Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Nu får borgere i fem kommuner adgang til et udvalg af deres egen data

Borgere i fem kommuner har som led i den fælleskommunale digitaliseringsstrategi nu fået adgang til et udvalgt sæt af data om dem selv. Adgangen til egen data skal være med til at give tryghed og handlerum.

Fem kommuner har åbnet op for en løsning, der giver borgerne adgang til dele af deres egne data hos kommunen.

Det er borgere i Esbjerg, Aarhus, Faaborg-Midtfyn, Favrskov og Vejle, der siden tirsdag 11. december har kunnet glæde sig over adgangen til et overblik over udvalgte sager og ydelser fra kommunen på borger.dk.

Borgerne i de omfattede kommuner kan i første omgang se nærmere på data om særligt sager og ydelser fra beskæftigelsesområdet, men der er også eksempler på, at der er åbnet op for data om sociale sager, opkrævningssager og sager fra borgerservice.

Det skriver Kombit i en meddelelse.

Læs også: Bedre service og nemmere adgang til data: Her er hele regeringens digitale plan for den offentlige it-service

Overblik over sit data hos kommunen

De fem kommuner deltager i et pilotprojekt, som er et led i Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi 2016-2020, hvor et af initiativerne er at give borgerne adgang til egen data.

Visionen er, at "borgerens adgang til egne data skal give borgeren tryghed og handlerum," lyder visionen bag projektet blandt andet.

Det offentlige ligger i dag inde med ret detaljerede oplysninger om hver eneste dansker - om sygdomme - både fysiske og psykiske, skilsmisser, børns trivsel og niveau i skolen, indkomst, boligstøtte, kontanthjælp, biler, huse, bibliotekslån, flytninger og meget andet.

Det har dog hidtil været uklart for den enkelte borger, hvordan disse data anvendes og svært at skabe sig et overblik.

De fem kommuner er en del af pilotprojektet 'Borgernes adgang til egne data', hvor man ved hjælp af SAPA-løsningen har gjort det muligt at få hurtigt adgang til udvalgte data om borgerne ved blandt andet at genbruge elementer af den fælleskommunale infrastruktur.

Planen er på baggrund af erfaringerne, at få flere kommuner og borgere med på løsningen.

Efter pilotprojektet er der planlagt et spor, der omhandler rammearkitektur samt et spor, der omhandler erfaringsopsamling, udbredelse og kommunikation.

Det er planen, at pilotprojektet skal køre frem til minimum første kvartal af 2019.

Læs også: Regeringen: Danskerne skal have fuld adgang til offentlige data om dem selv
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere