Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Nu får borgere i fem kommuner adgang til et udvalg af deres egen data

Borgere i fem kommuner har som led i den fælleskommunale digitaliseringsstrategi nu fået adgang til et udvalgt sæt af data om dem selv. Adgangen til egen data skal være med til at give tryghed og handlerum.

Fem kommuner har åbnet op for en løsning, der giver borgerne adgang til dele af deres egne data hos kommunen.

Det er borgere i Esbjerg, Aarhus, Faaborg-Midtfyn, Favrskov og Vejle, der siden tirsdag 11. december har kunnet glæde sig over adgangen til et overblik over udvalgte sager og ydelser fra kommunen på borger.dk.

Borgerne i de omfattede kommuner kan i første omgang se nærmere på data om særligt sager og ydelser fra beskæftigelsesområdet, men der er også eksempler på, at der er åbnet op for data om sociale sager, opkrævningssager og sager fra borgerservice.

Det skriver Kombit i en meddelelse.

Læs også: Bedre service og nemmere adgang til data: Her er hele regeringens digitale plan for den offentlige it-service

Overblik over sit data hos kommunen

De fem kommuner deltager i et pilotprojekt, som er et led i Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi 2016-2020, hvor et af initiativerne er at give borgerne adgang til egen data.

Visionen er, at "borgerens adgang til egne data skal give borgeren tryghed og handlerum," lyder visionen bag projektet blandt andet.

Det offentlige ligger i dag inde med ret detaljerede oplysninger om hver eneste dansker - om sygdomme - både fysiske og psykiske, skilsmisser, børns trivsel og niveau i skolen, indkomst, boligstøtte, kontanthjælp, biler, huse, bibliotekslån, flytninger og meget andet.

Det har dog hidtil været uklart for den enkelte borger, hvordan disse data anvendes og svært at skabe sig et overblik.

De fem kommuner er en del af pilotprojektet 'Borgernes adgang til egne data', hvor man ved hjælp af SAPA-løsningen har gjort det muligt at få hurtigt adgang til udvalgte data om borgerne ved blandt andet at genbruge elementer af den fælleskommunale infrastruktur.

Planen er på baggrund af erfaringerne, at få flere kommuner og borgere med på løsningen.

Efter pilotprojektet er der planlagt et spor, der omhandler rammearkitektur samt et spor, der omhandler erfaringsopsamling, udbredelse og kommunikation.

Det er planen, at pilotprojektet skal køre frem til minimum første kvartal af 2019.

Læs også: Regeringen: Danskerne skal have fuld adgang til offentlige data om dem selv
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere