Artikel top billede

Politikere i oprør over Amazons nye hovedkvarter: "Ikke rimeligt at skatteydere skal betale til et af verdenshistoriens rigeste firmaer"

Amerikanske politikere er i oprør over Amazons kommende hovedkvarter, HQ2, efter Amazon efter konkurrence har udvalgt nye hjembyer - som hver smider milliarder af kroner i kassen for at få det gigantiske selskab til byen.

Amazon er en af verdens for tiden rigeste og mest toneangivende selskaber med økonomiske muskler på størrelse med mindre lande.

Det benytter selskabet sig af - eksempelvis under valget af hjembyen for dets nye hovedkvarter, HQ2, hvor Amazon udskrev en konkurrence blandt de amerikanske byer, som ‘fik lov’ til at byde inde med de ting, som de kunne tilbyde Amazon.

Efter en længere proces valgte Amazon for et par dage siden så de to byer, der hver kommer til at huse det nye hovedkvarter med 25.000 medarbejdere.

Det kan du læse mere om her: 238 byer meldte sig på banen - men nu har Amazon besluttet sig: Her kommer Amazons nye hovedkvarter til at ligge

Kritikken rejser sig

Men kritikken har straks rejst sig - ikke mindst i New York, hvor bydelen Queens står til at blive hjemsted for det nye kæmpe-byggeri.

Blandt andet vil Amazon-hovedkvarteret kunne få huspriser og husleje-niveauet til at stige eksplosivt, ligesom der vil komme markant mere trafik.

New York lægger halvanden milliard dollar på bordet som ‘hjælp’ til Amazons flytteplaner.

Borgmester Bill de Blasio mener, at pengene vil komme tilbage igen mange gange, og han har fornylig sagt, at ‘omkostningerne er ingenting, nada, niente. Vi kommer til at lave penge på det her.’

Konsekvenser

Flere politikere er ikke desto mindre direkte fortørnede over udsigten til det store byggeri, som kommer til at få konsekvenser for mange indbyggere.

Blandt andet kritiserer det amerikanske kongres-medlem Alexandira Ocasio-Cortez, at Amazon står til at få skatterabat i byen som en del af aftalen.

“Amazon er et milliard-foretagende. Det er enormt bekymrende for indbyggerne her [i Queens, red], at Amazon vil få skatterabatter på flere hundrede millioner dollar, når vores subway falder fra hinanden og vores by har brug for flere investeringer - ikke færre,” tweeter hun.

Samme melding kommer fra de lokale demokrater Michael Hianaris og Jimmy van Bramer.

De skriver i denne erklæring, at det er ‘lodret forkert’ at tilbyde massiv virksomhedsstøtte fra ‘sparsomme offentlige midler’ til ‘et af verdens rigeste selskaber’ i en periode, hvor ‘vores stat har stort behov.’

“99 procent [af befolkningen, red] bør ikke skulle bevise, at den er værdig til at tjene den sidste ene procent i vores by. Amazon burde istedet skulle bevise, at selskabet vil være en ansvarlig nabo,” skriver de.

De mener desuden, at det enorme Amazon-hovedkvarter vil føre til enorm belastning på infrastrukturen, som ‘allerede er presset i bund.’

Også senator Kirsten Gillibrand er ude med riven.

“Et af de rigeste selskaber i verdenshistorien skal altså ikke have økonomisk hjælp fra skatteyderne, når mange familier i New York kæmper for at få det hele til at hænge sammen,” skriver hun.

Andre politikere er utilfredse med, at indbyggerne i byerne nærmest ikke er blevet inddraget i processerne.

Amazon modtog tilbud fra i alt 238 byer. Flere af byerne har tilbud at lægge betydeligt flere penge på bordet end New York.

Eksempelvis tilbød Montgomery i Maryland at betale Amazon 8,5 milliarder dollar i skatterabat og andre fordele. Newark tilbød syv milliarder dollar.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere