Bedre service og nemmere adgang til data: Her er hele regeringens digitale plan for den offentlige it-service

Danskerne skal have en mere ‘tidssvarende og sammenhængende digital service,’ lyder det fra regeringen, der netop har præsenteret sin store digitale plan for det offentlige. Se hele planen her.

Hele det offentlige system skal være mere sammenhængende og gennemsigtigt, mener regeringen, som netop har offentliggjort sin store digitale plan med navnet “Digital service i verdensklasse.”

Præsentationen af planen finder sted efter nogle dage, hvor regeringen har placeret bidder af planen i forskellige medier.

Nu er hele planen blevet præsenteret af innovationsminister Sophie Løhde (V) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

“Med initiativerne ønsker regeringen at binde den offentlige service bedre sammen, så borgernes og virksomhedernes digitale møde med den offentlige sektor bliver lettere og mere overskueligt,” lyder det fra innovationsminister Sophie Løhde (V).

Planen er baseret på følgende overskrifter:

- Viden, overblik og gennemsigtighed.

- Digital service på borgernes og virksomhedernes præmisser.

- Teknologi og nye velfærdsløsninger skal gavne flere.

Med i planen er eksempelvis indførelsen af et slags instrumentbræt til den enkelte dansker, der under navnet 'Mit Overblik' skal kunne få overblik over alle de data, som det offentlige har registreret om en.

“I dag bruger vi ikke data i den offentlige sektor optimalt. Der er forskellige tilgange på tværs af sektorområder, og borgeren kan stadig møde en offentlig sektor, hvor indsatsen ikke er koordineret. Hvis vi fremover skal forbedre den offentlige service og gøre den mere effektiv, tidssvarende og sammenhængende, må vi gøre op med silotænkningen,” lyder det i planen.

Større sammenhæng
Her peger regeringen på, at det offentliges brug af data skal ‘skabe mere sammenhængende og målrettet service gennem data’, ‘sikre klare rammer, så data anvendes trygt og sikkert for borgeren’ samt ‘sikre bred anvendelse og nytte af data – også til private services.’

Med det sidsnævnte punkt vil regeringen sikre, at offentlige data skal kunne anvendes af virksomheder som banker, forsikringsselskaber og andre.

“Strategien skal bidrage til at gøre servicen for den enkelte borger bedre, mere effektiv og sammenhængende - uanset om servicen leveres af offentlige myndigheder eller af private aktører,” lyder det i planen.

Sophie Løhde peger på, at det er vigtigt, at ‘respekten for den enkelte borgers privatliv bliver opretholdt,’ selv om der nu bliver lagt op til, at data skal flyde mere mellem myndigheder, og der skal være langt større gennemsigtighed i de offentlige systemer.

“Regeringen vil derfor sikre et øget fokus på dataetik og en mere gennemsigtig brug af data i det offentlige. Indsatsen skal give et målbart løft i danskernes tillid til, hvordan myndighederne bruger og deler data i den offentlige sektor,” siger hun.

Det kan du læse mere om her: Regeringen: Danskerne skal have fuld adgang til offentlige data om dem selv

Du finder hele regeringens plan Digital service i verdensklasse her.


Premium
Undersøgelse: Disse virksomheder vil danske it-folk helst vil arbejde for
Valget falder ofte på virksomheder uden for it-branchen, når de danske it-professionelle skal pege på de virksomheder, som de helst vil arbejde for.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Styrk brugeroplevelse, produktivitet og medarbejdertilfredshed
Brugervenlige og velfungerende IT-løsninger og -enheder er en af de vigtigste forudsætninger for medarbejdernes produktivitet – men også for at øge deres tilfredshed med arbejdspladsen. Det gælder uanset, om de arbejder fra kontoret eller fra hjemmet. Omvendt ses rigide, topstyrede processer og besværlige systemer som en af de største hindringer for at kunne yde sit optimale. Der er med kort sagt vægtige argumenter for at tage temperaturen på virksomhedens tilgang til brugervenlighed og undersøge, hvordan man kan gøre medarbejdernes hverdag lidt lettere. Det får du mere viden om i denne hvidbog, der også rummer en række konkrete og virkelighedsnære problemscenarier – samt konkrete bud på, hvordan man i hvert enkelt tilfælde kan afhjælpe dem.