nye ydre er, at der kan klemmes langt større displays ned i mobilen. Telefonen her er mindre end sidste års iPhone 8 Plus, men byder på 10 procent større skærmareal. Minus det karakteristi

Når det er sagt, vil man bemærke, at der er sparet i forhold til de fineste og dyreste fra Apples side (og andre mobilproducenter for den sags skyld).

Skærmen levner nemlig en del plads omkring sig, og den ikke nær så skarp som det der ellers findes på markedet. Men det kræver et godt øje og et falkesyn at spotte forskellene.

Du vil også kunne mærke dig frem til, at iPhone Xr mangler noget, for selskabets 3D Touch teknologi er også røget sig en tur. Hvor stort et afsavn det er, kommer an på, i hvor høj grad du benytter dig af eksempelvis muligheden for at åbne shortcuts via app-ikoner eller se et preview på en notifikation.

Her og der har Apple også forsøgt at emulere teknologien, eksempelvis afgiver kontrolpanelets kvikadgange stadig et fysisk feedback ved et længerevarende tryk.

Læs også: Det siger anmelderne om Apples ’billige’ iPhone Xr: Overraskende lidt er sparet væk

Hvad der til gengæld vil glæde brugerne er, at både lysstyrke og farvemætning er helt på højde med originalen fra iPhone X serien. En lidt lavere kontrast røber dog, at her er tale om den mere simple IPS-teknologi ombord på mobilen.

Dertil kommer et sæt højtalere, som giver godt med bund, volumen og klarhed i forhold til resten af markedet. Apple iPhone Xr er som Xs en ganske velfungere medieafspiller, forudsat at du er indstillet på at være foruden jack-stikket.

Power for pengene

Selvom iPhone Xr er et par tusinde kroner billigere end iPhone Xs finder du samme potente mekanik som i de dyrere modeller: den stærke og strømvenlige A12 Bionic processor.

Den banker samtlige af de andre telefoner på markedet når det gælder ydelse, med undtagelse af iPhone Xs og Xs Max som har en enkel GB RAM mere at arbejde med (4GB i alt). I praksis har jeg dog ikke emærket nogen forskel mellem iPhone Xs og Xr. Det er klodens hurtigste smartphone det her.

I forhold til iPhone Xs er der faktisk fordele: den har et større batteri (2.942 mAh) og synes at køre lidt længere på literen. Jeg får ofte solide halvanden døgns brug ud af telefonen, hvilket endda kan strækkes til to hele døgn med lidt mådehold.

Det er på sin vis også kærkomment, for det er samme sløje 5W oplader der følger med mobilen som med alle øvrige iPhones til dato. Det er godt nok tyndt i en tid hvor konkurrenterne oplader to til tre gange hurtigere op med deres kvikopladere.

Se også: Her er anmeldernes dom over Apples nye iPhone Xs og Xs Max

iOS kører som smurt

En fordel med den rå motorkraft er, at styresystemet kører som smurt – især når nu Apple med iOS 12 har valgt at optimere ydelsen.

Det lægger op til flittigt brug, men på ironisk vis lægger iOS 12 til at benytte telefonen mindre.

Med ’Skærmtid’ er det enklere at minimere og administrere sit tidsforbrug på den lille skærm, eksempelvis ved at sætte en timer på, hvor meget tid der skal ødsles på spil eller sociale medier.

’Forstyr ikke’ funktionen er også styrket, så du kan sikre, at notifikationer kun kommer på tidspunkter, hvor de er belejlige.

Generelt er notifikationer det enklere at holde styre på, med de nye muligheder for gruppering og sortering i iOS 12.

Slutteligt bliver iPhone Xr med iOS 12 Apples billigste adgangsbillet til brugeranimerede emojis som ’animojis’ eller ’memojis’.

Så kan du krydre din næste besked med ’panda-der-rækker-tunge’ eller andet i den dur.

Se også: Medie: Lunken efterspørgsel får Apple til at skrue ned for iPhone-produktion

98 procent glimrende kamera

Kameraet er et af de steder, hvor det er tydeligst at Apple har sparet. Her er kun et kamera, hvor der på X modellerne sidder to.

Når det er sagt, er det et glimrende et af slagsen, du finder her. Det er nemlig samme fine kamera som i dag pryder iPhone Xs og Xs Max.

Det du må undvære her er det telezoom kamera som iPhone Xs har i sidevognen.

Hvorvidt det er et stort afsavn der vil lides, er individuelt. Personligt er det nok kun et par procent af billederne i min seneste mobile fotohistorik, der er taget med den optiske zoom slået til.

Jeg vil derfor i 98 procent af tilfældene opleve samme gode fotoegenskaber som i Apples yderst velfungerende, kvikke og detaljerede iPhone Xs.

I dagslys er den helt i top, mens den nye HDR-funktion er en knag i mørke, hvor den leverer resultater som kun distanceres af Huaweis vilde Pro-kameramobiler.

Eneste anden svaghed opstår dog, når der tages portrætfotos. Baggrunden kan fortsat sløres, men det fungerer kun på mennesker og effekten er ikke nær så overbevisende som hos den dyrere Xs serie.

På videofronten er der også glimrende resultater at hente i iPhone Xr. 4K videoerne er ligesom billederne farve- og kontrastrige mens der kan redigeres yderst kvikt og effektivt direkte på iPhonen.

Læs også: Apple skærer omkostningerne ned på sin nye iPhone X-model: Fjerner tilsyneladende tidligere komponenter i display

Vellykket sparerunde

Apple har tydeligvis sigtet efter at lave en mobil, som vil opleves som en opgradering for både iPhone 6, 7 og 8 brugere.

Den mission er lykkedes.

iPhone Xr er langt fra billig, men den virker nu heller ikke som værende billig eller kompromitteret, som forrige folke-iPhones har været det.

Hvad du dog må leve med, er, at du med denne mobil signalerer, at du har ladet snusfornuften råde, og har valgt at bruge de to til tre tusinde kroner, som du sparer i forhold til Xs-serien, på noget fornuftigt.

Det synes jeg ikke, der er nogen skam i.

Se også: Apples 5G-debut udskudt: Første iPhone med teknologien ombord kommer først i 2020


Loading ikon