Artikel top billede

Politikere i oprør over Amazons nye hovedkvarter: "Ikke rimeligt at skatteydere skal betale til et af verdenshistoriens rigeste firmaer"

Amerikanske politikere er i oprør over Amazons kommende hovedkvarter, HQ2, efter Amazon efter konkurrence har udvalgt nye hjembyer - som hver smider milliarder af kroner i kassen for at få det gigantiske selskab til byen.

Amazon er en af verdens for tiden rigeste og mest toneangivende selskaber med økonomiske muskler på størrelse med mindre lande.

Det benytter selskabet sig af - eksempelvis under valget af hjembyen for dets nye hovedkvarter, HQ2, hvor Amazon udskrev en konkurrence blandt de amerikanske byer, som ‘fik lov’ til at byde inde med de ting, som de kunne tilbyde Amazon.

Efter en længere proces valgte Amazon for et par dage siden så de to byer, der hver kommer til at huse det nye hovedkvarter med 25.000 medarbejdere.

Det kan du læse mere om her: 238 byer meldte sig på banen - men nu har Amazon besluttet sig: Her kommer Amazons nye hovedkvarter til at ligge

Kritikken rejser sig

Men kritikken har straks rejst sig - ikke mindst i New York, hvor bydelen Queens står til at blive hjemsted for det nye kæmpe-byggeri.

Blandt andet vil Amazon-hovedkvarteret kunne få huspriser og husleje-niveauet til at stige eksplosivt, ligesom der vil komme markant mere trafik.

New York lægger halvanden milliard dollar på bordet som ‘hjælp’ til Amazons flytteplaner.

Borgmester Bill de Blasio mener, at pengene vil komme tilbage igen mange gange, og han har fornylig sagt, at ‘omkostningerne er ingenting, nada, niente. Vi kommer til at lave penge på det her.’

Konsekvenser

Flere politikere er ikke desto mindre direkte fortørnede over udsigten til det store byggeri, som kommer til at få konsekvenser for mange indbyggere.

Blandt andet kritiserer det amerikanske kongres-medlem Alexandira Ocasio-Cortez, at Amazon står til at få skatterabat i byen som en del af aftalen.

“Amazon er et milliard-foretagende. Det er enormt bekymrende for indbyggerne her [i Queens, red], at Amazon vil få skatterabatter på flere hundrede millioner dollar, når vores subway falder fra hinanden og vores by har brug for flere investeringer - ikke færre,” tweeter hun.

Samme melding kommer fra de lokale demokrater Michael Hianaris og Jimmy van Bramer.

De skriver i denne erklæring, at det er ‘lodret forkert’ at tilbyde massiv virksomhedsstøtte fra ‘sparsomme offentlige midler’ til ‘et af verdens rigeste selskaber’ i en periode, hvor ‘vores stat har stort behov.’

“99 procent [af befolkningen, red] bør ikke skulle bevise, at den er værdig til at tjene den sidste ene procent i vores by. Amazon burde istedet skulle bevise, at selskabet vil være en ansvarlig nabo,” skriver de.

De mener desuden, at det enorme Amazon-hovedkvarter vil føre til enorm belastning på infrastrukturen, som ‘allerede er presset i bund.’

Også senator Kirsten Gillibrand er ude med riven.

“Et af de rigeste selskaber i verdenshistorien skal altså ikke have økonomisk hjælp fra skatteyderne, når mange familier i New York kæmper for at få det hele til at hænge sammen,” skriver hun.

Andre politikere er utilfredse med, at indbyggerne i byerne nærmest ikke er blevet inddraget i processerne.

Amazon modtog tilbud fra i alt 238 byer. Flere af byerne har tilbud at lægge betydeligt flere penge på bordet end New York.

Eksempelvis tilbød Montgomery i Maryland at betale Amazon 8,5 milliarder dollar i skatterabat og andre fordele. Newark tilbød syv milliarder dollar.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere